Interpellation 2023/24:234 Historiska fordon och ELV-förordningen

av Isak From (S)

till Kulturminister Parisa Liljestrand (M)

 

Hur avser regeringen att hantera konsekvenserna av EU:s ELV-förordning i fråga om det rullande kulturarvet? Regeringskansliets remiss om EU-kommissionens ELV-förordning innehåller förslag om att dagens ELV-direktiv ersätts med en förordning. Det är en förordningen som reglerar vad som sker med fordon, så kallade end-of-life vehicles, när de ska skrotas. Definitionen av historiska fordon möjliggör undantag, men inte för alla. För så kallade youngtimers, yngre entusiastfordon, andra entusiastfordon och äldre bruksfordon eller klassiska fordon som inte är helt i original föreslås enligt EU:s vägledning Guidelines No 9 att skrotningsreglerna införs i förordningen med bindande verkan.

Vad som då framkommer är att fordonsägare blir skyldiga att lämna ifrån sig sitt fordon och ska bötfällas om ägaren inte följer förordningen eller någon annan anmaning om det från ansvarig myndighet. Inte nog med att äganderätten fråntas dig, det föreslås också att det ska kunna göras helt utan ersättning.

Ett skäl till sådan anmaning kan enligt förordningen vara att ett entusiastfordon vid en myndighets bedömning inte anses kunna repareras. Det kan vara allt från en skadad ram eller att fälg och däck inte är monterade till att dörrarna eller inredningen för tillfället är utplockade. Det är väl känt att vid reparation eller renovering av fordon – nyare eller historiska – händer det ofta att delar plockas loss. När det gäller äldre historiska fordon kan sådan reparationen ta lång tid.

Som så ofta saknas ett klart ställningstagande till skydd för det transporthistoriska kulturarvet. Kulturarvet får med förslaget stå tillbaka för andra samhällsintressen då det inte finns ett uttalat lagstöd för dess bevarande. Det är en ohållbar situation, alldeles särskilt när bevarandet av historiska fordon av andra ses som något som ska fråntas ägaren.

Enligt Motorhistoriska riksförbundet, MHRF; är EU-kommissionens förslag ett mycket allvarligt hot mot hela fordonshobbyn och därmed vårt rullande kulturarv.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till kulturminister Parisa Liljestrand, som är ansvarigt statsråd för kulturarvet:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder så att ägare av historiska fordon med anledning av ELV-förordningen inte ska fråntas sin egendom?