Interpellation 2023/24:19 Konsekvenser av det ojämställda uttaget av föräldraförsäkringen för kvinnors pension

av Kalle Olsson (S)

till Statsrådet Anna Tenje (M)

 

Skillnaden mellan mäns och kvinnors pension har sin grund i arbetslivet. Att kvinnor deltidsarbetar mer och tjänar mindre har stor påverkan för pensionen. Kvinnor har i genomsnitt 20 procent lägre allmän pension än män, det så kallade pensionsgapet. Skillnaderna i livsinkomst inleds ofta i samband med det första barnets födelse. Då händer något. På aggregerad nivå är skillnaderna i uttag av tillfällig föräldrapenning och föräldrapenning slående. Kvinnor tar ut sju av tio föräldrapenningdagar och sex av tio tillfälliga föräldrapenningdagar.

Det ojämställda uttaget bidrar till könsskillnader i livsinkomst och i förlängningen till det stora pensionsgapet. Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, har i sin forskning visat att kvinnor och män tjänar ungefär lika mycket, är chefer i ungefär lika stor utsträckning och är ungefär lika ofta sjukfrånvarande från arbetet fram till det första barnets födelse. I regeringens budgetproposition för 2024 konstateras att den ojämna fördelningen av föräldraförsäkringen ”har negativa effekter på kvinnors löneutveckling och även för den långsiktiga försörjningsförmågan”.

Föräldraförsäkringen är en kronjuvel i socialförsäkringssystemet. Men vi bör samtidigt se vad snedfördelningen av föräldraledighet mellan män och kvinnor innebär för kvinnors inkomster, karriärmöjligheter och, inte minst, pension.

Med anledning av ovanstående vill ställa följande frågor till statsrådet Anna Tenje:

 

  1. Anser statsrådet att det finns ett samband mellan skillnaden i mäns och kvinnors uttag av föräldraledighet och pensionsgapet? 
  2. Är statsrådet beredd att vidta åtgärder för ett mer jämställt uttag i föräldraförsäkringen?