Regeringens skrivelse 2023/24:118

Riksrevisionens rapport om Skr.
informationssäkerhet vid universitet och 2023/24:118
högskolor – hanteringen av skyddsvärda  
forskningsdata  

Regeringen överlämnar denna skrivelse till riksdagen.

Stockholm den 27 mars 2024

Ulf Kristersson

Lotta Edholm (Utbildningsdepartementet)

Skrivelsens huvudsakliga innehåll

Riksrevisionen har granskat om universitet och högskolor bedriver ett effektivt informationssäkerhetsarbete för att hantera skyddsvärda forskningsdata. Riksrevisionens övergripande slutsats är att lärosätena inte bedriver ett effektivt informationssäkerhetsarbete för att skydda forskningsdata och att de åtgärder som regering, lärosäten och andra berörda myndigheter hittills vidtagit inte har varit tillräckliga. Riksrevisionen rekommenderar regeringen att ge i uppdrag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att genomföra kompetenshöjande insatser till ledningarna för universitet och högskolor samt att ge uppdrag till universitet och högskolor att i samverkan inrätta en gemensam stödfunktion för informationssäkerhet. Riksrevisionen har även lämnat ett antal rekommendationer till universitet och högskolor.

Regeringen välkomnar Riksrevisionens granskning och instämmer i stort i Riksrevisionens övergripande iakttagelser och analyser och har redan vidtagit åtgärder för att utveckla styrningen kopplad till lärosätenas arbete med informationssäkerhet. I takt med den fortsatta digitaliseringen och ett oroligt omvärldsläge har regeringen sett växande behov av ett utvecklat informationssäkerhetsarbete i hela samhället. Det gäller inte minst universitet och högskolor som kan ha säkerhetskänslig verksamhet. I skrivelsen redovisar regeringen redan vidtagna och planerade åtgärder

1

Skr. 2023/24:118 som ligger i linje med Riksrevisionens iakttagelser och rekommendationer.

Med denna skrivelse anser regeringen att Riksrevisionens rapport är slutbehandlad.

2

Innehållsförteckning

1 Ärendet och dess beredning............................................................... 4
2 Riksrevisionens iakttagelser............................................................... 4
  2.1 Bakgrund och syfte med granskningen ............................... 4
  2.2 Riksrevisionens slutsatser ................................................... 5
  2.3 Riksrevisionens rekommendationer .................................... 6
3 Regeringens bedömning av Riksrevisionens iakttagelser................... 7
4 Regeringens åtgärder med anledning av Riksrevisionens  
  iakttagelser....................................................................................... 10
Bilaga 1 Riksrevisionens rapport Informationssäkerhet vid  
    universitet och högskolor – hanteringen av  
    skyddsvärda forskningsdata (RiR 2023:20) ..................... 13
Utdrag ur protokoll vid regeringssammanträde den 27 mars 2024 ........ 123

Skr. 2023/24:118

3

Skr. 2023/24:118 1 Ärendet och dess beredning
 

Riksrevisionen har granskat om universitet och högskolor bedriver ett effektivt informationssäkerhetsarbete för att hantera skyddsvärda forskningsdata. Resultatet av granskningen redovisas i rapporten Informationssäkerhet vid universitet och högskolor – hanteringen av skyddsvärda forskningsdata (RiR 2023:20). Riksdagen överlämnade Riksrevisionens rapport till regeringen den 5 december 2023. Granskningsrapporten finns

ibilagan.

Ärendet har beretts inom Regeringskansliet. Lunds universitet, Kungl. Tekniska högskolan, Blekinge tekniska högskola, Sveriges universitets- och högskoleförbund, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt Verket för innovationssystem (Vinnova) har yttrat sig över rapporten. Yttrandena finns tillgängliga i Utbildningsdepartementet (U2023/03507). I denna skrivelse behandlar regeringen de iakttagelser och rekommendationer som Riksrevisionen har redovisat i sin rapport. De rekommendationer som Riksrevisionen riktar till de 24 universitet och högskolor som ingår i granskningen behandlas inte i denna skrivelse.

2 Riksrevisionens iakttagelser

2.1Bakgrund och syfte med granskningen

Riksrevisionen granskade 2009 och 2010 den interna styrningen och kontrollen av informationssäkerheten vid universitet och högskolor. Då konstaterades brister. Det förändrade säkerhetspolitiska läget har satt ytterligare fokus på riskerna med lärosätenas bristande informationssäkerhetsarbete. Riksrevisionen har mot bakgrund av detta samt universitets- och högskolesektorns komplexitet med många uppdrag och mål återigen granskat arbetet med informationssäkerhet vid universitet och högskolor. Granskningen omfattar 24 lärosäten som enligt Statistiska Centralbyråns definition bedriver forskning inom naturvetenskap och teknik. Samtliga lärosäten återfinns under Utbildningsdepartementets ansvarsområde.

Riksrevisionens syfte är att granska om universitet och högskolor bedriver ett effektivt informationssäkerhetsarbete som möjliggör att skyddsvärda forskningsdata hanteras säkert och enligt gällande regelverk. Granskningen utgår från följande två delfrågor:

1.Arbetar universitet och högskolor effektivt för att identifiera skyddsvärda forskningsdata och analysera informationssäkerhetsrisker?

2.Har universitet och högskolor utformat informationssäkerhetsarbetet på ett effektivt sätt för att hantera skyddsvärda forskningsdata?

4

Informationssäkerhet innefattar all information som en organisation han- Skr. 2023/24:118
terar. I granskningen fokuserar Riksrevisionen på forskningsdata och på  
den organisatoriska säkerheten i lärosätenas informationssäkerhetsarbete.  

2.2 Riksrevisionens slutsatser

Lärosätena arbetar inte effektivt för att identifiera skyddsvärda forskningsdata

Riksrevisionens övergripande slutsats är att universitet och högskolor inte bedriver ett effektivt informationssäkerhetsarbete för att skydda forskningsdata. Riksrevisionen konstaterar bland annat att det är få forskare som klassar sina forskningsdata i enlighet med lärosätenas beslutade modeller för informationsklassning. Bristande rutiner för inventering och klassning av forskningsdata riskerar att leda till att vissa skyddsvärda forskningsdata inte identifieras. En konsekvens av att informationsklassningar inte genomförs systematiskt är att lärosätena får bristfälligt underlag för införandet av säkerhetsåtgärder. Enligt Riksrevisionen bidrar avsaknaden av ändamålsenligt utformade it-tjänster och säkerhetsåtgärder till att forskare tar fram egna lösningar, vilket kan få konsekvensen att forskningsdata inte skyddas från obehöriga och att likvärdig information får olika skydd. Lärosätesledningarna har inte i tillräcklig omfattning infört ändamålsenliga lärosätesövergripande arbetssätt för att identifiera skyddsvärd information eller sett till att det finns ett tillräckligt bra stöd till prefekter och forskare för att kunna genomföra arbetet. Riksrevisionen konstaterar också att informationssäkerhet för forskningsdata inte är integrerat i lärosätenas riskanalyser.

Lärosätena har otillräcklig kunskap och kompetens att bedöma vad som är skyddsvärt

En annan av Riksrevisionens iakttagelser är att kunskap och kompetens i frågor kopplade till informationssäkerhet överlag är bristfälliga hos många medarbetare på lärosätena. Det gäller kunskap såväl om hur man praktiskt ska arbeta för att skydda sin information, som kunskap om hur forskningsdata ska klassas. Enligt Riksrevisionen samverkar medarbetare med dessa kompetenser, som till exempel informationssäkerhetschefer, säkerhetschefer och jurister, inte i tillräcklig utsträckning med forskarna för att bedöma risker relaterade till skyddsvärd information. För att upprätthålla kontinuiteten behöver det finnas rutiner och arbetssätt som inte är personberoende.

Lärosätesledningarna har inte styrt och organiserat informationssäkerhetsarbetet på ett effektivt sätt

Riksrevisionens sammantagna bedömning är att lärosätesledningarna inte gett arbetet med informationssäkerhet tillräcklig prioritet. Riksrevisionen anger att även om ansvar för informationssäkerhet kan framgå av riktlinjer eller motsvarande kan det vara svårt för medarbetare att veta vad det innebär rent praktiskt. Riksrevisionen konstaterar vidare att flera lärosäten brottas med liknande utmaningar när det gäller frågor om informationssäkerhet. Det gäller framför allt behoven av att höja den allmänna kun-

5

Skr. 2023/24:118 skapsnivån i informationssäkerhet bland forskande och undervisande personal, att kunna erbjuda tekniska lösningar för överföring, bearbetning och lagring av forskningsdata, samt utmaningen i att navigera i olika regelverk kring forskningsdata. Riksrevisionen ser positivt på de initiativ till kompetenshöjning i sektorn som tagits av lärosätena genom Sveriges universitets- och högskoleförbund, men bedömer att initiativen har kommit för sent och varit otillräckliga.

Regeringens och myndigheternas åtgärder för att stärka informationssäkerhetsarbetet har varit otillräckliga

Enligt Riksrevisionen har regeringen varit senfärdig i sin uppföljning av informationssäkerheten vid lärosätena, trots att kunskap funnits om att den är bristfällig. Först 2019 började säkerhetsfrågor tas upp i Regeringskansliets myndighetsdialoger med lärosätena. Riksrevisionen bedömer vidare att regeringens uppdrag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap varit otillräckliga för att stärka informationssäkerheten vid lärosätena. Varken den rådgivningstjänst som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap erbjuder eller verktyget Infosäkkollen utnyttjas i tillräckligt hög utsträckning som kompetenshöjande och rådgivande verktyg vid lärosätena.

2.3Riksrevisionens rekommendationer

Riksrevisionen lämnar följande rekommendationer till regeringen:

Ge uppdrag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att genomföra kompetenshöjande insatser till ledningarna för universitet och högskolor. Insatserna bör anpassas efter lärosätenas behov.

Ge uppdrag till universitet och högskolor att i samverkan inrätta en gemensam stödfunktion för informationssäkerhet. Etableringen bör ske i samråd med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och andra relevanta myndigheter. Dessa myndigheter bör även ge råd och stöd efter att funktionen etablerats. Stödfunktionen ska kunna bistå universitet och högskolor med bland annat följande; rådgivning till dem som leder och samordnar informationssäkerhetsarbetet, behovsanpassade utbildningar och kurser samt stöd för att analysera och bedöma sektorsgemensamma risker och externa hot. Stödfunktionen kan med fördel dra nytta av kunskap och erfarenheter från bland annat pågående lärosätesgemensamma samarbeten och nätverk inom informationssäkerhetsområdet.

6

3Regeringens bedömning av Riksrevisionens iakttagelser

Regeringens övergripande bedömning

Regeringen välkomnar Riksrevisionens granskning och konstaterar att Riksrevisionens iakttagelser och rekommendationer ger stöd för att den omläggning av säkerhetspolitiken som regeringen gör är nödvändig. Säkerhetsläget har under de senaste åren försämrats och blivit allt allvarligare, vilket medfört att frågor om säkerhet fått en allt högre prioritet. I takt med den fortsatta digitaliseringen och ett oroligt omvärldsläge finns det ett växande behov av ett utvecklat informationssäkerhetsarbete i hela samhället. Detta gäller inte minst universitet och högskolor som kan ha säkerhetskänslig information och samverkar såväl nationellt som internationellt. Säkerhetspolisen konstaterar i sin årsrapport (2023/2024) att svensk forskning och innovation är eftertraktad och att Sverige ligger långt fram inom utveckling, innovation och kunskap och därmed är ett attraktivt mål för främmande makt som bland annat inhämtar information genom utländska forskare vid svenska universitet. I Militära underrättelse- och säkerhetstjänstens (MUST:s) årsrapport (2023) beskrivs ett försämrat säkerhetsläge och att främmande makt bedriver spionage och påverkansarbete i syfte att ta del av kunskap och forskning inom till exempel det tekniska området. Försvarets Radioanstalt (FRA) beskriver i sin årsrapport för 2023 att cyberangreppen ökar och att varje organisation, oavsett storlek och verksamhet, behöver arbeta systematiskt med sin informationssäkerhet. Det är väsentligt att lärosätena får en högre kunskap om och större förståelse för de informationssäkerhetsrisker det nya säkerhetsläget medför. Universitet och högskolor behöver arbeta aktivt, systematiskt och förebyggande med frågor relaterade till informationssäkerhet för att förhindra såväl antagonistiska som icke-antagonistiska incidenter.

Regeringen har vidtagit åtgärder för att utveckla styrningen i säkerhetsfrågor

Frågor som rör säkerhet är prioriterade för regeringen och regeringen instämmer i Riksrevisionens övergripande analyser och iakttagelser. Regeringens arbete med att följa upp lärosätenas arbete med informationssäkerhet har intensifierats de senaste åren och ett antal åtgärder har vidtagits för att stärka regeringens styrning kopplad till lärosätenas informationssäkerhet. I det gemensamma regleringsbrevet för universitet och högskolor för budgetåret 2023 fick lärosätena i uppdrag att återrapportera sitt arbete med informationssäkerhet under hösten 2023. I regleringsbrevet för 2024 efterfrågar regeringen en mer specifik redovisning i fråga om skydd av forskningsdata och vad som görs för att höja medvetenheten och kompetensen inom lärosätet. Uppdraget omfattar flera av de frågor som Riksrevisionen lyfter fram. Informationssäkerhet kommer även fortsatt att följas upp vid de årliga myndighetsdialogerna.

Riksrevisionen har bedömt att Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps stöd i form av till exempel självutvärderingsverktyget Infosäkkollen och rådgivningstjänsten inte använts i tillräckligt hög utsträckning av lärosätena. Regeringen har i återrapporteringskravet i det gemensamma

Skr. 2023/24:118

7

Skr. 2023/24:118 regleringsbrevet för universitet och högskolor för 2024 uppmärksammat
  lärosätena på verktyget och förutsätter att användningen kommer att öka.
  Regeringen är angelägen om att kompetensen inom informationssäkerhet
  höjs. Ett sätt att göra detta är att använda sig av de kurser inom informa-
  tionssäkerhet som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har och
  som riktar sig till olika målgrupper, även myndighetsledningar.
  Det nya säkerhetsläget innebär att frågor om säkerhet behöver integreras
  i hela verksamheten på lärosätena. Styrelserna är lärosätenas högsta be-
  slutande organ och ledamöternas kompetens i säkerhetsfrågor är väsent-
  liga för att ledamöterna ska kunna arbeta strategiskt, förebyggande och
  övergripande med dessa frågor. En utredare fick i augusti 2023 i uppdrag
  att göra en översyn av vilken kompetens i säkerhetsfrågor som behövs i
  styrelserna samt föreslå hur det kan säkerställas att det finns sådan
  kompetens bland de ledamöter som utses av regeringen i de statliga uni-
  versitetens och högskolornas styrelser. I uppdraget ingick även att bedöma
  om det finns behov av ytterligare åtgärder för att öka lärosätenas kompe-
  tens i säkerhetsfrågor. Utredaren lämnade sina förslag i rapporten Ökad
  kompetens i säkerhetsfrågor vid universitet och högskolor och förslagen
  har remitterats (U2024/00153). Remisstiden i den del som rör styrelse-
  frågor löpte ut den 14 februari 2024 och i övriga delar den 21 mars.
  Remissynpunkterna kommer att utgöra en viktig del i regeringens
  kommande arbete med att analysera behov av ytterligare insatser kopplat
  till lärosätenas hantering av forskningsdata
  Universitet och högskolor ska präglas av öppenhet, akademisk frihet och
  forskares möjligheter att fritt dela resultat, till exempel med forskare i
  andra länder. Den internationella verksamheten vid universitet och hög-
  skolor är i många fall mycket omfattande och internationellt samarbete där
  studenter och forskare möts och utbyter erfarenheter är i många fall en
  nödvändighet för högkvalitativ forskning och utveckling. Även om öppen-
  het bör utgöra grunden i internationellt samarbete behöver det finnas en
  medvetenhet om behovet av att skydda nationella intressen, kunskap och
  teknik. I och med det geopolitiska landskapet och en förändrad omvärld är
  frågan om ansvarsfull internationalisering både ytterst angelägen och hög-
  aktuell. Universitets- och högskolerådet, Vetenskapsrådet och Vinnova
  fick den 29 juni 2023 i uppdrag att föreslå hur arbetet med ansvarsfull
  internationalisering inom högre utbildning, forskning och innovation vid
  lärosäten, statliga forskningsfinansiärer och andra myndigheter kan
  främjas. Bland annat ska vägledande nationella riktlinjer tas fram och
  ytterligare former av stöd för kunskaps- och erfarenhetsutbyte mellan läro-
  säten och statliga forskningsfinansiärer samt andra berörda myndigheter
  och organisationer föreslås (U2023/02127). En slutredovisning av upp-
  draget ska lämnas till Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet)
  senast den 15 december 2024.
  Vetenskapsrådet ska, enligt förordningen (2009:975) med instruktion
  för Vetenskapsrådet, samordna, följa upp och främja samverkan i arbetet
  för öppen tillgång till forskningsdata och varje år publicera en rapport med
  en samlad kartläggning, analys och bedömning av det nationella arbetet
  med öppen tillgång till forskningsdata. I 2023 års redovisning konstaterar
  Vetenskapsrådet att det finns behov av kunskapshöjande insatser och stöd-
  handledning med fokus på god datahantering. I de nationella riktlinjer för
8 öppen vetenskap som Kungl. biblioteket tagit fram på uppdrag av rege-

ringen (U2022/02287) är ett av målen att lärosätena ska tillhandahålla stödjande och kunskapshöjande insatser för att forskningsdata ska tillgängliggöras enligt principen så öppet som möjligt, så begränsat som nödvändigt.

I budgetpropositionen för 2024 föreslog regeringen att 25 000 000 kr skulle avsättas till Kungl. Tekniska högskolan för att inrätta Cybercampus Sverige i syfte att stärka både kompetensförsörjning och forskning inom cybersäkerhet, och att 7 000 000 kr skulle avsättas till Försvarshögskolan för särskilda utbildningar och forskning inom säkerhetsskydd (prop. 2023/24:1, utg.omr.16, avsnitt 5.7.65). Riksdagen har beslutat i enlighet med regeringens förslag.

