Interpellation 2023/24:127 Bostadsförsörjningen i Sverige

av Leif Nysmed (S)

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Vittnesmålen från verkligheten på svensk bostadsmarknad är nattsvarta. Byggstarterna har rasat från dryga 71 000 år 2021 till beräknade 27 000 i år, något som enligt vissa bedömare i sin tur är en överskattad siffra.

Bransch efter bransch inom bostadssektorn beskriver hur bostadsbyggandet tvärnitar under 2023 och hur det kommer att fortsätta även de närmast kommande åren. Flera stora aktörer pratar om sju till tio förlorade år om inget sker. Småhusindustrin upplever konkurser och stora varsel, och även inom byggindustrin är konkurserna rekordhöga. Facken, såsom Byggnads, Målarna och GS-facket, sitter i omfattande uppsägningsförhandlingar.

Samtidigt har Boverket har reviderat upp sina prognoser på behovet av nybyggda bostäder till 67 300 per år fram till år 2030, en siffra som man räknar med att få justera upp ytterligare då bostadsbyggandet under de närmaste åren ligger långt under behovet.

Till det kan läggas att Boverkets generaldirektör, under den öppna utfrågning som civilutskottet höll den 19 oktober i förstakammarsalen, pekade på att bostadsbristen började under alliansregeringens tid och det var den socialdemokratiska ledda regeringen som därefter lyckades bryta den stigande kurvan.

Men när högern återigen slår sönder bostadspolitiken ökar bostadsunderskottet igen och ser inte ut att minska före år 2030. Enligt siffror som Boverket presenterade från en av de stora bankerna kommer inte hushållens köpkraft att ha återhämtat sig förrän till 2030, vilket innebär att enbart inflationsbekämpning inte kommer att ge någon ökad efterfrågan på nya bostäder.

Det var dessutom en samlad sektor som utmålade en inte bara mörk utan nattsvart bild för bostadsbyggandet. Det var endast statssekreteraren som avslutningsvis hävdade att regeringen vidtar åtgärder för få igång bostadsbyggandet.

I detta allvarliga läge har civilutskottet under våren haft endast en bostadspolitisk proposition från regeringen att behandla, en förlängning av lagstiftning om tidsbegränsade bygglov … och när vi tittar i regeringens propositionslista för hösten så lyser bostadspolitiken med sin frånvaro.

Inte ens de vallöften som regeringspartierna utställde i valrörelsen (till exempel borttagande av det andra amorteringskravet och införandet av startlån) orkar man genomföra. Argumentet man använder är inflationsbekämpning, men när dessa vallöften utfärdades var just inflationen betydligt högre. Vi konstaterar att dessa vallöften, liksom en mängd andra på diverse politikområden, inte var mer än tomma ord.

Mot bakgrund av vad som anförts ovan vill jag fråga statsrådet Andreas Carlson:

 

  1. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att nå det av Boverket framräknade bostadsbehovet 67 300 bostäder per år?
  2. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta snabbt för att vända det kraftigt minskade bostadsbyggandet?