Interpellation 2023/24:166 Förutsättningar för de regionala skyddsombuden

av Johanna Haraldsson (S)

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

De regionala skyddsombuden har av statliga utredningar under 2000-talet föreslagits utökad tillträdesrätt: Bättre arbetsmiljöregler II (SOU 2007:43) samt Ett arbetsliv i förändring (SOU 2017:24). Regeringen föreslog (prop. 2019/20:135), i linje med dessa betänkanden, en utvidgning av möjligheten att utse regionala skyddsombud genom en ändring i arbetsmiljölagen (1977:1160) så att sådana skyddsombud får tillträde till fler arbetsställen. Regionala skyddsombud skulle få utses vid arbetsplatser där arbetsgivaren är eller brukar vara bunden av kollektivavtal även om det aktuella fackförbundet inte har några medlemmar på arbetsplatsen. Detta förslag röstades ned i Sveriges riksdag. I stället fattade riksdagen beslut om ett tillkännagivande till regeringen om att utvärdera effekten av de regionala skyddsombudens verksamhet.

I september 2022 lämnade den särskilda utredaren, Magnus Sverke, sitt betänkande De regionala skyddsombudens roll i arbetsmiljöarbetet – Värdet av förebyggande arbete och allas rätt till en god arbetsmiljö (SOU 2022:47) till regeringen. Utredningen föreslår bredvid sin utvärdering av de regionala skyddsombuden utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud. Utredaren framhåller att de regionala skyddsombuden spelar en viktig roll för att uppnå en tillfredsställande arbetsmiljö särskilt på små arbetsställen.

Vid ett flertal tillfällen har alltså frågan om utökat arbetsmiljöskydd för arbetstagare utretts. Vid samtliga tillfällen har utredningarna föreslagit att de regionala skyddsombuden ska få utökad tillträdesrätt, alltså möjlighet att kontrollera arbetsmiljön på fler arbetsplatser och företräda fler arbetstagare. Nu finns återigen samma förslag på regeringens bord.

Jag vill med anledning av detta fråga statsrådet Paulina Brandberg:

 

  1. Vilka slutsatser drar statsrådet av utvärderingen av de regionala skyddsombudens verksamhet som presenteras i utredningen?
  2. Har statsrådet och regeringen för avsikt att ta förslaget om utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud vidare och i så fall på vilket sätt?
  3. Vilka andra initiativ har statsrådet tagit eller planerar att ta för att förbättra arbetsmiljön på små arbetsplatser?