Regeringen arbetar på bred front för att höja informations- och cybersäkerhetsnivån i Sverige. Under 2023 inleddes ett arbete med att ta fram en ny informations- och cybersäkerhetsstrategi. En annan åtgärd har varit att skärpa återrapporteringskraven avseende säkerhetsfrågor för myndigheter. Det nationella Cybersäkerhetscentret (NCSC) startades 2021 och är en samarbetsplattform mellan myndigheter som på olika sätt har uppdrag inom cybersäkerheten. NCSC har till uppgift att stärka Sveriges samlade förmåga att förebygga, upptäcka och hantera antagonistiska cyberhot och andra större it-incidenter. En utredare har fått i uppdrag att se över hur NCSC:s arbete kan bli mer ändamålsenligt och effektivt. I utredarens uppdrag ingår bland annat att utreda hur FRA ska tilldelas ett huvudansvar för att leda samordningen, utvecklingen och genomförandet av centrets verksamhet. Uppdraget att lämna förslag på hur en ändamålsenlig och effektiv ledning, organisering och styrning av NCSC ska utformas ska redovisas till Regeringskansliet (Försvarsdepartementet) senast första halvåret 2024 (Fö 2023:A).

Regeringen beslutade den 23 februari 2023 också om direktiv till en utredning om genomförande av EU:s direktiv om åtgärder för en hög gemensam cybersäkerhetsnivå i hela unionen och EU:s direktiv om kritiska entiteters motståndskraft (FÖ 2023:01), där utredaren bland annat ska överväga om universitet och högskolor, eller ett urval av dessa, ska omfattas av den nya regleringen. I delbetänkandet Nya regler om cybersäkerhet (SOU 2024:18), som överlämnades till Regeringskansliet (Försvarsdepartementet) den 5 mars 2024, föreslås bland annat en ny lag, cybersäkerhetslagen. Utredaren anser att universitet och högskolor med examenstillstånd borde omfattas av den nya regleringen. Utredningen föreslår att bestämmelserna ska träda i kraft den 1 januari 2025. Förslaget bereds i Regeringskansliet.

Riksrevisionens rekommendation om att ge Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i uppdrag att genomföra kompetenshöjande insatser för ledningarna för universitet och högskolor

Regeringen instämmer i Riksrevisionens slutsats att kompetensen om säkerhetsfrågor hos lärosätenas ledningar behöver öka och har, som tidigare nämnts, gett en utredare i uppdrag att biträda Utbildningsdepartementet med att ta fram förslag på vilken kompetens i säkerhetsfrågor som behövs i styrelserna vid universitet och högskolor samt bedöma om det finns behov av ytterligare åtgärder för att öka lärosätenas kompetens i säkerhetsfrågor och i så fall föreslå sådana åtgärder. Utredarens rapport Ökad kompetens i säkerhetsfrågor vid universitet och högskolor

Skr. 2023/24:118

9

Skr. 2023/24:118 (U2024/00153) remitterades den 25 januari 2024. I utredningsrapporten anför utredaren bland annat att regeringen bör ge Försvarshögskolan i uppdrag att utveckla och genomföra kompetenshöjande insatser för styrelseledamöter och rektorer och att säkerhetsfrågorna bör ges utrymme i de introduktioner som Regeringskansliet ger nya styrelseledamöter respektive myndighetschefer. Såväl rekommendationen i Riksrevisionens granskningsrapport om att ge Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i uppdrag att genomföra kompetenshöjande insatser som vad utredaren i sin rapport anför kommer att utgöra underlag i regeringens fortsatta arbete för att säkerställa att lärosätesledningarna har den kompetens som krävs.

Riksrevisionens rekommendation att ge universitet och högskolor i uppdrag att i samverkan inrätta en gemensam stödfunktion för informationssäkerhet

Behovet av en stödfunktion har även uppmärksammats av Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) i förbundets ”Vägledning för implementering av färdplan för öppen vetenskap”. I den rekommenderar SUHF att lärosätena överväger att säkerställa en sammanhållen ändamålsenlig, synlig och professionell operativ rådgivnings- och stödfunktion i frågor som rör hantering, lagring, tillgängliggörande och bevarande av forskningsdata. I rapporten Ökad kompetens i säkerhetsfrågor vid universitet och högskolor (U2024/00153) föreslår utredaren att regeringen ska låta utreda hur en stödfunktion i säkerhetsfrågor kan inrättas för universitet och högskolor.

Regeringen kommer att se till helheten och noga överväga vilka ytterligare åtgärder som behövs för att öka informationssäkerheten och skyddet av forskningsdata vid statliga universitet och högskolor. En gemensam stödfunktion som etableras i samråd med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och andra relevanta myndigheter skulle kunna vara en sådan åtgärd.

10

4Regeringens åtgärder med anledning av Riksrevisionens iakttagelser

De senaste årens förändrade omvärldsläge har medfört att frågor om säkerhet är högt prioriterade av regeringen och regeringen har vidtagit ett antal åtgärder för att öka medvetenheten om och stärka styrningen i säkerhetsfrågor. I syfte att höja informations- och cybersäkerhetsnivån på nationell nivå har regeringen inlett ett arbete med att ta fram en ny nationell informations- och cybersäkerhetsstrategi. Regeringen har även gett en särskild utredare i uppdrag att se över hur arbetet i det nationella Cybersäkerhetscentret kan styras mer ändamålsenligt och effektivt. Vidare har regeringen tillsatt en utredning om genomförande av EU:s direktiv om åtgärder för en hög gemensam cybersäkerhetsnivå i hela unionen och EU:s direktiv om kritiska entiteters motståndskraft (Fö 2023:01), där utredaren bland annat haft i uppdrag att överväga om universitet och högskolor, eller

ett urval av dessa, ska omfattas av den nya regleringen. I utredningens delbetänkande Nya regler om cybersäkerhet (SOU 2024:18) föreslår utredaren att en ny cybersäkerhetslag införs för ett stort antal privata och offentliga verksamhetsutövare. Utredaren gör bedömningen att även statliga universitet och högskolor bör omfattas av den nya lagen. Förslaget bereds i Regeringskansliet.

I det gemensamma regleringsbrevet för universitet och högskolor för budgetåret 2023 fick lärosätena i uppdrag att återrapportera sitt arbete med informationssäkerhet. Återrapporteringskraven har skärpts i regleringsbrevet för 2024, där regeringen efterfrågar en mer specifik redovisning i fråga om skydd av forskningsdata och vad som görs för att höja medvetenheten och kompetensen inom informationssäkerhetsområdet. Återrapporteringen omfattar flera av de frågor som Riksrevisionen lyfter fram. Frågor om säkerhet finns även med på agendan vid de årliga myndighetsdialogerna. Vidare har regeringen gett en utredare i uppdrag att se över vilken kompetens i säkerhetsfrågor som behövs i högskolestyrelserna samt föreslå hur det kan säkerställas att sådan kompetens finns hos de ledamöter som utses av regeringen i de statliga universitetens och högskolornas styrelser. Förslagen bereds i Regeringskansliet. I det fortsatta arbetet kommer regeringen se till helhetsbilden och noga överväga vilka åtgärder som behövs för att öka säkerheten vid universitet och högskolor.

Med denna skrivelse anser regeringen att Riksrevisionens rapport är slutbehandlad.

Skr. 2023/24:118

11

Skr. 2023/24:118

Bilaga

En granskningsrapport från Riksrevisionen

– hanteringen av skyddsvärda

RiR 2023:20

13

Skr. 2023/24:118

Bilaga

myndigheterRiksrevisionenochärverksamheteren yndighet. Vi bedriverun iksdagenbåde årligmrevisiond uppgiftoch effektivitetsrevisionatt granska statliga. Genom ett grundlagsskyddat oberoende har Riksrevisionen ett starkt mandat och är en

viktigDennadelrapportav riksdagenshar tagitskontrollmaktfram inomsomeffektivitetsrevisionen,bidrar till förbättri garvarsochuppgiftdemokratisk insyn.

effektiv den statliga verksamheten är. Vi lämnar ävenär att granska hur den granskade verksamheten. Effektivitetsgranskningar lämnasrekommendadirektionertill riksdagenfö att förbättrasom bereder dem tillsammans med en svarsskrivelse från regeringen.

Riksrevisionen

RiR 2023:20

ISBN 978-91-7086-671-5

OmslagetsISSN 1652-originalfoto:6597 Maskot Bildbyrå

Tryck: Riksdagstryckeriet, Stockholm 2023

14

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Beslutad: 2023-11-23

Diarienummer: 2022/0652

RiR 2023:20

Till: Riksdagen

Härmed överlämnas enligt 9 § lagen (2002:1022) om revision av statlig verksamhet m.m. följande granskningsrapport:

Informationssäkerhet vid universitet och högskolor

hanteringen av skyddsvärda forskningsdata

Riksrevisionen har granskat om universitet och högskolor bedriver ett effektivt informationssäkerhetsarbete för att hantera skyddsvärda forskningsdata. Resultatet av granskningen redovisas i denna granskningsrapport. Den innehåller slutsatser och rekommendationer som avser regeringen och 24 universitet och högskolor enligt nedan.

Riksrevisor Helena Lindberg har beslutat i detta ärende. Revisionsdirektör Sara Monaco har varit föredragande. Revisor Ludvig Stendahl, revisor Klara Folkesson och enhetschef Katarina Richardson har medverkat i den slutliga handläggningen.

Helena Lindberg

Sara Monaco

För kännedom

Regeringskansliet; Försvarsdepartementet, Utbildningsdepartementet

Universitet och högskolor enligt sändlista

Riksrevisionen

15

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Sändlista

Blekinge tekniska högskola Försvarshögskolan Göteborgs universitet Högskolan Dalarna Högskolan i Borås Högskolan i Gävle Högskolan i Halmstad Högskolan i Skövde Högskolan Kristianstad Högskolan Väst Karlstads universitet Kungl. Tekniska högskolan Linköpings universitet Linnéuniversitetet

Luleå tekniska universitet Lunds universitet Malmö universitet Mittuniversitetet Mälardalens universitet Stockholms universitet Södertörns högskola Umeå universitet Uppsala universitet Örebro universitet

Riksrevisionen

16

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Innehåll

Sammanfattning 5
1 Inledning 8
1.1 Motiv till granskning 8
1.2 Övergripande revisionsfråga och avgränsningar 11
1.3 Bedömningsgrunder 11
1.4 Metod och genomförande 15
2 Om informationssäkerhet och lärosäten 17

2.1Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps stöd för ett

systematiskt informationssäkerhetsarbete 17

2.2Viktiga regelverk rörande informationssäkerhet och hanteringen av

  forskningsdata 19
2.3 Regeringens styrning av statliga lärosäten 21
2.4 Lärosätenas interna styrning och organisation 22

2.5Regeringens styrning av lärosätena med koppling till säkerhet och

  informationssäkerhet 26
2.6 Internationalisering och målet om ett öppet vetenskapssamhälle 27
3 Lärosätenas arbete med att identifiera skyddsvärda forskningsdata  
  och att analysera informationssäkerhetsrisker 30
3.1 Riksrevisionens huvudsakliga iakttagelser 30

3.2Lärosätena arbetar inte systematiskt för att inventera och klassa

forskningsdata 30

3.3Separata it-organisationer och egna it-lösningar försvårar ett

sammanhållet informationssäkerhetsarbete 39

3.4Lärosätenas riskbedömningar inkluderar sällan

  informationssäkerhet för forskningsdata 41
4 Lärosätenas utformning av informationssäkerhetsarbetet 46
4.1 Riksrevisionens huvudsakliga iakttagelser 46
4.2 Styrningen av informationssäkerhetsarbetet har brister 47

4.3Roll- och ansvarsfördelning för informationssäkerhetsarbetet är

ofta otydlig 52

4.4Medarbetarnas kompetens inom informationssäkerhet med fokus

på forskningsdata varierar stort 56

4.5Lärosätenas stöd för säker forskningsdatahantering är inte

tillräckligt ändamålsenligt 65

Riksrevisionen

17

Skr. 2023/24:118

Bilaga

5 Slutsatser och rekommendationer 71

5.1Lärosätena arbetar inte effektivt för att identifiera skyddsvärda

forskningsdata 71

5.2Lärosätena har otillräcklig kunskap och kompetens att bedöma vad

som är skyddsvärt 73

5.3Lärosätesledningarna har inte styrt och organiserat

  informationssäkerhetsarbetet på ett effektivt sätt 74
5.4 Regeringens och myndigheternas åtgärder för att stärka  
  informationssäkerhetsarbetet vid lärosätena har varit otillräckliga 75
5.5 Rekommendationer 76
Ordlista 78
Referenslista 83
Bilaga 1. Granskningsdesign och metod 97
Bilaga 2. Intervjuer vid de tre exempellärosätena 105

Elektroniska bilagor

Till rapporten finns bilagor i pdf-format att ladda ner från Riksrevisionens webbplats. Bilagorna kan även begäras ut från ärendets akt genom registraturen.

Bilaga 3. De tre exempellärosätena övergripande statistik och organisation

Bilaga 4. Riksrevisionens enkät om informationssäkerhet till 24 lärosäten

Riksrevisionen

18

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Sammanfattning

Målet för forskningspolitiken är att Sverige ska vara ett av världens främsta forsknings- och innovationsländer och en ledande kunskapsnation. Internationalisering och ett öppet vetenskapssamhälle ses som medel för att främja kvaliteten. Samtidigt behöver viss forskning skyddas för att inte skada exempelvis individers integritet, Sveriges konkurrenskraft eller samhällets säkerhet. Antalet cyberattacker har ökat och underrättelseverksamheten mot universitet och högskolor har intensifierats under senare år. Behovet av att lärosätena bedriver ett effektivt informationssäkerhetsarbete har därmed ökat.

Riksrevisionens övergripande slutsats är att lärosätena inte bedriver ett effektivt informationssäkerhetsarbete för att skydda forskningsdata. Trots att föreskriftskrav funnits sedan 2008 och bristerna varit kända sedan länge saknas fortfarande väsentliga delar av ett systematiskt informationssäkerhetsarbete. De åtgärder som regering, lärosäten och andra berörda myndigheter hittills vidtagit har inte varit tillräckliga.

Granskningen omfattar de 24 lärosäten som bedriver naturvetenskaplig och teknisk forskning.

Lärosätena arbetar inte effektivt för att identifiera skyddsvärda forskningsdata

Det är få forskare som klassar sina forskningsdata i enlighet med lärosätenas modeller för informationsklassning. Istället är det vanligt att externa finansiärer eller samarbetspartner ställer krav på att forskningsdata klassas, eller så gör forskarna en mindre formaliserad bedömning som inte dokumenteras. Den bristande systematiken i hur lärosätena identifierar skyddsvärda forskningsdata leder till att de saknar tillräckligt underlag för att bedöma risker och vilka skyddsåtgärder som är ändamålsenliga. Det kan också leda till att vissa skyddsvärda forskningsdata inte identifieras alls. Vidare förekommer det att forskare och institutioner har egna it-lösningar utanför den it-struktur som lärosätet tillhandahåller. Det kan innebära att skyddsvärda forskningsdata inte får ett ändamålsenligt skydd.

Riksrevisionen 5

19

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Lärosätena har otillräcklig kunskap och kompetens att bedöma vad som är skyddsvärt

Kunskap och kompetens i frågor kopplade till informationssäkerhet är överlag bristfälliga hos många medarbetare på lärosätena. Det gäller såväl kunskap om hur man praktiskt ska arbeta för att skydda sin information, som kunskap om hur man klassar sina forskningsdata och förhåller sig till gällande regelverk och externa krav. Lärosätena efterfrågar själva stöd för att bedöma externa hot och antagonister som kan utgöra informationssäkerhetsrisker. Granskningen visar att lärosätena gör olika bedömningar av vad som är skyddsvärt, vilket kan leda till att skyddsvärda forskningsdata inte får ett ändamålsenligt skydd. De utbildningar som lärosätena erbjuder når ett fåtal medarbetare. Lärosätena har också utmaningar att rekrytera och behålla kompetens inom området.

Lärosätesledningarna har inte styrt och organiserat informationssäkerhetsarbetet på ett effektivt sätt

Lärosätesledningarna har inte sett till att beslutade riktlinjer, rutiner och arbetssätt implementeras i hela organisationen. Det finns otydligheter i roll- och ansvarsfördelning på olika nivåer inom lärosätena. Till exempel är både prefekter och forskare osäkra på vilket ansvar de har för informationssäkerhet och vad det innebär i praktiken. Det stöd som lärosätena tillhandahåller för att hantera forskningsdata har begränsat genomslag. Stödet är heller inte alltid samordnat med informationssäkerhetsfunktionerna vid lärosätet. De som är utsedda att samordna och leda informationssäkerhetsarbetet saknar ofta förutsättningar att bedriva ett strategiskt arbete, bland annat på grund av sin organisatoriska placering. De rapporterar inte heller alltid regelbundet till rektor eller styrelse.

Regeringens och myndigheternas åtgärder för att stärka informationssäkerhetsarbetet har varit otillräckliga

Trots kännedom om att lärosätena under en längre tid haft brister i sitt arbete kopplat till informationssäkerhet var det först 2019 som regeringen började följa upp arbetet mer systematiskt genom myndighetsdialoger och olika återrapporteringskrav. Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps utbildningsinsatser, metodstöd och verktyg för uppföljning av det systematiska informationssäkerhetsarbetet har inte haft tillräckligt genomslag i högskolesektorn. Detsamma gäller exempelvis Säkerhetspolisens och Inspektionen för strategiska produkters utbildningsinsatser riktade till lärosätena.

6 Riksrevisionen

20

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Rekommendationer

Till regeringen

Ge uppdrag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att genomföra kompetenshöjande insatser till ledningarna för universitet och högskolor. Insatserna bör anpassas efter lärosätenas behov.

