av Patrik Lundqvist (S)
till Statsrådet Paulina Brandberg (L)
Under förra regeringen beslutades om inrättandet av center mot arbetslivskriminalitet, så kallade a-krimcenter, för att stärka det myndighetsgemensamma arbetet mot arbetslivskriminalitet. Det har länge funnits en stark önskan om att minska de hinder som finns mellan myndigheter för att lättare kunna komma åt brottslighet kopplad till företag och organisationer. Det kan handla om sekretesshinder eller annat som gör att olika myndigheter inte tar del av vad andra har tillgång till, vilket underlättas avsevärt genom gemensamma arbetsplatser, där handläggare och anställda på olika myndigheter kan arbeta tillsammans mot samma företag och stödja varandra i bevisinhämtning, värdering och så vidare.
A-krimcentren arbetar mot såväl välfärdsbrottslighet, där olika former av stöd och system riktade till att hjälpa människor och företag fuskas med, som människohandel, brott mot arbetsmiljölagar och skatteregler. Detta kan på så vis bekämpas effektivare, och färre brottslingar kommer undan.
Under sommaren avbröt Arbetsmiljöverket rekryteringen av 20–30 arbetsmiljöinspektörer som var tänkta att bemanna de nya centren. Pengarna räcker helt enkelt inte till längre när energi-, löne- och lokalkostnader skenar.
Det här riskerar såväl statens finanser, när färre bedrägerier med välfärdsystemen kan uppdagas, som privata företags möjligheter att konkurrera, när kriminella inte stoppas. Myndigheten själv riskerar också att förlora kompentens om man inte bemannar upp för att täcka det utökade arbetet som fler center innebär och då samma anställda ska sköta fler arbetsuppgifter, vilket riskerar att gå ut över antalet vanliga arbetsmiljöinspektioner.
Med anledning av det anförda vill jag ställa följande fråga till statsrådet Paulina Brandberg:
Vad avser statsrådet och regeringen att göra för att säkerställa att Arbetsmiljöverket så snart som möjligt kan återuppta rekryteringen av de inspektörer myndigheten behöver för att fullfölja uppdragen man har?