Interpellation 2023/24:228 Utländska studerande och forskare som vill komma till Sverige

av Jan Riise (MP)

till Utbildningsminister Mats Persson (L)

 

Under sommaren i år framkom det alltmer tydligt att ett antal internationella studenter vid många av våra lärosäten var tvungna att avstå från sina tilldelade platser helt enkelt för att de inte kunnat få uppehållstillstånd i tid för att under en period studera i Sverige.

Det visade sig vid en närmare genomgång att det inte helt oväntat fanns olika skäl till att studenter och för den delen även doktorander sökt sig hit. I en del fall fanns förvisso också misstankar om att en plats på en högskolekurs i Sverige är ett enkelt och förhållandevis billigt sätt att komma in i landet. 

Följaktligen gjordes kontrollerna av vilka som söker tillstånd för studier mer omfattande och noggranna, vilket fick till följd att tillståndsprocesserna drog ut på tiden. Ett antal studenter, med till synes fullkomligt legitima skäl att resa hit, såg sig tvungna att tacka nej till tilldelad plats för att inte riskera att ändå ganska betydande kursavgifter skulle gå förlorade.

Det finns också exempel där besökande forskare, som till exempel önskat delta i en konferens för att presentera sin forskning, inte kunnat få visum i tid för att kunna resa hit.

Jag kan ha förståelse för att den öppning som finns för invandring via lärosätena och kurser som erbjuds utländska studerande måste vara under kontroll. Och det lär finnas exempel på att människor som kommer hit för att studera i stället utnyttjas som billig arbetskraft med dåliga villkor.

Men det stora flertalet är studenter, doktorander och forskare som vi faktiskt vill ska komma hit. De är del av lärosätenas internationaliseringsarbete och bidrar positivt till våra akademiska studie- och forskningsmiljöer, både här i Sverige och i de länder de kommer ifrån. På sikt bidrar de också till välstånd såväl i hemländer som i Sverige. 

Sveriges universitets- och högskoleförbund, SUHF, har på lärosätenas vägnar fört en diskussion med Migrationsverket om dessa processer och mött stor förståelse för frågorna. Bland annat, har det sagts mig, har verket hjälpt till med rådgivning och stöd på plats på amerikanska västkusten för att hjälpa studenter att få fullständiga ansökningar inlämnade i god tid. Men på det stora hela är det så klart en mycket otillfredsställande situation som hotar vårt goda renommé som forsknings- och utbildningsnation.

Av detta skäl vill jag ställa följande fråga till utbildningsminister Mats Perssons:


Vad avser ministern att göra för att komma till rätta med situationen på så sätt att de vi önskar ska kunna komma hit också ska kunna göra det och att de som eventuellt är ute efter att utnyttja systemet hindras från att göra det?