Ge uppdrag till universitet och högskolor att i samverkan inrätta en gemensam stödfunktion för informationssäkerhet. Etableringen bör ske i samråd med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och andra relevanta myndigheter. Dessa myndigheter bör även ge råd och stöd efter att funktionen etablerats. Stödfunktionen ska kunna bistå universitet och högskolor med bland annat följande:

o rådgivning till dem som leder och samordnar informationssäkerhetsarbetet om bland annat utformning av informationssäkerhetsarbetet, analys, säkerhetsåtgärder samt tolkning och efterlevnad av regelverk om till exempel säkerhetsskydd och exportkontroll

o behovsanpassade utbildningar och kurser i informationssäkerhet för samtliga medarbetare vid lärosätena

o stöd för att analysera och bedöma sektorsgemensamma risker och externa hot till relevanta funktioner på lärosätena.

Stödfunktionen kan med fördel dra nytta av kunskap och erfarenheter från bland annat pågående lärosätesgemensamma samarbeten och nätverk inom informationssäkerhetsområdet.

Till de 24 universitet och högskolor som ingår i granskningen

Se till att roller och ansvarsfördelning är tydliga från ledningsnivå till enskilda medarbetare, så att varje medarbetare vet sitt ansvar när det gäller att hantera forskningsdata korrekt.

Se till att de som leder det strategiska informationssäkerhetsarbetet har mandat att ställa krav och granska informationssäkerhetsarbetet samt att de regelbundet rapporterar till lärosätesledning och styrelse.

Se till att arbetssätten för informationsklassning av forskningsdata är enhetliga.

Se till att det finns kompetens att analysera informationssäkerhetsrisker kopplade till forskningsdata.

Se till att det finns ett samordnat stöd för medarbetare att hantera forskningsdata korrekt under hela livscykeln.

Riksrevisionen 7

21

Skr. 2023/24:118

Bilaga

1 Inledning

1.1Motiv till granskning

Målet med forskningspolitiken är att Sverige ska vara ett av världens främsta forsknings- och innovationsländer och en ledande kunskapsnation.1 Sverige är ett av de länder i världen som gör störst investeringar i forskning och utveckling (FoU), över 3 procent av BNP 2022.2 Syftet är bland annat att skapa arbetstillfällen, tillväxt och konkurrenskraft.3 En stor del av forskningen bedrivs vid universitet och högskolor; 2022 uppgick de totala utgifterna för egen FoU vid universitet och högskolor till drygt 44 miljarder kronor.4

Många länder eftersträvar den innovationskraft och kunskapsintensitet som Sverige står för och kontakter med svenska lärosäten ses som en väg till att ta del av det svenska innovationssystemet.5 Antalet cyberattacker har ökat och underrättelseverksamheten mot universitet och högskolor har intensifierats under senare år.6 Teknik- och kunskapsanskaffning är prioriterat för främmande makt i syfte att bland annat gynna det egna landets konkurrenskraft och militära förmåga.7 Mörkertalet är stort men Säkerhetspolisen uppskattar att det stjäls information och kunskap till ett värde av miljardbelopp varje år.8 Utbildningsutskottet har uttalat att det är viktigt att Sverige har en god förmåga att skydda bland annat forskning från industrispionage och att det är viktigt att följa dessa frågor för att bedöma om ytterligare åtgärder behövs.9

En övervägande del av forskningen och forskningsdata10 kan vara öppen och tillgänglig för alla. Men vissa forskningsdata är skyddsvärda eftersom de rör exempelvis personuppgifter, företagshemligheter eller säkerhetskänslig verksamhet.

1

2

3

4

5

6

7

Prop. 2016/17:50, s. 20, bet. 2016/17:UbU12, rskr. 2016/17:208.

SCB, ”Ökad FoU-verksamhet i Sverige under 2022”, hämtad 2023-11-13. Prop. 2020/21:60, s. 13–14, bet. 2020/21:UbU16, rskr. 2020/21:254.

SCB, ”Totala utgifter för egen FoU-verksamhet efter sektor, typ av utgift och år, 2022”, hämtad 2023-11-14.

SOU 2018:3, s. 78–80.

TT, ”Säpo: Underrättelsehoten mot lärosäten ökar”, 2021-05-21; Hellerstedt, ”Spioneriet mot svenska lärosäten fortsätter öka”, 2023-03-09; SVT, ”Attacker mot svenska universitets hemsidor”, 2023-02-11.

Se t.ex. Olsson, Cyberattacker mot universitet ökar, 2021-10-07; intervju med företrädare för Säkerhetspolisen, 2023-03-24 och 2022-10-20.

8Säkerhetspolisen, Säkerhetspolisen 2020, 2021, s. 24; mejl från företrädare för Säkerhetspolisen, 2022-11-25.

9Prop. 2020/21:60, bet. 2020/21:UbU16, s. 38, rskr. 2020/21:254.

10Forskningsdata avser data som samlas in eller framställs inom ramen för vetenskaplig forskningsverksamhet, se vidare Ordlista.

8 Riksrevisionen

22

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Sedan 2008 är alla statliga myndigheter, inklusive statliga universitet och högskolor, skyldiga att bedriva ett systematiskt och riskbaserat informationssäkerhetsarbete.11 Syftet är att ge information tillräckligt skydd utifrån dess värde.

Informationssäkerhet och skyddsvärda forskningsdata

Informationssäkerhet innebär bevarande av konfidentialitet (endast behöriga får ta del

Regeringen har på olika sätt sedan 2019 haft frågan om säkerhet på universitet och högskolor på dagordningen, bland annat i myndighetsdialoger, regleringsbrev och utredningsuppdrag.14 Det finns sedan länge en politisk målsättning om ett öppet vetenskapssamhälle med fri tillgång till vetenskapliga texter, forskningsresultat och forskningsdata.15 I den senaste forskningspropositionen beskriver regeringen att internationell samverkan och en hög grad av internationalisering är en

116 § MSB:s föreskrifter om informationssäkerhet för statliga myndigheter (MSBFS 2020:6). Se avsnitt 2.2 för en beskrivning av de föreskrifter som gällde innan dess.

123 § MSB:s föreskrifter om informationssäkerhet för statliga myndigheter (MSBFS 2020:6); MSB:s metodstöd för systematiskt informationssäkerhetsarbete, informationssäkerhet.se, ”Klassningsmodell”, hämtad 2023-05-05.

13MSB, ”Termbanken för informationssäkerhet”, hämtad 2023-11-11.

14Regeringskansliet, Utbildningsdepartementet, Dagordningar för myndighetsdialoger med Blekinge tekniska högskola, KTH och Lunds universitet 20192022, se referenslista.

I lärosätenas regleringsbrev för 2022 och 2023 finns återrapporteringskrav rörande arbetet med informationssäkerhet, se regeringsbeslut U2021/04851 (delvis), U2021/04891; regeringsbeslut U2022/02763, U2022/02805, U2022/02810 m.fl. Se också Regeringskansliet, U2020/03059/UH, 2020-05-06; Regeringskansliet, U2023/02485, 2023-08-31; Utbildningsdepartementet, ”Pressmeddelande: Nya styrelser för 30 universitet och högskolor”, 2023-04-27.

15Se t.ex. prop. 2012/13:30, s. 150–152, bet. 2012/13:UbU3, rskr. 2012/13:51; prop. 2016/17:50, s. 106, bet 2016/17:UbU12, rskr. 2016/17:208; prop. 2020/21:60, s. 100, bet. 2020/21:UbU16, rskr. 2020/21:254.

Riksrevisionen 9

23

Skr. 2023/24:118

Bilaga

förutsättning för att Sverige ska vara en ledande forsknings- och kunskapsnation. Men regeringen menar också att internationella forskningssamarbeten kan innebära vissa risker och ser därför behov att säkerställa skydd av forskningsresultat.16

Riksrevisionen granskade det interna styrningen och kontrollen av informationssäkerheten vid universitet och högskolor 2009 och 2010. Sammanfattningsvis konstaterades stora brister gällande bland annat roll- och ansvarsfördelning, riskanalys inklusive informationsklassning samt avsaknad av styrdokument.17 Genom åren har internrevisionen vid många lärosäten genomfört granskningar som visar på fortsatta brister.18 Mycket tyder på att informationssäkerhetsarbetet vid lärosätena fortsatt är på en generellt låg nivå och att de har bristande kunskap om vad som är skyddsvärt.19 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) konstaterar att arbetet med systematisk informationssäkerhet är eftersatt hos majoriteten av de statliga myndigheterna.20 Men jämfört med andra branscher uppvisar högskolesektorn lägre engagemang för informationssäkerhet.21

Det förändrade säkerhetshetspolitiska läget har satt ytterligare fokus på riskerna med lärosätenas bristande informationssäkerhetsarbete. Riksrevisionen har mot bakgrund av detta samt sektorns komplexitet med många uppdrag och mål återigen granskat lärosätenas arbete med informationssäkerhet. Genom att analysera även

16Prop. 2020/21:60, s. 27, bet. 2020/21:UbU16, rskr. 2020/21:254.

17De lärosäten som granskades 2010 (avseende 2009) var: Blekinge tekniska högskola, Högskolan i Borås, Högskolan i Halmstad, Högskolan Kristianstad, Högskolan i Skövde, Linköpings universitet, Lunds universitet och Sveriges lantbruksuniversitet. 2011 granskades följande lärosäten (avseende 2010): Gymnastik- och idrottshögskolan, Högskolan i Gävle, Karolinska institutet, Konstfack, Kungl. Konsthögskolan, Kungl. Musikhögskolan i Stockholm samt Mälardalens högskola (sedan 2022 universitet). 2012 granskades Malmö högskola (sedan 2018 universitet) avseende 2011. Samtliga rapporter finns att hämta på riksrevisionen.se.

18Till exempel KTH, Internrevisionen, Granskning av KTH:s ledningssystem för informationssäkerhet, Revisionsrapport 1/2020, 2020-10-01; Malmö universitet, Internrevisionen, Granskning av IT-säkerhetskultur vid Malmö universitet, 2022-12-01; PwC, Stockholms universitet, Granskning av informationssäkerhet, november 2020; Lunds universitet, Internrevisionen, Granskning av cyber- och informationssäkerhet, 2019-12-13; Uppsala universitet, Internrevisionsrapport, Informationssäkerhetsarbete, 2021-12-14; PwC, Luleå tekniska universitet, Internrevision 2021, Informationssäkerhet, 2021-04-21.

19Genomgång av underlag till MSB, Det systematiska informationssäkerhetsarbetet i den offentliga förvaltningen, Resultatredovisning Infosäkkollen 2021, 2022b, 2022-08-26. Av de 15 svarande

lärosätena är det endast ett fåtal som har grunderna i informationssäkerhet på plats, och inget lärosäte lever upp till MSB:s föreskriftskrav. Se också SOU 2021:97, enkätsvar från 12 lärosäten; Säkerhetspolisen, Säkerhetspolisen 2020, 2021, s. 40.

20MSB, Det systematiska informationssäkerhetsarbetet i den offentliga förvaltningen, Resultatredovisning Infosäkkollen 2021, 2022b, s. 17.

21Hallberg, m.fl. (red.), Informationssäkerhet och organisationskultur, 2017, s. 5051.

10 Riksrevisionen

24

Skr. 2023/24:118

Bilaga

orsakerna till de brister som konstateras bidrar granskningen med underlag för ett effektivare informationssäkerhetsarbete på universitet och högskolor och ytterst ett bättre skydd för den information som behöver skyddas.

1.2Övergripande revisionsfråga och avgränsningar

Den övergripande revisionsfrågan är om universitet och högskolor bedriver ett effektivt informationssäkerhetsarbete som möjliggör att skyddsvärda forskningsdata hanteras säkert och enligt gällande regelverk. Med effektivt avses att informationssäkerhetsarbetet bedrivs systematiskt och riskbaserat.22

För att besvara den övergripande frågan ställer vi två delfrågor:

1.Arbetar universitet och högskolor effektivt för att identifiera skyddsvärda forskningsdata och analysera informationssäkerhetsrisker?

2.Har universitet och högskolor utformat informationssäkerhetsarbetet på ett effektivt sätt för att hantera skyddsvärda forskningsdata?

Granskningen omfattar regeringen och de 24 statliga universitet och högskolor som bedriver teknisk och naturvetenskaplig forskning, se vidare avsnitt 1.4 och bilaga 1.

Informationssäkerhet täcker in all information som en organisation hanterar.

I granskningen fokuserar vi på forskningsdata. Rutiner, riktlinjer och arbetssätt i informationssäkerhetsarbetet kan dock förstås inkludera annan information än forskningsdata. Vi fokuserar på den organisatoriska säkerheten i lärosätenas informationssäkerhetsarbete.23 Det är framför allt inom denna del som vi har tagit del av problemindikatorer. Frågan om huruvida forskningsdata faktiskt skyddas ligger utanför granskningen.

1.3Bedömningsgrunder

Bedömningsgrunder är de kriterier som Riksrevisionen tillämpar för att värdera sina iakttagelser. I det här avsnittet går vi igenom de övergripande bedömningsgrunderna och därefter hur vi har operationaliserat dem kopplat till det två delfrågorna.

22Med systematiskt avses att arbeta strukturerat efter en bestämd process med analys, utformande och genomförande, samt uppföljning, utvärdering och förbättring. Att arbeta riskbaserat innebär att identifiera de risker som hänger samman med den information som verksamheten hanterar och anpassa skyddet av informationen utifrån denna analys. I granskningen har vi fokuserat på analys, utformande och genomförande. Se vidare avsnitt 2.1.1.

23Informationssäkerhet kan delas upp i organisatoriska, personrelaterade, fysiska och tekniska säkerhetsåtgärder, se vidare kapitel 2 och Ordlista.

Riksrevisionen 11

25

Skr. 2023/24:118

Bilaga

En övergripande utgångspunkt i granskningen är högskolelagen (1992:1434) där det framgår att lärosätena ska verka för att den kunskap och kompetens som finns vid högskolan kommer samhället till nytta och att den samlade internationella verksamheten vid varje högskola ska stärka kvaliteten i högskolans utbildning och forskning.24 Av högskoleförordningen (1993:100) framgår att det ska finnas finns en intern styrning och kontroll som fungerar på ett betryggande sätt.25 Vidare gäller att myndigheter ska verka för att genom samarbete med myndigheter och andra ta till vara fördelar som kan finnas för enskilda och staten som helhet.26

I propositionen 2020/21:1 understryker regeringen att styrningen av statsförvaltningen ska vara långsiktig, strategisk, helhetsinriktad, sammanhållen, verksamhetsanpassad och tillitsbaserad. Detaljstyrning och onödig administration ska undvikas. Det förutsätter att regeringen följer upp myndigheternas resultat och verksamhet och ingriper om den bedömer att myndigheterna inte sköter sina uppgifter på ett ändamålsenligt sätt.27

I propositionen 2001/02:158, Samhällets säkerhet och beredskap, presenterade regeringen en ansvarsfördelning mellan myndigheter för informationssäkerhetsarbetet i samhället.28 MSB har i uppdrag att stödja och samordna arbetet med samhällets informationssäkerhet.29

Förordningen (2015:1052) om krisberedskap och bevakningsansvariga myndigheters åtgärder vid höjd beredskap (upphörde gälla oktober 2022) och efterföljande förordning (2022:524) om statliga myndigheters beredskap reglerar bland annat informationssäkerhetsarbetet för myndigheter under regeringen. Här framgår att varje myndighet ansvarar för att egna informationshanteringssystem uppfyller sådana grundläggande och särskilda säkerhetskrav att myndighetens verksamhet kan utföras på ett tillfredsställande sätt. I ansvaret ingår att

241 kap. 2 och 5 §§ högskolelagen (1992:1434).

252 kap. 2 § första stycket 2 högskoleförordningen (1993:100). För 15 högskolor finns också krav på att tillämpa internrevisionsförordningen (2006:1228), se 1 kap. 5 a § högskoleförordningen (1993:100).

266 § myndighetsförordningen (2007:515).

27Prop. 2020/21:1, utg.omr. 2, s. 58, bet. 2020/21:FiU2, rskr. 2020/21:150.

28Prop. 2001/02:158, bet. 2001/02:FÖU10, s. 72, rskr. 2001/02:261.

2911 a § förordning (2008:1002) med instruktion för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

12 Riksrevisionen

26

Skr. 2023/24:118

Bilaga

myndigheten särskilt ska beakta behovet av säkra ledningssystem.30 Förordningen bemyndigar MSB att meddela föreskrifter om informationssäkerhet.31

ISO 27000-standarden utgör en internationell standard för ledningssystem för informationssäkerhet (LIS) som ett sätt att styra en verksamhets informationssäkerhet på ett systematiskt sätt.32 Av MSB:s föreskrifter om informationssäkerhet för statliga myndigheter (MSBFS 2020:6) framgår att myndigheterna ska bedriva ett systematiskt och riskbaserat informationssäkerhetsarbete med stöd av dessa standarder.33

I MSB:s föreskrifter om säkerhetsåtgärder i informationssystem för statliga myndigheter (MSBFS 2020:7) preciseras vilka tekniska åtgärder som krävs. I MSB:s föreskrifter om rapportering av it-incidenter för statliga myndigheter (MSBFS 2020:8) preciseras bestämmelser om rapportering av it-incidenter.

På uppdrag av regeringen har MSB utformat ett metodstöd för att stödja arbetet att implementera ett systematiskt informationssäkerhetsarbete i enlighet med föreskrifterna. Metodstödet utgår från ISO-27000 serien.34 (Se även kapitel 2 om MSB:s metodstöd.) Utifrån ovanstående utgångspunkter har vi operationaliserat bedömningsgrunderna för respektive delfråga.

1.3.1 Operationaliserade bedömningsgrunder för delfråga 1

Informationssäkerhetsarbetet ska omfatta all behandling av information som myndigheten ansvarar för.35 Informationsklassning och riskbedömning är centrala delar i ett systematiskt informationssäkerhetsarbete. Informationsklassning innebär att identifiera information och värdera dess värde och känslighet.36

Enligt Riksrevisionen är genomförd informationsklassning och riskbedömning viktiga förutsättningar för att en organisation ska kunna identifiera behov av och vidta ändamålsenliga säkerhetsåtgärder. En för låg klassning riskerar att leda till

3013 § förordningen (2022:524) om statliga myndigheters beredskap. För Försvarshögskolan gäller inte bestämmelserna i 12 § andra stycket om informationsskyldighet, 14 § om it-incidentrapportering och 17 § om risk- och sårbarhetsbedömning.

