av Serkan Köse (S)
till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)
Den 21 november 2019 tillsatte den S-ledda regeringen en utredning om de juridiska förutsättningarna för kommuner att tillhandahålla insatser för arbetssökande, på uppdrag av och med ersättning från Arbetsförmedlingen. Utredningen Kommuner som utförare av tjänster åt Arbetsförmedlingen – en analys av de rättsliga förutsättningarna (SOU 2020:41) presenterades i juni 2020. Slutsatsen var att det inte finns rättsliga hinder för att kommuner ska kunna fungera som leverantörer åt Arbetsförmedlingen, och utredningen lämnade förslag för att förbättra förutsättningarna för kommunernas medverkan, antingen i form av samarbetslösningar eller genom att delta i Arbetsförmedlingens upphandlingar.
Utredningen framhöll att kommuner får vara leverantörer av arbetsmarknadstjänster åt Arbetsförmedlingen inom ramen för sina befogenheter, antingen via upphandling enligt LOU eller inom valfrihetssystemet LOV. Om konkurrensen visar sig vara otillräcklig kan Arbetsförmedlingen direkttilldela ett kontrakt till en kommun enligt LOU. Dessutom kan Arbetsförmedlingen även direkt samarbeta med kommuner, vilket kan inkludera ersättning för tjänster.
I sitt yttrande till regeringen bekräftar Arbetsförmedlingen utredningens bedömning att kommuner kan fungera som leverantörer och godkännas som utförare i ett valfrihetssystem. Trots detta har Arbetsförmedlingen nyligen framfört en avvikande uppfattning, där myndigheten menar att det inte är juridiskt möjligt för kommuner att erbjuda tjänster i utbyte mot ersättning från myndigheten, med hänvisning till upphandlingslagstiftningen. Denna ståndpunkt skiljer sig från utredningens bedömning.
Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson:
Hur avser ministern att klargöra kommunernas roll inom arbetsmarknadspolitiken?