av Tomas Eneroth (S)
till Utrikesminister Tobias Billström (M)
En avgörande insats för att stödja Ukraina är upprätthållandet av sanktionerna mot Ryssland. EU har beslutat om kraftfulla sanktioner, och i det senaste sanktionspaketet betonades vikten av att säkerställa att inte företag i EU kringgår sanktionerna och därmed upprätthåller och förstärker Rysslands orättfärdiga och olagliga krig i Ukraina. Det är upp till varje medlemsland att aktivt arbeta för upprätthållande av sanktionerna, och nyligen kunde vi exempelvis se hur finska tullverket kunde avslöja att två finska företag har exporterat 3 500 drönare till Ryssland tillsammans med halvledarkomponenter och annan krigsmateriel. I Sverige ser arbetet dessvärre inte ut att vara lika framgångsrikt.
I stället är det Dagens Nyheter som förtjänstfullt granskat svenska företag och kunnat redovisa hur ett flertal stora svenska koncerner agerat på ett sätt som med all sannolikhet strider mot sanktionsbestämmelserna.
Organisationen CFCS, Center för finansiell brottslighet och säkerhet, konstaterar dessutom att det finns brister i Sveriges kontroll av sanktionerna – ansvaret ligger uppdelat hos flera myndigheter och ”det är tydligt att kapaciteten för att utreda sanktionsbrott hos brottsbekämpande myndigheter är väldigt låg.”
Regeringen och Utrikesdepartementet är ansvariga för att sanktionerna efterlevs. I den skriftliga fråga om sanktioner som jag tidigare ställt hänvisar utrikesministern till ansvariga myndigheter. Regeringen själv skulle kunna välja att agera – genom att peka ut en myndighet som särskilt ansvarig, genom att förtydliga uppdragen i regleringsbrev, genom särskild myndighetsdialog, genom att utse en särskild samordnare, genom utökade resurser eller genom att på annat sätt effektivisera och samordna statens insatser.
Regeringen skulle också kunna göra mer kunskapshöjande insatser, förslagsvis i dialog med Svenskt Näringsliv, för att öka kunskapen inom näringslivet om hur sanktionerna upprätthålls och vilket ansvar företagens ledningar och styrelser har för att säkerställa detta. Ansvaret att upprätthålla sanktionerna är ju inte bara myndigheternas utan faktiskt ett gemensamt ansvar i hela vårt samhälle. Varje brott mot sanktionerna är ett slag i ansiktet på dem i Ukraina som kämpar för sin frihet.
Regeringen har på EU-nivå agerat för kraftfulla sanktioner, men det gäller att också ta ansvar för arbetet i Sverige.
Min fråga till utrikesminister Tobias Billström blir därför:
Avser ministern att ta några nya initiativ för att säkerställa att sanktionerna mot Ryssland efterlevs?