3126–27 §§ förordningen (2022:524) om statliga myndigheters beredskap. MSB:s mandat är överflyttat i oförändrad form till den nya förordningen, mejl från företrädare för MSB, 2023-09-26.

32Se bl.a. Svenska institutet för standarder, Svensk standard SS-EN ISO/IEC 27000:2020 Informationsteknik Säkerhetstekniker Ledningssystem för informationssäkerhet Översikt och terminologi (ISO/IEC 27000:2018), utgåva 2.

334 § MSB:s föreskrifter om informationssäkerhet för statliga myndigheter (MSBFS 2020:6).

34Se MSB:s metodstöd för systematiskt informationssäkerhetsarbete, informationssäkerhet.se, ”Metodstöd”, hämtad 2023-03-21.

355 § MSB:s föreskrifter om informationssäkerhet för statliga myndigheter (MSBFS 2020:6).

36MSB och Riksarkivet, Vägledning för processorienterad informationskartläggning, 2012, s. 33.

Riksrevisionen 13

27

Skr. 2023/24:118

Bilaga

otillräckliga åtgärder och därmed verksamhetsrisker, medan en för hög klassning kan leda till överflödiga åtgärder med onödig administration och högre kostnader som följd. En systematisk informationsklassning och riskbedömning är alltså en förutsättning för att kunna vidta proportionella och ändamålsenliga säkerhetsåtgärder.

Riksrevisionen har formulerat följande villkor som behöver vara uppfyllda för att vi ska bedöma att universitet och högskolor arbetar effektivt för att identifiera skyddsvärda forskningsdata.

Forskningsdata ska inventeras och klassificeras utifrån skyddsvärde och skyddsbehov. Det ska göras systematiskt utifrån vilka konsekvenser ett bristande skydd kan få. Genom att använda en gemensam klassningsmodell kan organisationens information skyddas på ett enhetligt sätt utifrån interna och externa krav på informationens konfidentialitet, riktighet och tillgänglighet. Klassningsmodellen ska vara enkel att använda. Ledningen behöver se till att implementera ett arbetssätt som är ändamålsenligt och fungerar i praktiken.

Lärosätena ska identifiera, analysera och värdera riskerna för sina forskningsdata. Det ska finnas processer som fångar upp identifierade risker på olika relevanta nivåer och en systematik som möjliggör återkommande uppföljning. För att upprätta en bra riskanalys krävs underlag i form av bland annat informationsklassning, rapporterade it-incidenter och uppföljning. Medarbetare ska veta vad en informationssäkerhetsincident är och hur den ska rapporteras. Arbetet med riskanalyser ska involvera funktioner från relevanta delar av verksamheten.

1.3.2 Operationaliserade bedömningsgrunder för delfråga 2

För att kunna bedriva ett effektivt informationssäkerhetsarbete behöver det finnas processer och strukturer som styr arbetet och möjliggör en säker hantering av information. Riksrevisionen har formulerat följande villkor som behöver vara uppfyllda för att vi ska bedöma att universitet och högskolor har utformat informationssäkerhetsarbetet på ett effektivt sätt för att hantera skyddsvärda forskningsdata:

Det ska finnas en policy för informationssäkerhetsarbetet där ledningens mål och inriktning för informationssäkerhetsarbetet tydligt framgår. Ledningen har det yttersta ansvaret för att styra och organisera verksamheten så att den fungerar effektivt i enlighet med uppställda mål. Det inkluderar att avsätta tillräckliga resurser för informationssäkerhetsarbetet. Det innebär att

14 Riksrevisionen

28

Skr. 2023/24:118

Bilaga

lärosätena behöver budgetera utifrån den omfattning som krävs för att bedriva ett effektivt informationssäkerhetsarbete. Ledningen ska också hålla sig informerad om informationssäkerhetsläget, både löpande och vid särskilda genomgångar med den eller de som leder och samordnar informationssäkerhetsarbetet.

Roll- och ansvarsfördelning för informationssäkerhetsarbetet ska tydligt framgå av styrdokument och riktlinjer. Det ska vara tydligt för dem med utpekat ansvar vad ansvaret innebär och vilket mandat som följer med. Den eller de som utses att leda och samordna informationssäkerhetsarbetet ska ha mandat att ställa krav och granska samt rapportera direkt till ledningen.

För att säkerställa att information hanteras på ett säkert sätt behöver lärosätets medarbetare och inhyrd personal ha kompetens inom informationssäkerhet som är relevant och anpassad till funktion. Kompetensen ska utvecklas och upprätthållas genom utbildning, informationsinsatser och övning. Alla i organisationen ska känna till relevanta styrdokument, regelverk och arbetssätt och därigenom förstå sin roll och sitt ansvar. Beroende på vilken information medarbetare ska få åtkomst till, behöver lärosätet anpassa sin bakgrundskontroll.

Det ska finnas lätt tillgängligt och verksamhetsanpassat stöd för att hantera forskningsdata. Stödet ska vara samordnat efter behov och möjliggöra en säker hantering av forskningsdata i enlighet med gällande rättsliga krav.

1.4Metod och genomförande

Vi har använt oss av en kombination av intervjuer, dokumentstudier och en enkät. Granskningen omfattar 24 lärosäten, varav 3 är valda som exempel på hur olika typer av lärosäten kan arbeta med informationssäkerhet. Syftet är inte bara att uttala oss om exempellärosätena, utan att genom iakttagelser från dem kunna dra slutsatser som kan vara relevanta för hela sektorn. En utförlig beskrivning av metod finns i bilaga 1.

En vägledande princip i urvalet har varit att fånga så mycket variation som möjligt bland annat i organisationsstruktur, storlek, finansieringsformer och forskningsämnen. Det gäller för såväl lärosäten som institutioner och funktioner inom dessa lärosäten. En översiktlig beskrivning av exempellärosätena finns i bilaga 3.

Vi har genomfört 65 intervjuer vid de 3 exempellärosätena Blekinge tekniska högskola, Kungl. Tekniska högskolan och Lunds universitet, se bilaga 2. Vid

Riksrevisionen 15

29

Skr. 2023/24:118

Bilaga

respektive lärosäte har vi intervjuat forskare, prefekter, dekaner eller motsvarande, förvaltningschef och informationssäkerhetschef eller informationssäkerhetsansvarig. Vi har också intervjuat roller och funktioner inom bland annat it och it-säkerhet, säkerhet och säkerhetsskydd, juridik, forskningsdatahantering, exportkontroll och dataskydd. Därutöver har vi gjort intervjuer bland annat vid Malmö universitet, Sveriges lantbruksuniversitet och RISE Research Institutes of Sweden AB som del av inledande informationsinhämtning.

Vi har även intervjuat företrädare för Säkerhetspolisen, MSB, Vetenskapsrådet samt länsstyrelserna Norrbotten, Skåne, Stockholm och Västra Götaland. Utöver det har vi intervjuat andra aktörer med relevant kunskap för granskningen, se vidare bilaga 1.

Vi har tagit del av och analyserat styrdokument och annan dokumentation från de tre exempellärosätena såsom informationssäkerhetspolicyer, delegationsordningar, interna beslut och riskanalyser. Utöver det har vi tagit del av en rad olika dokument, exempelvis utredningar, propositioner och rapporter.

Enkäten bestod av två delar där den första handlade brett om informationssäkerhet och den andra begränsades till frågor om säkerhetsskydd. Enkätens båda delar omfattar 24 lärosäten och genomfördes för att få en bredare bild av hur universitets- och högskolesektorn arbetar med informationssäkerhet gällande forskningsdata. Den inkluderade frågor om bland annat styrning, roll- och ansvarsfördelning, inventering och klassning av information, riskarbete, utbildning, resurser och säkerhetsskydd. Svarsfrekvensen var 100 procent. Enkätens båda delar återfinns i bilaga 4.

Granskningen har genomförts av en projektgrupp bestående av Sara

Monaco (projektledare), Ludvig Stendahl och Klara Folkesson. Jens Pettersson deltog i granskningen till februari 2023 och Josefine Olsson till augusti 2023. Stina Lindgren (praktikant) och Lars Henning (revisor) har också bidragit i arbetet. En referensperson har lämnat synpunkter på granskningsupplägg och på ett utkast till granskningsrapport: Jonas Hallberg, tekn. dr, enhetschef Cyberförsvar, Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Företrädare för Regeringskansliet (Försvarsdepartementet, Justitiedepartementet, Landsbygds- och infrastrukturdepartementet och Utbildningsdepartementet), Blekinge tekniska högskola, Kungl. Tekniska högskolan, Lunds universitet, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Säkerhetspolisen och länsstyrelserna i Norrbotten, Skåne, Stockholm och Västra Götaland har fått tillfälle att faktagranska och i övrigt lämna synpunkter på ett utkast till granskningsrapport.

16 Riksrevisionen

30

Skr. 2023/24:118

Bilaga

2 Om informationssäkerhet och lärosäten

I kapitlet går vi översiktligt igenom viktiga delar i ett systematiskt informationssäkerhetsarbete, Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) stöd och uppdrag inom området samt ett urval relevanta regelverk. Vi redogör kortfattat för regeringens styrning av statliga universitet och högskolor. Därefter går vi igenom lärosätenas interna styrning och organisation och huvudsakliga roller som vi bedömer är relevanta för informationssäkerhetsarbetet. Avslutningsvis beskriver vi regeringens styrning av lärosätena med koppling till säkerhet och informationssäkerhet samt målen om internationalisering och ett öppet vetenskapssamhälle.

2.1Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps stöd för ett systematiskt informationssäkerhetsarbete

MSB har ett utpekat ansvar att stödja och samordna arbetet med samhällets informationssäkerhet. Här ingår även att lämna råd och stöd i fråga om förebyggande arbete till andra statliga myndigheter, kommuner och regioner samt företag och organisationer.37

2.1.1 Delar i ett systematiskt informationssäkerhetsarbete

Kärnan i informationssäkerhet handlar om att styra och skydda information utifrån aspekterna riktighet, tillgänglighet och konfidentialitet så att rätt person har tillgång till rätt information vid rätt tillfälle.38 Ett systematiskt informationssäkerhetsarbete är ett arbetssätt för att identifiera krav på och införa säkerhetsåtgärder som ger tillräckligt skydd för informationen. MSB betonar i sitt metodstöd att det är byggt efter en idealiserad bild av hur arbetet kan bedrivas.

I praktiken pågår ofta arbete inom flera områden samtidigt.39

3711 a § förordningen (2008:1002) med instruktion för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

38Ibland läggs även spårbarhet till som en aspekt. Definitionen med dessa tre (eller fyra) aspekter har kritiserats bl.a. för att utgå från att dessa specifika villkor gäller för all information i alla sammanhang, se Hallberg, m.fl. (red.), 2017, s. 212–213.

39Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps metodstöd för systematiskt informationssäkerhetsarbete, informationssäkerhet.se, ”Metodstödet”, hämtad 2023-03-21.

Riksrevisionen 17

31

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Figur 1 De fyra metodstegen i MSB:s metodstöd utgör helheten av det systematiska informationssäkerhetsarbetet

analysera

Följa upp och

Använda

Källa: MSB, Ledningens roll inom informationssäkerhet. Stöd för dig med en ledande funktion. Ledningens genomgång, 2021, s. 7.

I varje metodsteg finns ett antal underliggande delar. Identifiera och analysera består av verksamhetsanalys, omvärldsanalys, riskbild och gapanalys. Analyserna ska säkerställa att informationssäkerheten i verksamheten utformas med utgångspunkt i ett tydligt definierat nuläge.

Utforma är uppdelat i nio delar som behövs för verksamhetens systematiska informationssäkerhetsarbete: organisation, ledning och styrning, informationssäkerhetsmål, styrdokument, riskhantering, klassningsmodell, välj säkerhetsåtgärder40 och skapa skyddsnivåer, handlingsplan, kontinuitetshantering för informationstillgångar samt incidenthantering.

När styrningen är utformad ska organisationen använda den genom följande delar: riskanalys, klassning av information, genomföra och efterleva samt utbilda och kommunicera.

Det sista steget Följa upp och förbättra består av delarna utvärdera och följa upp samt ledningens genomgång.

40Säkerhetsåtgärder för informationssäkerhet omfattar åtgärder inom det organisatoriska, personrelaterade, tekniska och fysiska säkerhetsområdet. Åtgärderna kan verka förebyggande, upptäckande eller korrigerande, se vidare Ordlista.

18 Riksrevisionen

32

Skr. 2023/24:118

Bilaga

2.1.2 MSB:s råd och stöd inom informationssäkerhet

MSB har haft ett särskilt uppdrag att genomföra riktade utbildningsinsatser på informationssäkerhetsområdet till offentlig sektor som redovisades i mars 2021.41 Det har framför allt gjorts i form av utbildningar och utvecklat metodstöd (se ovan).42 MSB har också haft i uppdrag att ta fram en struktur för uppföljning av det systematiska informationssäkerhetsarbetet i den offentliga förvaltningen.43 I maj 2021 lanserades uppföljningsstrukturen under namnet Infosäkkollen, riktad till kommuner, regioner och statliga myndigheter. Genom frivilliga självvärderingar är syftet att vartannat år följa upp det systematiska informationssäkerhetsarbetet. Det finns också möjligheter för de inrapporterande organisationerna att på gruppnivå jämföra sina egna resultat med andra svarande organisationers.44 15 lärosäten besvarade den första Infosäkkollen.45 Inför 2023 års rapportering har it-säkkollen lagts till med fokus på it-säkerhetsåtgärder.46

Sedan hösten 2022 erbjuder MSB en rådgivningstjänst om det systematiska informationssäkerhetsarbetet via mejl eller telefon som ett komplement till övriga vägledningar och stödmaterial.47 MSB är också sammankallande för det statliga nätverket för informationssäkerhet (Snits). Nätverket syftar till kontakt- och erfarenhetsutbyte, kompetensutveckling, informationsspridning och diskussioner om systematiskt informationssäkerhetsarbete.48

2.2Viktiga regelverk rörande informationssäkerhet och hanteringen av forskningsdata

Det finns ett antal regelverk som reglerar informationssäkerhet och hanteringen av forskningsdata. Nedan sammanfattar vi de generella regelverk som vi bedömer är mest relevanta för hanteringen av forskningsdata, varav en del är mer relevanta just

41Regeringsbeslut Ju2019/03057/SSK. Under 2018 och 2019 riktade MSB utbildningsinsatser till kommuner, regioner och länsstyrelser.

42År 2011 lanserade MSB det första metodstödet för systematiskt informationssäkerhetsarbete och en reviderad version lanserades 2018.

43Regeringsbeslut Ju2019/03058/SSK, Ju2019/02421/SSK.

44MSB, Det systematiska informationssäkerhetsarbetet i den offentliga förvaltningen, Resultatredovisning Infosäkkollen 2021, 2022b, s. 17.

45Genomgång av underlag till MSB, Det systematiska informationssäkerhetsarbetet i den offentliga förvaltningen, Resultatredovisning Infosäkkollen 2021, 2022b, 2022-08-26.

46MSB, ”Infosäkkollen”, hämtad 2023-10-09.

47MSB, ”Rådgivningstjänst för systematiskt informationssäkerhetsarbete”, hämtad 2023-09-18.

48MSB, ”Nätverk för offentliganställda”, hämtad 2023-10-03.

Riksrevisionen 19

33

Skr. 2023/24:118

Bilaga

inom naturvetenskap och teknik. Det finns även många andra regelverk som kan vara aktuella utöver de som anges nedan och listan är inte uttömmande.49

Relevant rättslig reglering

Allmänna handlingars offentlighet och sekretess: 2 kap. tryckfrihetsförordningen; offentlighets- och sekretesslagen (2009:400)

Säkerhetsskydd: säkerhetsskyddslagen (2018:585); säkerhetsskyddsförordningen

49Exempelvis lagen (2018:558) om företagshemligheter; lagen (2003:460) om etikprövning av forskning som avser människor, lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet och lagen (2002:297) om biobanker i hälso- och sjukvården m.m. Listan kan göras betydligt längre och tillämpliga regelverk kan variera mellan forskningsområden.

50Innan dessa gällde MSB:s föreskrifter om statliga myndigheters informationssäkerhet (MSBFS 2016:1), som ersatte MSBFS 2009:10 föreskrifter och allmänna råd om statliga myndigheters informationssäkerhet, som i sin tur ersatte Verket för förvaltningsutvecklings föreskrift om statliga myndigheters arbete med säkert elektroniskt informationsutbyte (VERVAFS 2007:2). Föreskriften trädde i kraft 2008 med krav på att myndigheter under regeringen skulle tillämpa ett ledningssystem för informationssäkerhet. MSB, Konsekvensutredning för föreskrift om krav på informationssäkerhet, 2009-11-24.

51Se 8 kap. 1 § säkerhetsskyddsförordningen (2021:955). Försvarsmakten är tillsynsmyndighet för Försvarshögskolan.

20 Riksrevisionen

34

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Arkivering och gallring52: arkivlagen (1990:782); arkivförordningen (1991:446);

Exportkontroll och produkter för civil användning som även kan användas militärt:

2.3Regeringens styrning av statliga lärosäten

Högskolesektorn i Sverige53

52Vissa handlingar i myndighetens forskningsverksamhet ska inte gallras, se 67 §§ Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd om gallring av handlingar i statliga myndigheters forskningsverksamhet (RA-FS 1999:1). Exempel på forskningsdata som inte ska gallras kan vara särskilt omfattande och unikt primärmaterial, register och databaser med särskilt hög täckningsgrad eller data som rönt stor uppmärksamhet i den allmänna debatten, se bilaga 1B RA-FS 1999:01.

53Uppgifterna i detta avsnitt avser 2022 och har hämtats från Universitetskanslersämbetet, Universitet och högskolor. Årsrapport 2023, 2023 samt prop. 2023/24:1, utg.omr. 16, s. 109.

54Enskilda utbildningsanordnare med tillstånd att utfärda examina enligt lagen (1993:792) om tillstånd att utfärda vissa examina.

