Interpellation 2023/24:26 Styrning av folkbildningen

av Linus Sköld (S)

till Utbildningsminister Mats Persson (L)

 

I Tidöavtalet stipuleras att systemet för stöd till folkbildningen ska reformeras. Regeringen skulle, skrev man, överväga om medelstilldelningen ska hanteras av en myndighet i stället för av Folkbildningsrådet. Folkbildningsväsendet ska också effektiviseras, enligt samma överenskommelse.

Nu börjar det märkas vad denna skrivning får för praktiska konsekvenser. Stödet till folkhögskolorna minskade dramatiskt i budgeten 2023. I budgeten för 2024 föreslås det att anslaget till folkbildningen ska delas upp i studieförbund och folkhögskolor. Som en följd av detta skär regeringen ned hårt på studieförbunden. Men folkhögskolorna är inte heller fredade från nedskärningar som en följd av regeringens oförmåga att kompensera dem för kostnadsökningar.

Folkbildningens självförvaltningsmodell har syftat till att freda folkbildningen och dess innehåll från politisk styrning. Det har sin grund i att människor måste få bilda sig på det sätt och i de kunskaper de själva väljer, fritt och frivilligt. Staten och politisk ideologi ska inte bestämma innehållet i människors bildningsresor. Det är grundläggande för demokratin och den fria åsiktsbildningen.

Regeringen har nu gett den pågående folkbildningsutredningen tilläggsdirektiv. I det framgår att utredaren ska överväga om styrningen och medelstilldelningen helt eller delvis ska hanteras av en eller flera befintliga myndigheter i stället för av Folkbildningsrådet. Det betyder att regeringen utreder möjligheten att avskaffa en bärande del av självförvaltningsmodellen.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga utbildningsminister Mats Persson:

 

  1. Hur avser ministern att agera för att säkerställa att folkbildningens innehåll fortsatt är fritt från politisk styrning? 
  2. Hur avser ministern att agera för att folkbildningens bidrag till demokratin och den fria åsiktsbildningen inte ska försvagas i den reformering som nu pågår?