av Magnus Manhammar (S)
till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)
I slutet av oktober gick passagerarfartyget Marco Polo på grund utanför Pukaviksbukten i Blekinge. Stora mängder olja läckte ut i Östersjön. Oljeutsläppet är det största på många år och kommer att få allvarliga konsekvenser för havsmiljön. Forskare talar om stora skador på ekosystemen.
Katastrofer som den i Pukaviksbukten går inte alltid att förhindra, men faktum är att oftast hade det faktiskt varit möjligt att förebygga dem genom en starkare lagstiftning som gör att rederier och andra företag måste arbeta mycket mer seriöst med säkerhet, skydd av miljön och förebyggande insatser.
I dag är den svenska miljölagstiftningen inte tillräckligt kraftfull för att förhindra katastrofer. Straffen är låga, ofta bötesbelopp som stora rederier lätt kan betala. Jag och ett par andra socialdemokratiska riksdagsledamöter har därför motionerat om att Sverige borde ta initiativ till att komplettera Romstadgan med skrivningar om ekocid (storskalig miljöförstöring) som internationellt brott som gör det möjligt att åtala dem som gör sig skyldiga till sådana här brott nationellt eller vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag.
Ekocid är storskalig förstörelse av ekosystem genom exempelvis stora utsläpp av kemikalier, olja eller annan massiv förstörelse av naturens livsmiljöer. En ekocidlagstiftning skulle försvara ren luft, rena hav och vatten och friska livsmiljöer både på land och till havs.
Storskalig miljöförstörelse är ett mycket allvarligt brott som förstör både människans och naturens livsmiljöer. Detta borde straffas hårt, och med en ekocidlagstiftning skulle ansvarig ledning för företag som gör sig skyldiga till ekocid åtalas och riskera långa straff. Det skulle med stor sannolikhet få dessa företag att ta frågor om säkerhet och förebyggande arbete på mycket större allvar än i dag. Även på mer kort sikt måste det gå att lagstiftningsvägen skärpa kraven på rederier och andra aktörer för att undvika storskaliga katastrofer.
Jag vill med anledning av ovanstående fråga statsrådet Romina Pourmokhtari:
Vad avser statsrådet att göra för att förebygga stora oljeutsläpp som det som skett i Pukaviksbukten i framtiden?