Riksrevisionen 21

35

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Statliga universitet och högskolor styrs i första hand av högskolelagen (1992:1434) och högskoleförordningen (1993:100). Regeringen styr också statliga universitet och högskolor via årliga regleringsbrev. Statliga universitet och högskolor styrs även av de generella regelverk som gäller för andra statliga myndigheter.55 Lärosätenas återrapportering av utfallet av sin verksamhet sker i första hand i årsredovisningarna. Lärosätena bestämmer själva över den interna fördelningen av resurser, utbildningsutbud, utbildningens innehåll och utformning, inklusive hur många studenter som antas och vilken forskning som lärosätet ska bedriva.56

Forskningens frihet är skyddad i regeringsformen (RF) och vidare reglerad i högskolelagen (1992:1434). Det innebär att forskningsproblem fritt får väljas, forskningsmetoder fritt får utvecklas och forskningsresultat fritt får publiceras.57 2021 skrevs även akademisk frihet in i högskolelagen. Här framgår att som allmän princip i högskolornas verksamhet ska gälla att den akademiska friheten ska främjas och värnas.58 Forskning, i betydelsen fritt kunskapssökande och fri kunskapsspridning, ska dock alltid utövas inom de rättsliga ramar som finns.59

2.4Lärosätenas interna styrning och organisation

Som en följd bland annat av den så kallade autonomireformen 2011 kan organisationen se olika ut på lärosätena.60 I figur 2 nedan framgår ett typexempel på hur organisationen kan se ut och vilka akademiska och administrativa chefsnivåer som finns.

55Det är dock inte alla bestämmelser i myndighetsförordningen (2007:515) som gäller för de statliga lärosätena. I 1 kap. 5 § högskoleförordningen anges vilka bestämmelser i myndighetsförordningen som inte tillämpas på de statliga lärosätena.

56Universitetskanslersämbetet, ”Så styrs högskolesektorn”, hämtad 2023-09-05. Bestämmelser för Sveriges lantbruksuniversitet och Försvarshögskolan finns i förordningen (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet respektive förordningen (2007:1164) för Försvarshögskolan.

572 kap. 18 § regeringsformen; 1 kap. 6 § högskolelagen (1992:1434).

581 kap. 6 § högskolelagen (1992:1434).

59Prop. 2020/21:60, s. 131, 192, bet. 2020/21:UbU16, rskr. 2020/21:254.

60Prop. 2009/10:149. I SOU 2015:92 beskrivs t.ex. Lunds universitet som det mest decentraliserade av alla lärosäten, och att de fyra stora flerfakultetsuniversiteten Uppsala universitet, Lunds universitet, Göteborgs universitet och Stockholms universitet har mycket gemensamt ifråga om organisationsstruktur, delegering av beslutanderätt, tradition och kultur jämfört med övriga universitet och högskolor.

22 Riksrevisionen

36

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Figur 2 Typexempel på organisation vid ett lärosäte

Styrelse

Enhet(er) för

Rektor

Vicerektorer

förvaltning

      Kanslichefer   Fakultets-
nämnd       kansli
     
       
           

Administrativa

råd

Avdelningschefer

Källa: Något omarbetad från figur 1.2 Norén och Wallin, Akademisk chef hur fungerar det?, 2022, s. 30.

I den akademiska organisationen finns en eller flera fakulteter med ett antal institutioner under varje fakultet. Den akademiska chefslinjen går ofta från rektor till dekan till prefekt. Stora institutioner kan också ha avdelningar med avdelningschefer.61 Kungl. Tekniska högskolan (KTH) och Lunds universitet (LU) är organisationer med tre akademiska organisatoriska nivåer.62 Det finns också lärosäten som inte har en fakultetsnivå med dekaner. Vid dessa svarar prefekterna direkt mot rektor. Blekinge tekniska högskola (BTH) är ett exempel på ett lärosäte med fakulteter men där den akademiska chefslinjen går från rektor direkt till prefekt. Se vidare bilaga 3 för organisationsskisser för BTH, KTH och LU.

61Norén och Wallin, Akademisk chef hur fungerar det?, 2022, s. 3032.

62LU har 9 fakulteter och 63 institutioner. KTH har 5 skolor och sammanlagt 27 institutioner. Därtill finns ett antal centrumbildningar.

Riksrevisionen 23

37

Skr. 2023/24:118

Bilaga

I den administrativa förvaltningsorganisationen finns flera avdelningar, ibland med särskilda enheter eller funktioner under varje avdelning. Rektor är chef över förvaltningschefen i den administrativa chefslinjen. Förvaltningschefen är chef över förvaltnings- och stödverksamhetens avdelningschefer, och ibland även över chefer för förvaltning och stöd på fakultets- eller institutionsnivå.63

Roller och funktioner på lärosäten av relevans för informationssäkerhetsarbetet

63Norén och Wallin, Akademisk chef hur fungerar det?, 2022, s. 31.

642 kap. 5 § högskolelagen (1992:1434).

65Utöver de referenser som anges i fotnoter är informationen i första hand hämtad från SOU 2015:92; Norén och Wallin, Akademisk chef hur fungerar det?, 2022, s. 180181 och bilaga 2 samt baserad på information som Riksrevisionen inhämtat under granskningen.

662 kap. 24 §§ högskolelagen (1992:1434); 2 kap. 13, 77 b §§ högskoleförordningen (1993:100). Regeringen meddelar särskilda föreskrifter om sammansättningen av styrelse vid Sveriges lantbruksuniversitet och vid Försvarshögskolan samt om en nämnd för forskning och utbildning vid Försvarshögskolan, se 2 kap. 9 § högskolelagen (1992:1434).

672 kap. 3 § högskolelagen (1992:1434); 2 kap. 8 § högskoleförordningen (1993:100).

24 Riksrevisionen

38

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Informationssäkerhetschef/Chief Information Security Officer (CISO): leder och samordnar det strategiska informationssäkerhetsarbetet vid lärosätet. Exempel på mandat som CISO kan ha är att kravställa utvecklingsprojekt, bedriva tillsyn att styrdokument efterlevs och att rapportera interna brister i efterlevnaden av styrdokument.70 Har ibland personalansvar om det även finns t.ex. informationssäkerhetsspecialister eller informationssäkerhetsstrateger anställda på lärosätet.

68Universitetskanslersämbetet, Universitet och högskolor, Årsrapport 2023, s. 94–95.

69Universitetskanslersämbetet, Universitet och högskolor, Årsrapport 2023, s. 82–83.

70MSB:s metodstöd för systematiskt informationssäkerhetsarbete, informationssäkerhet.se, ”Metodstöd, Utforma, CISO-rollen, Mandat som CISO”, hämtad 2023-10-30.

Riksrevisionen 25

39

Skr. 2023/24:118

Bilaga

2.5Regeringens styrning av lärosätena med koppling till säkerhet och informationssäkerhet

Regeringen har i första hand styrt lärosätenas informationssäkerhetsarbete genom generella förordningar och indirekt genom uppdrag till MSB.71

Från och med 2019 har olika aspekter av säkerhet varit med på dagordningen för de årliga myndighetsdialogerna med lärosätena. 2019 och 2020 togs säkerhetsskydd upp. 2021 och 2022 breddades punkten till säkerhetsfrågor, som inkluderar såväl informationssäkerhet som mer it-nära frågor, it-incidenter samt exportkontroll och säkerhetsskydd.72

2020 uppmanade den dåvarande ministern för högre utbildning och forskning lärosätesledningarna att bedriva ett systematiskt säkerhetsarbete i syfte att skapa sig en förståelse av eventuella skyddsvärden. Bakgrunden var bland annat den då relativt nya säkerhetsskyddslagen (2018:585).73

I det gemensamma regleringsbrevet avseende universitet och högskolor för 2022 var kravet att i årsredovisningen övergripande redovisa hur man arbetar för att stärka sin informationssäkerhet. I regleringsbrevet för 2023 låg fokus bland annat på att rapportera om den interna styrningen och uppföljningen av

71Förordningen (2015:1052) om krisberedskap och bevakningsansvariga myndigheters åtgärder vid höjd beredskap och förordningen (2022:524) om statliga myndigheters beredskap.

72Se Regeringskansliet, Utbildningsdepartementet, Dagordningar för myndighetsdialoger med Blekinge tekniska högskola, KTH och Lunds universitet 20192022.

73Regeringskansliet, Utbildningsdepartementet, Ministern för högre utbildning och forskning, Vikten av ett systematiskt säkerhetsarbete, U2020/03059/UH, 2020-05-06.

26 Riksrevisionen

40

Skr. 2023/24:118

Bilaga

informationssäkerhetsarbetet, it-incidenter samt hot- och sårbarhetsanalyser om rådande omvärldsläge. Rapportering skedde separat i oktober 2023.74

I juli 2023 fick Universitets- och högskolerådet, Vetenskapsrådet och Verket för innovationssystem (Vinnova) i uppdrag att ta fram vägledande nationella riktlinjer för internationella samarbeten. Riktlinjerna syftar till att stötta lärosätena att göra bedömningar av pågående och potentiella internationella utbildnings- och forskningssamarbeten. Uppdraget ska slutredovisas i december 2024.75

I augusti 2023 fick en utredare i uppdrag att biträda Utbildningsdepartementet med att se över hur det kan säkerställas att det finns kompetens om säkerhetsfrågor bland de ledamöter som utses av regeringen i de statliga universitetens och högskolornas styrelser. I uppdraget, som ska slutredovisas 31 december 2023, ingår även att bedöma om det finns behov av ytterligare åtgärder för att öka universitetens och högskolornas kompetens i säkerhetsfrågor, och i så fall föreslå sådana åtgärder.76 Uppdraget föregicks av att lärosätesstyrelsernas mandatperioder kortades ned från 36 till 17 månader med motiveringen att det säkerhetspolitiska läget gör det nödvändigt att sådan kompetens ingår i styrelserna.77

2.6Internationalisering och målet om ett öppet vetenskapssamhälle

Till skillnad från annan typ av information som hanteras på ett lärosäte, till exempel personalstatistik eller statistik om studenter, behöver forskningsdata ofta vara tillgängliga för en bredare krets aktörer. Det kan handla om att dela data inom en forskargrupp med såväl nationella som internationella samarbetspartner, med externa samarbetspartner, företag eller med tidskrifter i samband med publicering. Att arbeta med informationssäkerhet i en sådan kontext skapar särskilda utmaningar.

I den senaste forskningspropositionen skriver regeringen att det krävs en hög grad av internationalisering för att Sverige ska kunna vara en ledande forsknings- och kunskapsnation.78 Av högskolelagen framgår att den samlade internationella verksamheten vid varje högskola ska stärka kvaliteten i högskolans utbildning och

74Regeringsbeslut U2021/04851 (delvis), U2021/04891; regeringsbeslut U2022/02763, U2022/02805, U2022/02810 m.fl.

75Regeringsbeslut U2023/02127.

76Regeringskansliet, Utbildningsdepartementet, Uppdrag att ta fram förslag om hur universitets och högskolors kompetens i säkerhetsfrågor kan öka, U2023/02485, 2023-08-31.

77Utbildningsdepartementet, ”Pressmeddelande: Nya styrelser för 30 universitet och högskolor”, 2023-04-27.

78Prop. 2020/21:60, bet. 2020/21:UbU16, s. 27, rskr. 2020/21:254.

Riksrevisionen 27

41

Skr. 2023/24:118

Bilaga

forskning.79 Även inom sektorn ses internationalisering i allmänhet som ett medel för att öka kvaliteten i såväl forskning som utbildning.80

Regeringen anger att öppenhet bör utgöra grunden i internationellt samarbete, samtidigt som det behöver finnas en medvetenhet om behovet av att skydda nationella säkerhetsintressen, kunskap och teknik.81 I samarbete med Kina nämns exempelvis utmaningar i fråga om etik, akademisk frihet och immaterialrättsskydd, samt kopplingar till den militära sektorn.82

Parallellt med ökad internationalisering pågår sedan en längre tid en omställning mot ett öppet vetenskapskapssamhälle som ska vara genomförd 2026. Det inkluderar såväl vetenskapliga publikationer som konstnärliga verk och forskningsdata. Av forskningspropositionen 2016/17:50 framgår att begränsningar kan motiveras av integritetsskäl, nationella säkerhetsintressen eller immaterialrättsliga skäl, men att öppen tillgång utgör normen och inskränkningar i öppenheten utgör undantagen.83 I proposition 2022/23:1 understryker regeringen att det finns ett fortsatt stort behov av att nyckelaktörer som lärosäten och forskningsfinansiärer tar ett gemensamt ansvar för att verka för att den nationella riktningen för öppen tillgång följs och uppnås. 84

Lärosätenas uppdrag att utveckla arbetet med öppen vetenskap anges i regleringsbrev.85 Vad gäller forskningsdata ska omställningen vara genomförd fullt ut senast 2026, vilket innebär att forskningsdata ska göras tillgängliga så öppet som möjligt och så begränsat som nödvändigt.86 Vetenskapsrådet har uppdraget att samordna, följa upp och främja samverkan i arbetet för öppen tillgång till forskningsdata.87 Vetenskapsrådet rekommenderar att forskningsdata (och metadata) som finansieras av offentliga medel och som kan publiceras med öppen tillgång hanteras i enlighet med de så kallade FAIR-principerna. Det innebär att forskningsdata hanteras på ett sätt som gör att de blir sökbara (findable),

791 kap. 5 § högskolelagen (1992:1434).

80Se t.ex. SOU 2018:3, s. 7172.

81Regeringsbeslut U2023/02127; Regeringskansliet, Näringsdepartementet, Nationell inriktning för artificiell intelligens N2018.14, s. 9.

82Dir. 2019:50; dir. 2020:52; skr. 2017/18:259; skr. 2019/20:18, s. 18.

83Prop. 2016/17:50. Se också prop. 2012/12:30, s. 150, där regeringen anger att Vetenskapsrådet bör få i uppdrag att utveckla former och nationella riktlinjer för hur forskare kan få öppen tillgång till forskningsresultat och forskningsdata.

84Prop. 2022/23:1, utg.omr. 16, s. 218.

85Regeringsbeslut U2022/02763, U2022/02805, U2022/02810 m.fl.

86Prop. 2020/21:60, s. 101.

872 § 21 förordning (2009:975) med instruktion för Vetenskapsrådet.

28 Riksrevisionen

42

Skr. 2023/24:118

Bilaga

tillgängliga (accessible), interoperabla (interoperable), och återanvändningsbara (reusable).88

Regeringen anger datahanteringsplaner som en första insats för att främja god datahantering.89 Redan 2012 ställde Vetenskapsrådet krav på datapubliceringsplaner för att bevilja ansökningar med stora faktainsamlingar i syfte att säkerställa framtida återanvändning av forskningsdata.90 Sedan 2019 finns krav på att forskare som beviljas anslag ska upprätta en datahanteringsplan. Planen ska beskriva hur insamlade data ska hanteras under och efter forskningsprocessen och inkluderar att redogöra för hur det säkerställs att data hanteras enligt de rättsregler som gäller till exempel hantering av personuppgifter, sekretess och immaterialrätt.91

Sedan 2022 inkluderar lagen (2022:818) om den offentliga sektorns tillgängliggörande av data även forskningsdata.92 Syftet är att främja den offentliga sektorns tillgängliggörande av data för vidareutnyttjande, särskilt i form av öppna data. Statliga universitet och högskolor ska tillämpa lagen bara i fråga om forskningsdata. Tillgängliggörande gäller under förutsättning att krav på informationssäkerhet och skydd av personuppgifter kan upprätthållas och att det inte innebär risker för Sveriges säkerhet.93

88Vetenskapsrådet, ”Tillgängliggörande av forskningsdata och FAIR-kriterier”, hämtad 2023-09-05.

89Prop. 2020/21:60, s. 101, bet. 2020/21:UbU16, rskr. 2020/21:254.

90Mannberg-Zackari, ”Fler citeringar med återbruk av data”, 2012-08-20.

91Vetenskapsrådet, Vägledning till mallen för datahanteringsplaner, 2022, s. 8.

92Lagen föregicks av lagen (2010:566) om vidareutnyttjande av handlingar från den offentliga förvaltningen som inte inkluderade forskningsdata utan endast handlingar som finns hos högskolebibliotek (3 § ibid.).

931 och 6 §§ lagen (2022:818) om den offentliga sektorns tillgängliggörande av data.

Riksrevisionen 29

43

Skr. 2023/24:118

Bilaga

3Lärosätenas arbete med att identifiera skyddsvärda forskningsdata och att analysera informationssäkerhetsrisker

I det här kapitlet besvarar vi frågan om universitet och högskolor arbetar effektivt med att identifiera skyddsvärda forskningsdata och att analysera informationssäkerhetsrisker. Våra huvudsakliga iakttagelser sammanfattas nedan.

3.1Riksrevisionens huvudsakliga iakttagelser

Det sker ingen systematisk klassning av forskningsdata enligt lärosätenas framtagna modeller för informationsklassning. Det kan leda till att vissa skyddsvärda forskningsdata inte identifieras. Istället värderas vissa forskningsdata mer eller mindre formaliserat av forskare på grund av externa krav, exempelvis i datahanteringsplaner. Det är dock inte alla forskningsprojekt som har datahanteringsplaner. När lärosätena saknar en överblick över skyddsvärda forskningsdata kan det leda till bristande skydd.

Det finns flera exempel på institutioner och enskilda forskargrupper som har egna it-lösningar utanför den centrala it-infrastruktur som lärosätet tillhandahåller, bland annat när det gäller lagring och säkerhetskopiering av data. Därmed försvåras lärosätenas möjligheter att identifiera gemensamma behov av it-lösningar vilket kan leda till varierande och bristande informationssäkerhet.

Eftersom klassningen av forskningsdata inte görs systematiskt saknas det underlag för riskbedömningar på institutioner och central lärosätesnivå. Riskbedömningarna inkluderar sällan informationssäkerhet kring forskningsdata. Dessutom rapporterar lärosätena få it-incidenter. Det kan leda till att lärosätena inte åtgärdar säkerhetsbrister och därmed inte heller inför ändamålsenliga säkerhetsåtgärder.

