av Olle Thorell (S)
till Statsrådet Johan Forssell (M)
Svensk bistånds- och utvecklingspolitik står inför en radikal omläggning. Det är en omläggning som saknar tillräcklig förankring såväl i riksdagen som hos andra relevanta aktörer.
Regeringen har återkommande sedan valet 2022 uttalat att man är i färd med en ny reformagenda för biståndet. Det är inget konstigt. Biståndet måste som alla politikområden utvecklas, förbättras och följa med i sin tid.
Det som är problematiskt med regeringens reformagenda är att den bygger på en obefintlig förankring hos berörda aktörer, expertmyndigheter, civilsamhälle, forskning och beprövad erfarenhet. Tidigare har man sagt att reformagendan ska tas som en del av statsbudgeten för 2024, men nu är det uppenbart att det inte blir så heller.
Regeringen säger nu att den vill göra den största omläggningen av biståndspolitiken på decennier genom ett enkelt regeringsbeslut – utan föregående utredning, utan att förankra den i riksdagen och utan remissförfarande. Det är anmärkningsvärt och oroväckande, och kritiken mot detta förfarande har varit stark. Om regeringen nu tror på sin politik, och vill göra genomgripande långsiktiga förändringar, varför denna slutna process frågar sig många.
Regeringen hävdar också att man vill prioritera transparens i biståndspolitiken framöver, men själva processen med reformagendan har präglats av motsatsen.
Det som hittills framkommit från reformagendan är svårt att ta ställning till och ha en seriös debatt runt då det är på en översiktlig och generell nivå, och inget förslag har presenterats.
Svensk bistånds- och utvecklingspolitik är ett stort och viktigt politikområde. Den påverkar miljoner människor runt om i världen och är en viktig del av utrikespolitiken. Sveriges anseende i världen, våra möjligheter att påverka den globala utvecklingen och hur vi arbetar för att bekämpa fattigdom och förtryck är ett område som förtjänar en seriös och genomgripande debatt och analys när den ska förändras i grunden.
Jag vill därför fråga statsrådet Johan Forsell följande:
På vilket sätt avser statsrådet att förankra reformagendan för biståndet i riksdagen innan beslut fattas?