Interpellation 2023/24:169 Rättssäkerhet och barnperspektiv i LVU-ärenden

av Linus Sköld (S)

till Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)

 

I januari var det maktskifte i Älvsbyns kommun. Den nytillträdda ordföranden i kommunstyrelsens sociala utskott träffade under våren föräldrarna till tre placerade barn. Efter det mötet initierades en granskning av handläggningen i det aktuella ärendet.

I augusti beslutade sig socialutskottet i Älvsbyns kommun för att häva tre LVU-placeringar. Barnen återförenades med sina biologiska föräldrar på ett underlag som endast bestod av en granskning av dokumentationen i ärendet och som funnit brister i denna, det vill säga det gjordes aldrig någon ny fullständig barnutredning innan beslutet om att vården skulle upphöra. Barnen fick heller inte tillfälle att yttra sig. Oppositionen reserverade sig mot beslutet. De handläggare som arbetat med ärendet stängdes av från jobbet, och kommunledningen skickade ut ett pressmeddelande om saken. Ärendet hamnade således i nationella medier.

Piteå-Tidningen och Dagens Nyheter fortsatte dock granskningen av ärendet, och rätt snart framkom uppgifter om att beslutet utsatte barnen för risk att råka ut för våld och sexuella övergrepp i hemmet. Det har också framkommit uppgifter om att ordföranden för utskottet hade omfattande direktkontakt med de biologiska föräldrarna. Ordföranden för utskottet avgick, och kommunstyrelsen har nu återkallat utskottets delegation att sköta myndighetsutövningen.

Ärendet var vid tillfället också aktuellt för omprövning i domstol, och vid tiden för utskottets beslut hade domen ännu inte vunnit laga kraft. Ändå kunde socialutskottet besluta att vården skulle upphöra.

I Älvsbyns kommun är alla förtroendevalda, utom kommunstyrelsens ordförande, fritidspolitiker. LVU-skandalen sätter verkligen ljuset på frågan om det är lämpligt att fritidspolitiker har ansvar för den här typen av myndighetsutövning. Det är ytterst en fråga om rättssäkerhet. 

Med anledning av det anförda vill jag ställa följande frågor till statsrådet Camilla Waltersson Grönvall:

 

  1. Hur avser statsrådet att agera för att liknande händelser inte ska kunna inträffa igen? 
  2. Vad kan statsrådet göra för att stärka rättssäkerheten och säkerställa barnperspektiv i myndighetsutövningen i socialtjänsten?