3.2Lärosätena arbetar inte systematiskt för att inventera och klassa forskningsdata

Granskningen visar att få forskare klassar sina forskningsdata i enlighet med lärosätenas modeller för informationsklassning. Många forskare gör istället mindre formaliserade bedömningar av sina forskningsdata. De dokumenteras inte alltid, eller dokumenteras i enlighet med krav från externa samarbetspartner eller

30 Riksrevisionen

44

Skr. 2023/24:118

Bilaga

forskningsfinansiärer. Det finns ingen samlad dokumentation över dessa mindre formaliserade bedömningar. När lärosätena saknar en överblick över skyddsvärda forskningsdata kan det leda till att dessa inte skyddas på ett ändamålsenligt sätt. Eftersom det saknas systematik i inventering, klassning och riskanalys är det svårt för lärosätena att dimensionera och anpassa säkerhetsåtgärder och it-tjänster efter de behov som finns i forskningsverksamheten. Det kan i slutändan leda till att obehöriga får tillgång till skyddsvärda forskningsdata. Företrädare för Säkerhetspolisen uppger att externa aktörer otillbörligen har skaffat sig åtkomst till känslig forskning vid svenska lärosäten.94

3.2.1 Få lärosäten har inventerat forskningsdata

15 av 24 lärosäten uppger att de har inventerat sin information, men endast ca hälften av de 15 lärosätena uppger att inventeringen har inkluderat forskningsdata. I de flesta fall har forskningsdata endast inventerats till viss del. Det resulterar i att lärosätena inte får en helhetsbild över de forskningsdata som finns på lärosätet. Flera lärosäten anger att de på sikt ska inventera processerna för forskning.95

Vid Blekinge tekniska högskola (BTH), Kungl. Tekniska högskolan (KTH) och Lunds universitet (LU) sker inte inventering av information med utgångspunkt i ett systematiskt informationssäkerhetsarbete i forskningsverksamheterna. Vid KTH sker olika typer av kartläggning exempelvis genom arkivfunktionen, informationshanteringsplaner och diverse initiativ till kartläggning från informationssäkerhetschef/motsvarande.96 Det förekommer även ärendehanteringssystem och databaser för forskningsavtal som ger viss möjlighet till kartläggning.97 Olika funktioner vid KTH och LU försöker också inventera forskningsdata genom exempelvis enkäter, nulägesanalyser och riskanalyser.98 Arbetet är i regel inte samordnat och sker inte med systematik. Det är heller inte heltäckande i meningen att alla forskningsdata inkluderas.

3.2.2 Forskningsdata klassas inte enligt en gemensam modell

Av intervjuer med forskare vid BTH, KTH och LU framgår att det är ovanligt att forskare klassar sina data systematiskt och enligt lärosätets beslutade modell, trots

94Intervju med företrädare för Säkerhetspolisen, 2023-03-24.

95Riksrevisionens enkät om informationssäkerhet till 24 lärosäten, del 1.

96Intervju KTH7.

97T.ex. CASE på KTH, intervju KTH4.

98Intervjuer KTH12; LU7.

Riksrevisionen 31

45

Skr. 2023/24:118

Bilaga

att det finns en målbild att det ska göras.99 Brister avseende både modeller för informationsklassning och genomförande av informationsklassning har även tagits upp i internrevisionsrapporter vid LU och KTH.100 Riksrevisionen har också tagit del av resultat från MSB:s självskattningsverktyg Infosäkkollen 2021, som visar på genomgående brister i lärosätenas arbete med informationsklassning.101

I Riksrevisionens enkät uppger 21 av 24 lärosäten att de har en modell för informationsklassning. Det är vanligast att modellerna ska tillämpas på it-system och it-tjänster samt informationsmängder102 (17 lärosäten vardera). Nästan lika många lärosäten uppger att modellen ska tillämpas på informationstyper103. Forskningsdata kan bestå av olika informationstyper, exempelvis personuppgifter. I den meningen finns det därmed delar av forskningsdata som informationsklassas enligt lärosätenas framtagna modeller. Ett lärosäte beskriver i vår enkät att informationsklassning av forskningsprojekt sker inför start av nya forskningsprojekt. Klassningen görs med hjälp av bland annat itsäkerhetsansvariga och jurister med GDPR-kompetens. Lärosätet beskriver vidare att detta arbetssätt har gjort det möjligt att utforma ett register över alla skyddsvärda informationsbehandlingar som görs i forskningsprojekt.104

Bristande systematik för klassning av forskningsdata gör det överlag svårt att sammanställa vilka data som faktiskt är skyddsvärda. 8 av 24 lärosäten uppger i enkäten att de har en samlad förteckning över verksamhetens skyddsvärda informationstillgångar. Av dessa 8 är det dock bara 5 lärosäten som inkluderat vissa eller alla skyddsvärda forskningsdata. Av de som inte har upprättat en förteckning

99Intervjuer BTH3; BTH9; BTH10; KTH2; KTH4; LU7; LU15; LU25; Blekinge tekniska högskola, Riktlinjer för informationssäkerhet vid Blekinge Tekniska Högskola, version 1.0, 2012-06- 19; KTH, Anvisning Informationsklassificering för KTH, gäller från och med 2015-01-01; Lunds universitet, Riktlinjer för informationssäkerhet vid Lunds universitet, 2017-06-22. Den beslutade

modellen vid LU implementerades aldrig och var i vissa delar föråldrad i förhållande till MSB:s föreskriftskrav. Det pågår därför ett arbete med att ersätta modellen uppger CISO vid Lunds universitet i mejlsvar, 2023-09-13.

100Lunds universitet, Internrevisionen, Granskning av cyber- och informationssäkerhet, 2019-12-13; Lunds universitet, Internrevisionen, Granskning av fysisk säkerhet i IT-utrymmen, 2022-12-20; KTH, Granskning av KTH:s ledningssystem för informationssäkerhet, Revisionsrapport 1/2020, 2020-10-01.

10115 lärosäten inkom med svar på Infosäkkollen 2021.

102Se ordlista.

103Se ordlista.

104Riksrevisionens enkät om informationssäkerhet till 24 lärosäten, del 1. En stor del av lärosätena uppger att de arbetar med att ta fram interna rutinbeskrivningar och metodstöd eller reviderar informationsklassningsmodeller. En tredjedel av lärosätena uppger att informationsklassning prioriterats de senaste två åren. Bara 1 av 24 lärosäten lyfter informationsklassning som något som fungerar bra vid en öppen fråga om vad i lärosätets informationssäkerhetsarbete som fungerar bra.

32 Riksrevisionen

46

Skr. 2023/24:118

Bilaga

anger ett lärosäte att man bedömer att informationen inte är av den klass att det behövs en förteckning. Andra lärosäten beskriver att de endast har det för en viss typ av skyddsvärda data, som exempelvis säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller personuppgifter.105

3.2.3Skyddsvärda forskningsdata fångas sällan upp systematiskt på institutionerna

Granskningen visar att prefekter har otillräcklig kunskap om huruvida skyddsvärda forskningsdata hanteras vid institutionen. Det saknas ofta formaliserade arbetssätt för att identifiera, dokumentera och förmedla skyddsvärden och skyddsbehov till central lärosätesnivå. Enligt Riksrevisionen är det viktigt att skyddsvärden identifieras i forskningsverksamheten, eftersom forskarna själva känner sina data bäst. Riksrevisionen konstaterar att det är svårt för de flesta prefekter att ha tillräcklig kännedom om alla skyddsvärda data på en stor institution. Men prefekten kan följa upp att forskningsledarna regelbundet inventerar och klassar sina forskningsdata.

Prefekterna i vår granskning har olika syn på möjligheterna att ha kännedom om de skyddsvärda forskningsdata som hanteras på deras respektive institutioner. Vissa prefekter framhåller att det är forskarna själva som är ansvariga för att bedöma om deras forskningsdata är skyddsvärda och vidta nödvändiga åtgärder. Det finns också en uppfattning att det ingår i prefektens ansvar att tänka igenom vad som kan vara skyddsvärt innan ett projekt startar. Vidare beskriver vissa prefekter att de har kännedom genom signering av finansieringsplaner och genom att hålla sig uppdaterade om alla nya forskningsprojekt som startar vid institutionen.106

Flera prefekter menar att de vet vilka skyddsvärda forskningsdata som hanteras av forskarna vid institutionen genom att det i externa samarbeten skrivs avtal där datahantering är reglerat eller hänvisar till att skyddsvärda forskningsdata säkerhetsklassificeras av företaget forskarna samarbetar med. En del prefekter säger däremot att de omöjligen kan ha överblick över alla skyddsvärda forskningsdata vid sina institutioner, bland annat på grund av den stora mängd data som hanteras. Vid ett tillfälle hade en prefekt precis innan vår intervju tillfrågat alla forskningsledare på institutionen om de hanterade skyddsvärda data och samlat in informationen.107 Det visar att det med en rimlig arbetsinsats går att få en överblick över om skyddsvärda forskningsdata hanteras vid institutionen.

105Riksrevisionens enkät om informationssäkerhet till 24 lärosäten, del 2.

106Intervjuer BTH6; BTH8; KTH11; KTH9; KTH10; KTH13; LU17.

107Intervjuer BTH5; BTH6; BTH8; KTH13; KTH15; LU16; LU17.

Riksrevisionen 33

47

Skr. 2023/24:118

Bilaga

I intervjuer anges flera orsaker till att kännedomen om skyddsvärda forskningsdata varierar mellan institutioner. Det kan exempelvis bero på olika grad av mognad avseende informationssäkerhet inom vissa forskningsområden, vilket i sin tur kan bero på att vissa områden har externa standarder och nationella eller internationella regelverk som reglerar bland annat datahantering. Andra orsaker som uppges i intervjuerna är varierande intern informationssäkerhetskultur och institutionens storlek och forskningsbredd.108

3.2.4Forskare gör mindre formaliserade bedömningar av forskningsdatas skyddsvärde som inte dokumenteras

Eftersom många forskare gör mindre formaliserade bedömningar av sina forskningsdata som inte dokumenteras saknas underlag för samlade riskbedömningar på institutions- och lärosätesnivå. Vi har observerat fall där enskilda forskare med kompetens och vilja gör informationsklassningar enligt gemensam lärosätesmodell, men det är ovanligt. I flera intervjuer uppger forskare att de använder sunt förnuft för att bedöma känsligheten i sina forskningsdata. Det finns också en ”man bara vet”-mentalitet gällande om huruvida man hanterar skyddsvärda data eller inte. En annan uppfattning är att det inte finns något externt intresse för ens forskningsdata.109

Flera forskare beskriver dessutom att det bara är under en kortare period som det finns behov av att skydda sina forskningsdata eftersom de ändå görs tillgängliga så fort man publicerar sina resultat. Det som däremot är unikt och skyddsvärt är specifika arbetsmetoder, till exempel hanteringen av material i ett laboratorium, som inte framgår av publicerade data.110 Andra forskare menar att rådata i form av exempelvis mätningar är obegripliga för utomstående som inte har kontexten.111 Riksrevisionen gör ingen bedömning av rimligheten i dessa påståenden, men konstaterar att en systematisk och dokumenterad informationsklassning av ens forskningsdata möjliggör att ändamålsenliga säkerhetsåtgärder lättare kan identifieras och införas. I ovan nämnda fall skulle det vara att hantera loggböcker eller material, som behövs för att tolka rådata eller annat material och resultat, som skyddsvärda.

108Intervjuer BTH8; KTH2; KTH3; KTH6; KTH13.

109Intervjuer BTH3; BTH11; BTH13; KTH6; KTH9; KTH10; KTH16; KTH18; KTH20; LU28; LU29.

110Intervjuer KTH9; LU21. Innovationsrådgivare vid ett lärosäte beskriver att det ofta är ett verktyg eller metod som använts för att komma fram till resultat som forskare vill ta patent på, snarare än resultatet som sådant. Intervju med företrädare för innovationskontoret Fyrklövern, 2022-09-21.

111Intervjuer KTH10; KTH13; LU21.

34 Riksrevisionen

48

Skr. 2023/24:118

Bilaga

3.2.5Externa samarbetspartner ställer krav på säker hantering av forskningsdata

Externa samarbetspartner och finansiärer ställer olika krav på att forskningsdata ska hanteras i enlighet med skyddsvärdet. Det dokumenteras ofta i en datahanteringsplan eller i särskilda sekretessavtal. Granskningen visar att denna dokumentation inte finns samlad vid lärosätena. Därmed saknas underlag för samlade riskbedömningar på institutions- och lärosätesnivå.

Vidare visar granskningen att det råder en uppfattning om att de krav som externa samarbetspartner och finansiärer ställer på säker datahantering ofta är tydligare än lärosätenas egna krav. I granskningen framkommer också att såväl forskare som externa partner menar att en säker hantering av skyddsvärda data blir ”självreglerande” eftersom forskare som inte sköter sig riskerar att ses som säkerhetsbelastningar och därmed olämpliga forskningspartner.112

Den externa samarbetspartnern ansvarar för att informationsklassa sina egna forskningsdata och anpassa hanteringen efter dem. Som forskare behöver man vara medveten om vilket ansvar man har när data förs över och hanteras vid lärosätet. Det kan vara en särskild utmaning att bedöma sådana forskningsdata i kombination med andra data som finns på lärosätet. Vi har dock iakttagit att skyddsvärda forskningsdata ofta behandlas på den externa partnerns utrustning och/eller i dens lokaler. Det förekommer också att till exempel doktorander genomgår säkerhetsprövning och har sin arbetsplats hos den externa partnern. Forskare nämner även samarbeten med exempelvis Försvarets materielverk och Svenska kraftnät som kräver säkerhetsprövning för deltagande.113 Vidare beskriver forskare vid BTH ett samarbete med Trafikverket där tillgången till data är väldigt begränsad. Liknande hantering beskrivs av verksamma vid KTH och LU. Exempelvis finns forskare vid KTH som samarbetar med Karolinska institutet (KI) där forskningsdata ligger på KI och forskare vid LU som använder data från Region Skåne.114

112Intervjuer BTH8; BTH11;S BTH13; BTH14; KTH4; KTH9; KTH14; KTH17; LU17; intervju med företrädare för S AB, 2022-11-02; intervju med företrädare för Jernkontoret, 2022-11-05; intervju med företrädare för RISE Research Institutes of Sweden, 2022-11-25.

113Intervjuer BTH3; BTH13; KTH2; KTH4; KTH6; KTH9; KTH13; KTH20. En befattning placeras i säkerhetsklass utifrån tillgång till säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller den skada den kan åsamka den säkerhetskänsliga verksamheten. En anställning i staten, en kommun eller en region som är placerad i säkerhetsklass 1 eller 2 får endast innehas av den som är svensk medborgare, se 3 kap. 5–9, 11 §§ säkerhetsskyddslagen (2018:585). Säkerhetsprövning kan också genomföras utan inplacering i säkerhetsklass, se mejl från företrädare för Länsstyrelsen Stockholm med synpunkter på rapportutkast från Riksrevisionen, 2023-10-25.

114Intervjuer BTH8; BTH13; KTH10; KTH18; KTH17; LU27.

Riksrevisionen 35

49

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Vilken information som är konfidentiell kan regleras i ett sekretessavtal (så kallat non-disclosure agreement, NDA) mellan forskare och extern partner inför ett samarbete. Detta gäller framför allt affärshemligheter, men kan även gälla forskningssamarbeten om militär utrustning eller kritisk infrastruktur.115

Enligt KTH:s delegationsordning ska alla forskningsavtal granskas av affärsjurister. Som forskare ska man bland annat ange om någon av partnerna i avtalet tillför så kallad bakgrundsinformation (exempelvis tidigare genererade resultat eller material) samt om konfidentiell information kommer att utbytas.116 Vid skolorna tar man stort stöd av det juridiska stödets rådgivande funktion.117 Vid BTH finns ingen jurist anställd utan vid behov anlitas juriststöd.118 LU:s juridiska stöd är frivilligt och granskar ca 800 avtal om året från hela lärosätet.119 Vid varken KTH eller LU har det rättsliga stödet kännedom om alla avtal. Det händer att man får in avtal som forskare själva förhandlat, obehörigt skrivit under och som inte granskats av lärosätets jurister.120 Detta kan medföra både oönskade informationssäkerhetsrisker och ekonomiska risker för lärosätena.

3.2.6Värdering av forskningsdata kan ske i datahanteringsplaner, men alla forskare använder sig inte av dem

Flera finansiärer121 ställer krav på datahanteringsplaner vid beviljade forskningsansökningar men det finns ingen systematik vid lärosätena rörande hur dessa hanteras. I datahaneringsplanerna ska forskare beskriva hur ens forskningsdata ska hanteras under och efter forskningsprocessen.122 Hantering av skyddsvärda data är en del i planen.123

115Intervjuer KTH4; KTH12; KTH14; KTH15.

116KTH, ”Avtalshantering”, hämtad 2023-09-05.

117Intervju KTH4.

118Intervjuer BTH1; BTH2.

119Intervju LU10.

120Intervjuer KTH8; LU10. Den avtalsdatabas som sattes upp vid KTH 2019, CASE, har underlättat överblicken och att identifiera avtalen, eftersom alla avtal inte diarieförs i lärosätets ärendehanteringssystem, intervju KTH8.

121Bl.a. Vetenskapsrådet (sedan 2019), Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggnad (Formas) och EU:s forskningsprogram Horisont 2020 (från 2017).

122Vetenskapsrådet, ”Datahanteringsplaner”, hämtad 2023-05-24.

