Interpellation 2023/24:223 Minskade anslag för brottsförebyggande åtgärder i utsatta områden

av Teresa Carvalho (S)

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

 

Den socialdemokratiskt ledda regeringen gav 2021 Socialstyrelsen i uppdrag att fördela cirka 250 miljoner kronor årligen till 28 kommuner med utsatta områden i syfte att minska risken att unga dras in i kriminalitet. Satsningen var ursprungligen tidsatt, men givetvis kan tidsbegränsade satsningar förlängas eller permanentas om den politiska viljan finns. Vi socialdemokrater ser det som självklart att denna satsning får fortsätta, särskilt som kommunerna uppger att resurserna gör nytta. Pengarna har bland annat använts till förbättrad och fördjupad samverkan mellan socialtjänst, skola och polis, till fler fältassistenter och familjerådgivare och till uppsökande verksamhet.

Några kommuner säger nu att detta är så viktigt att de verksamheter som byggts upp med detta särskilda statsbidrag kommer att fortsätta oavsett vad som händer, men om statens finansiering minskar måste pengar i stället tas från andra välfärdsverksamheter.

Redan i våras krävde vi socialdemokrater besked från regeringen om huruvida satsningen skulle få vara kvar nästa år eller ej. Svaret dröjde och skapade oro för verksamheternas framtid. Sedan kom till sist beskedet från Arbetsmarknadsdepartementet att anslaget för detta inom utgiftsområde 13 minskas från 250 till 80 miljoner kronor, det vill säga en nedskärning med 170 miljoner kronor per år. Det är en galen prioritering när Sverige befinner sig mitt i en nationell kris med eskalerande gängvåld.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson följande:

 

Varför minskar ministern och regeringen anslaget för förebyggande insatser i kommuner med utsatta områden mitt under den nationella gängvåldskris som vårt land befinner sig i?