Interpellation 2023/24:257 Ökande skulder hos Kronofogdemyndigheten

av Ingela Nylund Watz (S)

till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

 

Under årets första sex månader ökade skuldberget hos Kronofogdemyndigheten med 12 procent jämfört med samma period 2022. Antalet personer som berörs under samma period var nästan 270 000, vilket innebär en ökning med 6 procent. Skuldbeloppet ökade mest i åldersspannet 35–54 år, men den största procentuella ökningen av antalet mål, 18 procent, skedde i åldersgruppen över 65 år.

Ökningen av antalet ärenden hos Kronofogden är ett av flera tydliga tecken på att många hushåll i Sverige har svårt att få ekonomin att gå ihop. Inflationen har ätit upp tio års reallöneökningar samtidigt som el- och matpriserna har skjutit i höjden.  Vittnesmålen om att barnen äter mer i skolan i början och slutet av veckan och att hjälporganisationerna nu möter allt fler och nya grupper i behov av basalt stöd i form av mat och kläder ger också en tydlig bild av att många hushåll är pressade ekonomiskt. Allra mest utsatta är de hushåll som redan före den ekonomiska krisen helt saknade eller hade mycket små ekonomiska marginaler. Fattigdomen och klyftorna i Sverige ökar.

Mot denna bakgrund vill jag ställa följande frågor till finansminister Elisabeth Svantesson:

 

  1. Vilka slutsatser kring den ekonomiska politiken drar ministern och regeringen av de ökande skulderna hos Kronofogdemyndigheten, och avser ministern vidta några åtgärder utifrån sina slutsatser?
  2. Vilka risker ser ministern och regeringen med att fattigdomen och de ekonomiska klyftorna ökar i Sverige, och hur avser ministern att agera för att motverka ökande klyftor?