123I planen kan det finnas kontrollfrågor om immateriella rättigheter, känsliga personuppgifter och diverse etiska och juridiska frågeställningar. I Vetenskapsrådets mall finns två rubriker som rör säker hantering av data, nämligen Lagring och säkerhetskopiering samt Rättsliga och etiska aspekter. En vägledning utvecklar frågorna i mallen, se Vetenskapsrådet, 2022; Vetenskapsrådet, ”Mall för datahanteringsplaner”, hämtad 2023-04-25. I den mall som tillhandahålls av Svensk nationell datatjänst (SND) lyfts konfidentiell information som en aspekt, exemplifierat med persondata och säkerhetsklassade data. (Riksrevisionen noterar att säkerhetsklassad data bör avse säkerhetsskyddsklassificerade data.) SND har en mer utvecklad vägledning i form av en

36 Riksrevisionen

50

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Vetenskapsrådet kontrollerar inte att datahanteringsplanerna faktiskt lämnas in i samband med ansökan utan lägger ansvaret på medelsförvaltaren, det vill säga lärosätet.124 I granskningen har vi inte iakttagit att det på de tre exempellärosätena förekommer någon systematisk uppföljning av om forskarna verkligen lämnar in sina planer, eller uppdaterar dem under forskningsprojektets gång. Riksrevisionen konstaterar att det inte heller görs någon sammanställning av upprättade datahanteringsplaner på något av de tre exempellärosätena. Det finns en ambition att datahanteringsplanerna ska diarieföras. Vid LU finns ett centralt diarieföringssystem på lärosätesnivå men det används inte till alla handlingar av alla fakulteter.125 Det är också en utmaning att veta vilken version av datahanteringsplanen som ska diarieföras och arkiveras eftersom den löpande ska kunna uppdateras, så kallad versionering. Nuvarande ärendehanteringssystem vid KTH har exempelvis inte stöd för versionering, Vid både KTH och LU pågår arbete på central lärosätesnivå och vid fakulteter för att försöka få överblick över datahanteringsplaner i databaser eller liknande.126

Vid vissa universitet är hanteringen av datahanteringsplaner formaliserad via prefekten. Vid till exempel Uppsala universitet ska prefekten vid den anslagsförvaltande institutionen intyga att en datahanteringsplan är upprättad innan projektet godkänns i forskningsfinansiärernas ansökningssystem Prisma.127 En utmaning som nämns i vår granskning är dock att man som prefekt inte har kompetens att bedöma datahanteringsplanerna.128

Biblioteken och delar av administrationen bedömer att datahanteringsplanerna kan fungera som ett bra stöd för forskarna. Samtliga tre exempellärosäten erbjuder stöd till forskare för att fylla i planerna.129 KTH:s bibliotek har diskuterat att slå ihop

checklista som under rubriken Skydda forskningsdata specifikt nämner informationssäkerhet och informationsklassning, se vidare Svensk nationell datatjänst, Checklista för Datahanteringsplan, 2021-01-26.

124Vetenskapsrådet, ”Ta fram en datahanteringsplan”, hämtad 2023-04-25. I de generella bidragsvillkoren ska medelsförvaltare intyga att en datahanteringsplan kommer att finnas på plats när forskningsprojektet påbörjas och att planen underhålls. Vetenskapsrådet beskriver i en intervju 2023-05-24 att en av anledningarna till att planerna inte begärs in är att de då skulle behöva bedömas som en del av ansökan. Det kräver särskild kompetens som inte finns i nuläget.

125Intervju LU10.

126Mejl från företrädare för KTH, 2023-09-13; intervjuer LU8; LU12.

127Uppsala universitet, ”Datahanteringsplan (DHP)”, hämtad 2023-09-05.

128Intervju LU16. Vid Karolinska institutet följs datahanteringsplaner upp inom lärosätet. När forskaren fyllt i en plan går den till Forskningsdatastöd som ger feedback och sedan meddelar ansvarig prefekt att planen är på plats. Karolinska institutet, ”Datahanteringsplaner”, hämtad 2023-09-17.

129Intervjuer BTH7; KTH2; LU8; LU11; LU12; LU24.

Riksrevisionen 37

51

Skr. 2023/24:118

Bilaga

processerna att upprätta datahanteringsplan och göra en informationsklassning.130 Bland de forskare vi intervjuat råder det delade meningar om den praktiska nyttan med dessa planer. De ses ibland som en administrativ börda som inte påverkar hur forskare arbetar med sina data. Det finns också en frustration avseende upplevelsen att ingen ersättning ges för tiden det tar att fylla i en datahanteringsplan och att det råder osäkerheter rörande vad som avses med forskningsdata och vilka krav som ställs på dess hantering.131

I EU:s forskningsprogram går det att ansöka om ekonomiskt stöd för kostnader i samband med forskningsdatahantering.132 Vetenskapsrådet ger inte möjlighet till ekonomisk ersättning för datahantering men hänvisar till att man kan ansöka om sådan finansiering om det direkt kan sägas röra projektet.133

Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) tog 2018 fram en rekommendation om vad en gemensam nationell mall för en datahanteringsplan bör innehålla. Målsättningen var att möta ”flera aktörers grundläggande behov av dokumentation av forskningsinformation och att förenkla forskarnas administrativa arbete”.134 Det pågår ett arbete vid många lärosäten att använda datahanteringsplaner som praxis för att FAIR-principerna (se avsnitt 2.6) implementeras i forskningsprojekt redan från början.135 Svenska universitetsdatanätverket (Sunet) tillhandahåller tjänsten Sunet datahanteringsplan som i november 2023 hade ca 15 lärosäten som kunder.136 Det finns dock lärosäten som menar att de behöver ha egna planer eftersom den nationella mallen inte passar dem, alternativt att den behöver anpassas.137

130Intervju KTH2.

131Intervjuer KTH16; KTH17; LU18; LU22; LU21. I EU:s forskningsprogram kan man ansöka om ekonomiskt stöd för kostnader i samband med att hantera forskningsdata.

132European Commission, Horizon Europe (HORIZON) Programme Guide, Version 3.0, 1 April 2023, s. 46–48.

133Intervju med företrädare för Vetenskapsrådet, 2023-05-24.

134SUHF, Reviderad rekommendation för datahanteringsplan, REK 2018:1 REV, 2019-06-26.

135SUHF, Vägledning med åtgärdsförslag för implementering av färdplan för öppen vetenskap. Sammanställning enkät 2023, SUHF.

136Mejl från företrädare för Sunet, 2023-11-15. Tjänsten är baserad på datahanteringsverktyget DMPonline från Digital Curation Centre (DCC) vid University of Edinburgh, se Sunet, ”Datahanteringsplan”, hämtad 2023-11-15.

137Intervju med företrädare för SUHF:s forskningsdatagrupp, 2022-08-23; LU8.

38 Riksrevisionen

52

Skr. 2023/24:118

Bilaga

3.3Separata it-organisationer och egna it-lösningar försvårar ett sammanhållet informationssäkerhetsarbete

Granskningen visar att det finns utmaningar för lärosätena att hitta en bra balans mellan ett generellt it-tjänsteutbud och behovsanpassade lösningar för få eller enskilda forskare. Enskilda institutioner och forskare har många gånger egna it-lösningar, vilket gör det svårare för lärosätena att ha överblick över vilka forskningsdata som hanteras på lärosätet. Det kan i sin tur kan leda till att skyddsvärda forskningsdata inte får ett ändamålsenligt skydd.

3.3.1Det är vanligt att institutioner och forskare har egna it-lösningar

På alla tre exempellärosäten har det framkommit att det är förhållandevis vanligt att forskare och institutioner har egna lösningar för till exempel datalagring och it-säkerhet, som inte är del av lärosätets gemensamma it-infrastruktur. Det kan till exempel gälla hur data lagras, vilken utrustning som köps in och integreras i lärosätets befintliga it-miljö, vilka externa it-tjänster som används och att egna institutioner sätter upp egna servrar. Både forskare och prefekter som vi intervjuat nämner att de är medvetna om de risker som följer av att skapa egna it-lösningar, exempelvis för datalagring, och att det har uppstått problem med it-säkerhet när anställda väljer egna lösningar.138

Det finns exempel på forskare som blir hänvisade av sitt lärosäte att hantera data hos en extern samarbetspartner (till exempel företag eller annat universitet) eftersom det egna lärosätet inte har ändamålsenliga it-lösningar eller säkerhetsåtgärder på plats. Det kan handla om forskningsprojekt som hanterar säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter, eller känsliga personuppgifter i form av patientuppgifter.139

På vissa håll har lokala lösningar vuxit fram organiskt i decentraliserade organisationer där it-ansvaret och tillhörande it-stöd ligger eller har legat på institutionen. I andra fall har speciallösningar skapats av forskare själva till följd av ett missnöje med befintliga lösningar på central lärosätesnivå. Det finns även exempel på lösningar som har vuxit fram underifrån för att senare bli

138Intervjuer BTH8; BTH11; BTH13; BTH14; KTH1; KTH5; KTH10; KTH15; KTH18; LU9; LU13; LU16; LU17; LU18; LU20; LU21; LU22; LU29.

139Intervjuer LU3; KTH9; KTH17.

Riksrevisionen 39

53

Skr. 2023/24:118

Bilaga

universitetsövergripande. I vissa fall kan de centrala lösningarna även upplevas som för komplicerade eller kostsamma, och därför väljas bort.140

Separata it-organisationer och egna it-lösningar är en konsekvens av att många lärosäten – och särskilt de äldre och större – har en tradition av decentralisering. Det är också en konsekvens av att lärosätena inte har prioriterat informationssäkerhet och datahantering, och därmed inte har tillgodosett forskningsverksamhetens diversifierade behov.

3.3.2It-förvaltningar på fakultets- och institutionsnivå gör det svårare för funktioner på central lärosätesnivå att identifiera forskares gemensamma behov

Forskare i vår granskning använder alltså ofta både lärosätesövergripande och fakultets- och institutionsgemensamma it-system. De kan samtidigt ha egna it-lösningar, till exempel för att lagra forskningsdata, som inte it-förvaltningarna på olika nivåer känner till. Som en följd blir det svårare för lärosätena att veta vilka data som hanteras i de separata systemen och vilka gemensamma behov som finns av it-tjänster. För att kunna dimensionera säkerhetsåtgärder på ett ändamålsenligt sätt behöver it-organisationerna på lärosätet ha kunskap om vilka forskningsdata som har skyddsvärden, samt vilka behov forskare har i relation till dessa data. Riksrevisionen konstaterar att separata it-system försvårar detta.

Central förvaltning och it-förvaltning uppger att det ofta är önskvärt att så många anställda som möjligt använder samma it-tjänster.141 Det är kostnadseffektivt och skapar bättre förutsättningar för ett sammanhållet säkerhetsarbete. Genom grundläggande ”it-hygien” i form av exempelvis uppdaterad mjukvara och begränsade administratörsrättigheter, går det att uppnå ett visst mått av säkerhet i den it-miljö som lärosätet använder. Men lärosätens möjlighet till sammanhållen teknisk säkerhet begränsas när separata it-system upprättas. Några av de större lärosätena lyfter lärosätenas storlek, decentraliserade organisationer och it-förvaltningar som de största utmaningarna för att kunna bedriva ett systematiskt informationssäkerhetsarbete.142 Samtidigt uppfattas inte decentralisering nödvändigtvis som ett problem i sig, utan kan även underlätta mer behovsanpassade lösningar vid institutioner för att hantera skyddsvärda data säkert.143 Detta behov blir större om man vid lärosätets gemensamma it-avdelning inte tydligt förankrar de system och tjänster som erbjuds hos användarna. Vid

140Intervjuer BTH12; KTH17; KTH18; LU2; LU13; LU16; LU17; LU18; LU21.

141Intervjuer KTH5; LU13; LU14; LU27.

142Riksrevisionens enkät om informationssäkerhet till 24 lärosäten, del 1.

143Intervju LU15.

40 Riksrevisionen

54

Skr. 2023/24:118

Bilaga

KTH, exempelvis, finns vissa institutioner som har egna it-ansvariga direkt underställda prefekten trots att it-driften ska vara på central lärosätesnivå.144

3.4Lärosätenas riskbedömningar inkluderar sällan informationssäkerhet för forskningsdata

Eftersom många forskare inte klassar sina forskningsdata saknas det tillräckliga underlag för riskbedömningar på institutioner och lärosätesnivå. Informationssäkerhet specifikt rörande forskningsdata inkluderas sällan i riskanalyserna på central lärosätesnivå även om informationssäkerhet tas upp. Dessutom rapporterar lärosätena få it-incidenter. Det kan leda till att lärosätena inte åtgärdar säkerhetsbrister och därmed inte heller inför ändamålsenliga säkerhetsåtgärder.

3.4.1Lärosätena gör riskanalyser på central nivå men informationssäkerhet kopplat till forskningsdata ingår inte alltid

Riskanalyserna på central lärosätesnivå inkluderar inte alltid informationssäkerhet. Det är en brist som även uppmärksammades av Riksrevisionen 2009 och 2010. I Riksrevisionens enkät uppger 14 lärosäten (58 procent) att de årligen genomför och dokumenterar riskbedömning kopplat till informationssäkerhet på lärosätesövergripande nivå (se figur 3). Som framgår av figuren är det ovanligt att sådana riskbedömningar görs på fakulteter och institutioner. Vart fjärde lärosäte uppger att det inte görs några organisatoriska riskbedömningar inom informationssäkerhet vid vare sig institutioner, fakulteter eller på lärosätesövergripande nivå.145

144Intervju KTH13.

145Riksrevisionens enkät om informationssäkerhet till 24 lärosäten, del 1.

Riksrevisionen 41

55

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Figur 3 Riskbedömning inom informationssäkerhet

Fråga: På vilka organisatoriska nivåer genomförs och dokumenteras en riskbedömning inom informationssäkerhet minst en gång per år?

Centralt/lärosätesövergripande                            
              (14)            
Alla fakulteter/motsvarande                        
(4)                      
Vissa fakulteter/motsvarande   (1)                        
                         
Alla institutioner/motsvarande                            
(6)                  
Vissa institutioner/motsvarande                          
(3)                        
Inget av ovanstående                            
(6)                  
Vet inte (0)                        
                             
0 20 40 60 80 100
                          Procent

Källa: Riksrevisionens enkät om informationssäkerhet till 24 lärosäten, del 1.

Anm.: Andel som angett respektive nivå, flera nivåer kan anges, antal lärosäten inom parentes.

Knappt hälften av de 24 lärosätena uppger i Riksrevisionens enkät att forskningsdata ingår i riskbedömningen inom informationssäkerhet på någon av nivåerna. Det är ett riskområde som på vissa håll saknas helt och hållet, och som i de flesta fall inte beaktas tillräckligt.146

Vid de tre exempellärosätena finns informationssäkerhet med i de lärosätesövergripande riskanalyserna och hanteringen av forskningsdata tas upp i viss mån.147

Ordningen i riskarbetet är i regel att den centrala lärosätesnivån försöker samla upp risker organisatoriskt genom fakulteter och institutioner. Denna process är särskilt beroende av hur väl prefekterna (eller annan ansvarig på institutionsnivå) samlar upp riskerna från sina medarbetare på institutionen. Vid de tre

146Riksrevisionens enkät om informationssäkerhet till 24 lärosäten, del 1.

147Blekinge tekniska högskola, Riskhantering vid BTH, verksamhetsanalys och riskkostnadsberäkning avseende 2021/2022; KTH, KTH:s risker 2022, riskanalys 2021, 2022-01-17; KTH, KTH:s riskanalys 2022 intern styrning och kontroll, 2023-01-18; Lunds universitet, Riskarbetet 2022.

42 Riksrevisionen

56

Skr. 2023/24:118

Bilaga

exempellärosätena är det vanligt att prefekter ombeds bidra till fakultetens gemensamma övergripande riskanalys, men informationssäkerhet lyfts inte alltid i de analyserna.148 Vid LU genomförde Chief Information Security Officer år 2022 organisatoriska riskworkshoppar med fakulteterna på universitetet, med ambitionen att i framtiden även genomföra motsvarande på institutionsnivå.149 De flesta prefekter vi intervjuat på KTH uppger att de får komma med inspel till den skolgemensamma riskanalysen.150 Vid BTH uppger vissa prefekter att det görs riskanalyser på institutionsnivå, medan andra säger att det inte görs.151

3.4.2Många risker som löpande identifieras inom olika delar av lärosätena fångas inte upp i det systematiska riskarbetet

Få institutioner på de tre exempellärosätena har en systematisk och formaliserad intern process för att identifiera, analysera och värdera risker som dokumenteras. I intervjuer framkommer att de riskprocesser som är mer formaliserade i första hand rör andra frågor än informationssäkerhet och forskningsdata. Det kan exempelvis handla om kompetensförsörjning, studentrekrytering, forskningsfinansiering, personalsäkerhet, fysiskt skydd, skalskydd, arbetsmiljö, kemikaliehantering och skaderisk i experimentella miljöer. Detta återspeglas också i Riksrevisionens enkät.152

Flera lärosäten beskriver i enkäten hur forskare löpande gör riskbedömningar rörande forskningsdata som inte dokumenteras i en samlad organisatorisk riskanalys. Riskbedömningar görs till exempel när datahanteringsplaner och forskningsavtal upprättas samt vid personuppgiftsbehandling. Liknande utsagor om löpande riskbedömningar i det dagliga arbetet framkommer i intervjuer med forskande och administrativ personal på lärosätena.153 Exempelvis väcks frågeställningar om datalagring och lokalsäkerhet när ett forskningsprojekt inleds. Forskare refererar också till att man löpande gör ”mjukare bedömningar” rörande

148Intervjuer BTH5; BTH8; KTH9; KTH10; KTH11; KTH13; KTH14; KTH15.

149Intervju LU1.

150Intervjuer KTH9; KTH10; KTH11; KTH13; KTH14; KTH15.

151Intervjuer BTH5; BTH8.

152Intervjuer BTH5; KTH10; KTH11; KTH14; LU16; LU17; LU26. Vissa lärosäten arbetar dessutom inte med riskanalyser inom informationssäkerhet utifrån organisatoriska enheter, som institutioner, utan istället utifrån t.ex. förvaltningsobjekt, såsom informationssystem; Riksrevisionens enkät om informationssäkerhet till 24 lärosäten, del 1.

153Riksrevisionens enkät om informationssäkerhet till 24 lärosäten, del 1; intervjuer BTH8; KTH4; KTH10; LU3; LU20.

Riksrevisionen 43

57

Skr. 2023/24:118

Bilaga

risk, att man har ett riskminimerande beteende i allmänhet samt att risk är något som det förs diskussioner om men som inte dokumenteras.154

3.4.3 Lärosätena rapporterar få informationssäkerhetsincidenter

De flesta lärosäten har system och rutiner för att rapportera informationssäkerhetsincidenter, men det finns skäl att tro att mörkertalet för incidenter är stort. Det är också otydligt vad som skiljer en it-incident från en informationssäkerhetsincident.155 Det kan bero på att det historiskt varit fokus på it-incidenter. Incidentrapportering är viktig eftersom den utgör underlag för framtida säkerhetsåtgärder. När incidenter inte rapporteras kan det innebära att säkerhetsbrister inte åtgärdas.

