Interpellation 2023/24:275 NPF-elever och självmordsbenägenhet

av Nadja Awad (V)

till Statsrådet Lotta Edholm (L)

 

Ny statistik visar att risken för elever med NPF, neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, som adhd och autism, är över sex gånger så stor i fråga om självmordsförsök eller att skada sig själva jämfört med elever som inte har NPF. Detta visar ny och unik statistik som föräldranätverket Rätten till utbildning har tagit fram med hjälp av SCB och Socialstyrelsen. Enligt forskare finns flera tidigare studier som visat liknande resultat, men nu har vi en nationell överblick.

Undersökningen, som är en fullpopulationsstudie av alla cirka 120 000 avgångselever från grundskolan läsåret 2021/22, visar att elever med NPF står för hela 45 procent av alla självmordsförsök. Som NPF-elev räknas i denna analys elever som har någon av diagnoserna autism, add, adhd, dyslexi eller språkstörning men som dock inte har intellektuell funktionsnedsättning.

Varje självmord är en katastrof. Det är därför akut att minska de orsaker som leder till att dessa eleverna har en ökad risk. Statistiken visar hur viktigt det är att elever med NPF får en likvärdig skolgång samtidigt som de får adekvat vård och stöd av barn- och ungdomspsykiatrin. Undersökning efter undersökning visar också att en övervägande orsak till att eleverna mår så dåligt är att skolan inte fungerar för dem.

Skollagen ger alla elever rätt att få stöd och stimulans så att de utvecklas så långt som möjligt. Det står också tydligt att en strävan ska vara att uppväga skillnader i barnens och elevernas förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. Elever ska ges det stöd som de har rätt till att så långt som möjligt motverka funktionsnedsättningens konsekvenser. Skolan måste få de resurser som krävs för att stödinsatser ska kunna sättas in så tidigt som möjligt. Men Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, säger att det samlade underskottet för kommuner och regioner väntas uppgå till 28 miljarder nästa år. 

Regeringen lägger ungefär en tredjedel av vad välfärden behöver för att hålla ställningarna i ett redan pressat läge. Nedskärningarna i skolan kommer att slå hårdast mot elever med NPF och ytterligare förstora de siffror som den nya statistiken om självmordsbenägenheten bland NPF-elever presenterar.

Med anledning av vad som anförts ovan vill jag fråga statsrådet Lotta Edholm följande:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att elever med NPF får en likvärdig skolgång givet det som framförs ovan?