av Isak From (S)
till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)
I budgeten framgår att det kommer att finnas riktade stöd till den tyngre trafiken, genom tillskott till klimatpremien och Klimatklivet. Det ska minska utsläppen mer än om samma stöd går till lätta fordon. Klimatklivet får ett höjt anslag på 800 miljoner kronor 2024 till totalt 4,9 miljarder. Stödet för tunga eldrivna och andra miljövänliga lastbilar och arbetsmaskiner ska också kunna introduceras på marknaden – 992 miljoner kronor för år 2024. Därtill inför regeringen ett tillfälligt marknadsintroduktionsstöd för lätta ellastbilar som uppgår till 450 miljoner kronor år 2024. Totalt ligger budgeten för klimatpremier på 2,1 miljarder samt ett bemyndigande på 3 miljarder 2025– 2028.
Men när högerpartierna samtidigt sänker reduktionsplikten blir det ändå svårt att ställa om, menar de främsta aktörer som ska köpa de nya elektrifierade tunga fordonen. Det är fortfarande så att åkerinäringen måste få med sig transportköparen på en affär för att investera i en ellastbil. Klimatpremien är för liten för att kunna täcka upp, menar branschorganisationen Sveriges Åkeriföretag.
Den sänkta reduktionsplikten påverkar klimatmålen och industrisatsningar, då åkeriföretagen är de som står för över 70 procent av dieselkonsumtionen. Scanias vd Christian Levin har samtidigt i en intervju med SvD uttryckt frustration över att elektrifieringen inte kommer igång. Scania menar att bolagen kan producera 25 000–30 000 eldrivna lastbilar om året genom den miljardinvestering de gör i sin nya fabrik. Det kan jämföras med att bolaget hittills i år inte levererat mer än knappt 200 eldrivna lastbilar.
Sveriges Åkeriföretag är frustrerade över situationen. Inte minst motverkar den sänkta reduktionsplikten klimatomställningen. Åkeriföretagen har nu svårt att se hur de ska kunna leva upp till antagna mål, att i linje med det övergripande transportmålet minska utsläppen bland sina medlemmar med 70 procent till år 2030.
Jag vill med anledning av ovanstående fråga energi- och näringsminister Ebba Busch:
Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att de stora investeringar som görs i den svenska fordonsindustrin ska bli lyckade, främja en klimatomställning och skapa nya jobb i stället för att riskera att öka antalet permitteringar?