av Aylin Nouri (S)
till Statsrådet Lotta Edholm (L)
I de direktiv som regeringen nyligen presenterade till Utredningen om varaktigt förbättrad trygghet och studier i skolan ingick ett uppdrag för utredaren att ”se över hur ett skriftligt ordningsomdöme skulle kunna ge vårdnadshavare relevant information om hur eleven förhåller sig till skolans regler och beter sig gentemot andra”.
Det är ett välkänt faktum att stödet till barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, ofta brister i svensk skola. Många barn med NPF utsätts därför för situationer i skolan där deras funktionshinder gör att de inte kan hantera situationen. Då kan de drabbas av panik, ångest eller frustration. På grund av funktionshindret saknar de dessutom ofta färdigheter och strategier för att kunna hantera sina känslor och reaktioner. Det kan resultera i ett utmanande beteende.
Nu vill regeringen gå vidare med att införa skriftliga ordningsomdömen. Det finns då en uppenbar risk att de funktionshindrade barn som inte får det stöd de behöver för att klara av skoldagen dessutom kommer att straffas genom ett negativt skriftligt omdöme. Det finns också en risk att skolor som inte gör sitt jobb med att stötta elever i stället kommer att kunna anmärka på deras beteende.
Samtidigt löper elever i årskurs 9 med NPF sex och en halv gånger så stor risk att genomföra självmordsförsök jämfört med jämnåriga utan diagnos, enligt statistik som nätverket Rätten till utbildning har tagit fram. Dessa elever står för hela 45 procent av samtliga självmordsförsök i åldersgruppen. Undersökningar visar också att en övervägande orsak till att de här eleverna mår så dåligt är att skolan inte fungerar för dem. Att ytterligare spä på det dåliga måendet för elever med NPF kan få förödande konsekvenser.
Ingenting i regeringens direktiv till utredningen om förbättrad trygghet och studiero tar upp riskerna för elever med NPF.
Jag vill därför ställa följande fråga till statsrådet Lotta Edholm:
Anser statsrådet att det är rimligt att barn med funktionshinder straffas med negativa ordningsomdömen, och om inte, vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att det inte ska ske?