av Mathias Tegnér (S)
till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)
Som tidigare har konstaterats i riksdagens talarstol lade regeringen ned utredningen om exitskatten i all tysthet i samband med jul- och nyårsfirandet förra året. Utredningen syftade till att ordna en effektiv kapitalbeskattning av personer som flyttar från Sverige då det finns ett behov av att laga ett hål i våra skatteregler som gäller personer som flyttar från Sverige med orealiserade kapitaltillgångar.
En grundläggande skatterättslig princip är att de vinster som har uppstått när en person är skattskyldig i ett land också ska beskattas i det landet. I Sverige förverkligas den här principen genom den så kallade tioårsregeln, där staten utsträcker sin beskattningsrätt på kapitalvinster tio år efter utflyttning.
Jag har tidigare frågat finansministern om regeringen har för avsikt att täppa till denna lucka efter att utredningen lades ned. Trots flera interpellationer och skriftliga frågor från min sida är regeringens avsikter i frågan höljda i dunkel.
Bakgrunden till den nu nedlagda utredningen är egentligen att både Riksrevisionen och Skatteverket har konstaterat att dagens regler inte fungerar – att det finns luckor i Sveriges skatteregler och att den så kallade tioårsregeln inte fungerar. Reglerna introducerades i total enighet 1983, när beslut fattades om tioårsregeln. Tidigare borgerliga regeringar har också justerat regleringen när behov funnits. Flera jämförbara länder har i dag fungerande system, med särskilda skatteregler för personer som flyttar ut. Sverige är i dag snarare ett undantag som inte har ett fungerande regelverk.
Under tidigare debatter har finansministern gett utryck för att regeringen avser att täppa till skatteluckan. Som precisering gav finansministern i interpellationdebatten den 7 mars uttryck för att regeringen avser att uppnå syftet genom att arbeta med EU:s förteckning över icke samarbetsvilliga jurisdiktioner samt förslag till direktiv med regler för att förhindra att legala enheter som saknar substans missbrukas för skatteändamål.
Båda dessa frågor skulle hanteras under Sveriges ordförandeskap i EU.
Vidare har finansministern anfört att man för att uppnå syftet jobbar aktivt med de åtgärder som vidtas inom både OECD och EU och att man också jobbar kontinuerligt med att utvidga och uppdatera det svenska skatteavtalsnätet.
Då frågan om tioårsregeln och en exitskatt är en tydlig nationell kompetens, som inte kommer hanteras i vare sig EU eller OECD, är den enda möjligheten av det finansministern gett utryck för att adressera problemet med en effektiv kapitalbeskattning vid utflyttning att uppdatera alla existerande skatteavtal.
Vid en skriftlig fråga till finansministern konstaterade hon dock att ”upprätthålla ett väl utbyggt ett (sic!) och uppdaterat skatteavtalsnät är inte ett arbete som generellt bedrivs som alternativ till exitskatt”.
Efter en genomgång av genomförda interpellationsdebatter förefaller därför regeringen inte avse att täppa till den skattelucka som i dag råder.
Med anledning av detta vill jag ställa följande frågor till finansminister Elisabeth Svantesson: