Interpellation 2023/24:103 Fordonsskatt på husbilar

av Thomas Morell (SD)

till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

 

Jag har i skriftlig fråga från den 28 september ställt en fråga till ministern om uppgifterna att Transportstyrelsen och Skatteverket arbetar med förslag på höjd skatt för nya husbilar.

Jag erhöll ett minst sagt magert svar:

Husbilar skiljer sig från andra fordon genom att de inte enbart är fordon för person- och godsbefordran, utan även används som boende- och fritidsfordon. Redan idag gäller därför särskilda regler för vissa husbilar när det gäller av- och påställning. Reglerna innebär att husbilen endast behöver vara avställd i 4 dygn i stället för 15 dygn för att skatt inte ska behöva betalas för avställningsperioden.

Det är viktigt att fordonsbeskattningen är rättvis och inte leder till oönskade effekter för någon typ av fordon. Regeringen följer frågan om fordonsskatt för husbilar.”

Det ministern ej verkar förstå är att om förändringen av beskattning enligt modellen ”skälig grund” skulle träda i kraft beräknas den årliga fordonsskatten för nya husbilar att hamna i spannet 36 000–44 000 kronor under de tre första åren. Detta riskerar att slå ut en hel bransch med konsekvensen att tusentals anställda blir utan jobb.

Om skatteändringen blir verklighet är det försäljning av äldre begagnade fordon och gråimport som kommer att gälla i framtiden, något som i sin tur innebär att fordon med mycket sämre miljöprestanda och ingen utveckling när det gäller trafiksäkerhet kommer att rulla på våra vägar. Detta kan knappast vara eftersträvansvärt för någon part.

Husbilsbranschen består av cirka 140 företag med cirka 2 300 anställda som bygger, säljer, utrustar och sköter husbilar. Branschen omsätter cirka 27 miljarder kronor per år och säljer årligen 4 000 nya respektive 20 000 begagnade husbilar på den svenska marknaden.

Tidigare har branschen på olika sätt kunnat anpassa sig till de många förändringar som skett inom husbilsbeskattning, men detta är inte rimligt.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till finansminister Elisabeth Svantesson:

 

Hur avser ministern att agera för att en förändrad fordonsskatt för husbilar inte ska få negativa konsekvenser för husbilsägare eller för de företag och anställda som bygger, säljer, utrustar och sköter husbilar?