Rapporteringsplikt för it-incidenter framgår både i MSB:s föreskrifter och i säkerhetsskyddsförordningen (2021:955). Det finns däremot inget krav på att rapportera informationssäkerhetsincidenter i MSB:s föreskrifter. I säkerhetsskyddsförordningen (2021:955) finns dock en anmälningsplikt bland annat om det finns skäl att anta att en säkerhetsskyddsklassificerad uppgift otillåtet har röjts.156

I MSB:s självskattningsverktyg Infosäkkollen 2021 rapporterade 10 lärosäten och forskningsinstitut att de upptäckt mellan 2 och 664 informationssäkerhetsincidenter de senaste två åren. De flesta rapporterade knappt 10 incidenter.157 Att så få rapporterat informationssäkerhetsincidenter och den stora variationen tyder på stora skillnader i hur lärosätena tolkar vad som ska rapporteras.

Riksrevisionens intervjuer vid de tre exempellärosätena bekräftar bilden av att det finns brister i kännedomen om vad en informationssäkerhetsincident är, vilka incidenter som ska rapporteras och hur de ska rapporteras. Dessutom saknas ändamålsenliga system för att rapportera informationssäkerhetsincidenter. Vid BTH och LU finns system för att rapportera it-incidenter och vid KTH görs rapporteringen via pdf-mallar.158

154Intervjuer BTH12; BTH13; KTH4; KTH10; KTH17; LU19.

155It-incidenter utgör dock rimligen den absolut största delen av inträffade informationssäkerhetsincidenter eftersom den mesta informationen hanteras i it-system.

156MSB:s föreskrifter om rapportering av it-incidenter för statliga myndigheter (MSBFS 2020:8); 2 kap. 4 § säkerhetsskyddsförordningen (2021:955). År 2022 rapporterades 330 it-incidenter till MSB, varav 231 rapporterades av myndigheter. Totalt 69 myndigheter rapporterade minst en incident vardera, se MSB, 2022a, s. 16.

157Genomgång av underlag till MSB, Det systematiska informationssäkerhetsarbetet i den offentliga förvaltningen, Resultatredovisning Infosäkkollen 2021, 2022b, 2022-08-26.

158Intervjuer BTH1; BTH8; BTH13; KTH1; LU2.

44 Riksrevisionen

58

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Av Riksrevisionens enkät framgår att 18 av 24 lärosäten, det vill säga 75 procent, har ett centralt incidentrapporteringssystem som inkluderar alla typer av incidenter. De allra flesta lärosäten har också rutiner för hur informationssäkerhetsincidenter ska hanteras och dokumenteras, samt rapporteras. Något färre har rutiner för hur de ska identifieras och bedömas samt följas upp (14 respektive 15 av 24).159

159Riksrevisionens enkät om informationssäkerhet till 24 lärosäten, del 1.

Riksrevisionen 45

59

Skr. 2023/24:118

Bilaga

4Lärosätenas utformning av informationssäkerhetsarbetet

I det här kapitlet besvarar vi frågan om huruvida universitet och högskolor har utformat informationssäkerhetsarbetet på ett effektivt sätt för att hantera skyddsvärda forskningsdata. Nedan sammanfattar vi våra huvudsakliga iakttagelser.

4.1Riksrevisionens huvudsakliga iakttagelser

Flera lärosäten håller på att bygga upp eller revidera sina ledningssystem för informationssäkerhet. Policydokument och riktlinjer finns på plats, men de är inte alltid aktuella. Många lärosäten anger resursbrist och flera har vakanser i organisationen som ska arbeta med informationssäkerhet.

Roll- och ansvarsfördelning för informationssäkerhetsarbetet är ofta otydlig, vilket försvårar arbetet. Den funktion som är ansvarig för att samordna informationssäkerhetsarbetet är placerad på it-avdelningen på nästan hälften av de 24 lärosätena i granskningen. Det kan försvåra den strategiska och kravställande som rollen behöver ha. Informationssäkerhetsansvariga rapporterar inte heller alltid till rektor eller styrelse.

Medarbetarnas kompetens inom informationssäkerhet varierar stort, men är överlag inte tillräcklig. Det finns begränsad kunskap om vilken typ av forskningsdata som kan vara skyddsvärd och vilka regelverk som reglerar hanteringen. Få medarbetare har gått de utbildningar som erbjuds i informationssäkerhet. Det är otydligt för lärosätena vad som ska ingå i den bakgrundskontroll som enligt MSB:s föreskrifter ska göras av personal som en av flera åtgärder för att säkerställa att information behandlas på ett säkert sätt.

Lärosätena erbjuder stöd för korrekt hantering av forskningsdata, men det utnyttjas inte i så hög utsträckning av forskare. Viktiga stödfunktioner är inte tillräckligt samordnade och når inte alltid ut till de forskare som behöver stöd. Vidare saknas stöd för att hantera forskningsdatas hela livscykel eftersom det finns brister i såväl riktlinjer som det tekniska stöd som lärosätena kan erbjuda forskare för lagring och långsiktigt bevarande av forskningsdata.

46 Riksrevisionen

60

Skr. 2023/24:118

Bilaga

4.2Styrningen av informationssäkerhetsarbetet har brister

Granskningen visar att många lärosäten håller på att bygga upp en organisation, eller revidera befintlig, för att styra informationssäkerhetsarbetet. Centrala styrdokument är inte alltid uppdaterade. Flera lärosäten uppger att de har svårt att rekrytera personal med kompetens inom informationssäkerhetsområdet.

4.2.1Flera lärosäten har varit senfärdiga i implementeringen av ett ledningssystem för informationssäkerhet

Trots att det funnits föreskriftskrav sedan 2008 finns det lärosäten som anger att de håller på att bygga upp eller införa nya ledningssystem för informationssäkerhet, vad gäller både dokumentation och organisation.160

Redan 2003 kritiserade internrevisionen institutionerna vid Lunds universitet (LU) för bristande informationssäkerhet. Internrevisionen kopplade många av de konstaterade bristerna till lärosätets decentraliserade organisation och kraven på öppenhet. Som svar angav LU bland annat att man skulle inleda ett arbete med att ta fram ett ledningssystem för informationssäkerhet.161 I Riksrevisionens granskning 2010 framkom fortsatta brister och LU påbörjade då en universitetsövergripande process med att återigen upprätta ett ledningssystem för informationssäkerhet.162 I internrevisionens granskning 2014 av styrning av informationssäkerhet var slutsatsen bland annat att det fanns behov av ytterligare riktlinjer och att gällande styrdokument inte tillämpades fullt ut på fakultets- och institutionsnivå.163 2017 fattade rektor beslut om reviderade riktlinjer för informationssäkerhet.164 2019 påbörjades arbetet på nytt med att bygga upp ett heltäckande ledningssystem för informationssäkerhet.165 I en uppföljning samma

160Riksrevisionens enkät om informationssäkerhet till 24 lärosäten, del 1. Internrevisionen vid flera lärosäten konstaterar detsamma.

161Lunds universitet, Internrevisionen, Årsrapport från internrevisionen år 2003, 2004-02-06; Lunds universitet, Förvaltningschefen, Kommentar till årsrapport från internrevisionen 2003, 2004-02-11.

162Riksrevisionen, Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Lunds universitet, 2010-01-22; Lunds universitet, Svar på revisionsrapport 2010-01-22 granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Lunds universitet, 2010-04-21.

163Lunds universitet, Internrevisionen, Styrning av informationssäkerhet, 2014-06-19, s. 8.

164Lunds universitet, Riktlinjer för informationssäkerhet vid Lunds universitet, 2017-06-22.

165Intervjuer LU1; LU2; LU3; LU7.

Riksrevisionen 47

61

Skr. 2023/24:118

Bilaga

år konstaterades att flertalet av internrevisionens rekommendationer genomförts.166 I mars 2022 fastställde rektor ett ledningssystem för informationssäkerhet.167

Även vid Kungl. Tekniska högskolan (KTH) har internrevisionen återkommande fört fram brister i lärosätets informationssäkerhetsarbete. 2014 rekommenderade internrevisionen KTH att implementera ett ledningssystem för informationssäkerhet.168 2020 konstaterade internrevisionen att KTH:s ledningssystem för informationssäkerhet i flera avseenden inte uppfyllde kraven trots ett arbete som pågått under ett antal år. Vid KTH integrerades it- och informationssäkerhetsarbetet på den centrala it-avdelningen 2017 och en ny roll som chef för it- och informationssäkerhet inrättades.169 I april 2023 rekryterade KTH en säkerhetschef som fått i uppdrag att bygga upp en helt ny säkerhetsorganisation på lärosätet. Bland annat rekryteras en informationssäkerhetsspecialist under hösten 2023.170

Riksrevisionens granskning av informationssäkerhet vid Blekinge tekniska högskola (BTH) 2009 visade att väsentliga riktlinjer som bör finnas i ett ledningssystem för informationssäkerhet saknades, bland annat riktlinjer för informationsklassning, riskanalys och incidenthantering.171 I sitt svar till Riksrevisionen meddelade rektor att högskoldirektören fått i uppdrag att bland annat utveckla befintliga policyer och riktlinjer till en säkerhetspolicy.172 Informationssäkerhetspolicyn upprättades 2010 och har inte reviderats sedan dess, men arbete pågick under våren 2023 med att uppdatera den, bland annat gällande begrepp.173

166Lunds universitet, Uppföljning av Yttrande över Internrevisionens rapport ”Styrning av informationssäkerhet”, 2019-10-11.

167Lunds universitet, Ledningssystem för informationssäkerhet vid Lunds universitet, 2022-03-24.

168Ernst & Young, Granskning av informationssäkerhet på KTH, juni 2004; KTH, Internrevisionen, Arbetet med informationssäkerhet vid KTH, Internrevisionsrapport 1/2014, 2014-10-17.

169KTH, Internrevisionen, Granskning av KTH:s ledningssystem för informationssäkerhet, Revisionsrapport 1/2020, 2020-10-01.

170KTH, ”Så bygger hon KTH:s nya säkerhetsavdelning”, hämtad 2023-08-27; KTH, ”Lediga jobb, CISO - informationssäkerhetsspecialist till KTH”, hämtad 2023-09-10.

171Riksrevisionen, Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Blekinge tekniska högskola 2009, 2010-01-26.

172Blekinge tekniska högskola, Information med anledning av Riksrevisionens rapport ”Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Blekinge tekniska högskola 2009”, 2010-03-01.

173Intervju BTH1.

48 Riksrevisionen

62

Skr. 2023/24:118

Bilaga

4.2.2Styrdokument inom informationssäkerhet är inte alltid uppdaterade

Samtliga 24 lärosäten i vår granskning har en informationssäkerhetspolicy eller motsvarande, men de uppdateras i olika omfattning: ibland sällan och i vissa fall inte alls. Hälften av policyerna upprättades 2018 eller senare och de flesta lärosäten anger att de reviderades 2021 eller 2022. 2 lärosäten upprättade sin policy 2010 respektive 2014 utan att ha reviderat dem sedan dess. I några fall är centrala dokument för informationssäkerhet fortfarande under framtagande.174 I knappt hälften av informationssäkerhetspolicyerna anges rektor som ytterst ansvarig.175 När styrdokument som informationssäkerhetspolicyer är inaktuella riskerar de att tappa i relevans och därmed inte fungera styrande som avsett. Dessutom riskerar kunskapen om dem i organisationerna att vara låg.

Andra styrdokument utöver informationssäkerhetspolicyer som förekommer är regler för bevarande och gallring av forskningshandlingar, delegationsordningar, riktlinjer för olika administrativa processer, juridiska riktlinjer för forskningssamarbeten, säkerhetspolicyer, avtal rörande internationalisering och styrdokument för gallring, se figur 4.176 Riksrevisionen konstaterar att mängden styrdokument av relevans för informationssäkerhet och forskningsdatahantering kan göra det svårare för medarbetare att hitta rätt information för den praktiska hanteringen av forskningsdata.

174Riksrevisionens enkät om informationssäkerhet till 24 lärosäten, del 1.

175Riksrevisionens sammanställning av 24 lärosätens informationssäkerhetspolicyer/motsvarande.

176Riksrevisionens sammanställning av 24 lärosätens informationssäkerhetspolicyer/motsvarande; Riksrevisionens enkät om informationssäkerhet till 24 lärosäten, del 1. Andra dokument av relevans för informationssäkerhetsarbetet (som 75 procent av lärosätena anger att de har) är t.ex. mejl- och lösenordsregler, styrdokument inom it och it-säkerhet, datahanteringsplaner, upphandlingskrav, rutiner för exportkontroll, rutiner för personuppgiftsbehandling etc.

Riksrevisionen 49

63

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Figur 4 Upprättade styrdokument inom informationssäkerhet och forskningsdatahantering vid de 24 lärosätena

Informationssäkerhetspolicy                          
                    (24)  
It-säkerhetspolicy                          
      (8)                  
Säkerhetspolicy                          
            (15)            
Policy för hantering av forskningsdata                          
      (12)              
Policy/riktlinje för forskningsavtal                          
(3)                        
Policy/riktlinje för exportkontroll                          
      (10)                
Policy/riktlinje för personuppgiftsbehandling                          
                (20)      
Riktlinje/anvisning för riskanalys och                          
            (17)          
riskbedömning inom informationssäkerhet                      
Regler för bevarande och gallring                          
                    (23)    
av forskningshandlingar                        
Informationshanteringsplan                          
            (17)          
Andra dokument av relevans för                          
            (18)        
informationssäkerhet (ange vilka)                    
                           
0 20 40 60 80 100
                      Procent

Källa: Riksrevisionens enkät om informationssäkerhet till 24 lärosäten, del 1.

Anm.: Andel som upprättat respektive styrdokument, antal lärosäten inom parentes.

4.2.3Informationssäkerhetsarbetet konkurrerar med andra mål i forskningsverksamheten

Granskningen visar att det inte alltid är tydligt för lärosätena hur frågan om informationssäkerhet för forskningsdata ska hanteras i relation till andra mål, som exempelvis internationalisering och öppen vetenskap. Flera lärosäten menar att regelverk står i konflikt med varandra och att det kan vara svårt att prioritera.177 Det finns en uppfattning att informationssäkerhet och skydd av forskningsdata handlar om kostsamt administrativt extraarbete, som därmed får lägre prioritet i konkurrens med andra frågor. Uppfattningen finns också att det övergripande

177Riksrevisionens enkät om informationssäkerhet till 24 lärosäten, del 1.

50Riksrevisionen

64

Skr. 2023/24:118

Bilaga

målet är att tillgängliggöra data och att utmaningen snarare handlar om externa samarbetspartners önskemål om att hålla information konfidentiell.178

I Vetenskapsrådets årliga kartläggning av arbetet med öppen tillgång till forskningsdata framkommer att det finns en osäkerhet bland forskare hur man ska hantera frågor om integritet, etik, säkerhet och GDPR, stora datamängder och kvalitativa data.179

Vidare menar många lärosäten att det är svårt att följa MSB:s föreskrifter eftersom verksamheten skiljer sig från den vid många andra myndigheter, bland annat i fråga om stora och diversifierade datamängder med krav på öppenhet och tillgängliggörande.180 Enligt MSB har lärosätena många gånger utvecklat system på ad hoc-basis utan att ha föreskrifterna i åtanke, trots att de funnits sedan 15 år. Det har fått till följd att det på många håll krävs ett stort omtag vad gäller exempelvis it-lösningar vid lärosätena för att leva upp till föreskriftskraven.181

4.2.4Många lärosäten anger resursbrist för informationssäkerhetsarbetet

Granskningen visar att lärosätena generellt anser att de saknar resurser för att bedriva ett tillräckligt bra informationssäkerhetsarbete. Flera lärosäten anger att de har pågående rekryteringar inom området.

60 procent av lärosätena kan inte ange hur mycket personalresurser eller finansiella resurser som budgeterades 2023 för informationssäkerhet på central lärosätesnivå.182 Av de 11 som svarat anges belopp mellan 1,6 och 8,9 miljoner kronor. I enkätsvaren framträder ingen tydlig relation mellan resurser och storlek på lärosäte. Två mindre högskolor anger det högsta respektive lägsta beloppet. Ett universitet pekar på svårigheten att ange ett belopp eftersom man har som ambition att integrera informationssäkerhetsarbetet i övrig verksamhet. Exempelvis inkluderar inte lärosätet kostnaderna för representanter i arbetsgruppen för

178Intervjuer BTH3; BTH7; KTH2; KTH8; LU2; LU5, LU10; LU22; LU23.

179Vetenskapsrådet, Öppen tillgång till forskningsdata 2023. En kartläggning, analys och bedömning, 2023, s. 19.

180Intervjuer BTH5; BTH10; KTH5; KTH, KTH:s remissvar Förslag till MSB:s föreskrifter om informationssäkerhet och föreskrifter om it-säkerhet för statliga myndigheter, 2020-02-11; It-säkerhetsnätverket, Sektorsgemensam återkoppling Vägledning säkerhetsåtgärder i informationssystem v. 0.2, 2022-04-13.

181Intervju med företrädare för MSB, 2023-06-09. Som diskuteras i 4.2.1 har bristerna att efterleva föreskriftskraven påtalats i många internrevisionsrapporter under en längre tid.

182Det inkluderar personalkostnader i form av löner inklusive konsulter, projektkostnader, kurser, utbildningar, seminarier och säkerhetsåtgärder (till exempel it-tjänster) vars primära syfte är att förbättra informationssäkerheten, se Riksrevisionens enkät om informationssäkerhet, del 1.

Riksrevisionen 51

65

Skr. 2023/24:118

Bilaga

dataskydd och forskningskoordinatorer i it- och datahantering, även om deras arbete till stor del relaterar till informationssäkerhet. Flera lärosäten anger att de kommer tillsätta resurser framöver för bland annat utveckling av ledningssystem för informationssäkerhet.183

Sex lärosäten nämner specifikt att de har vakanser inom informationssäkerhetsområdet. Flera lärosäten uppger att de har svårt att rekrytera och behålla medarbetare med rätt kompetens inom informationssäkerhetsområdet. Några anledningar som uppges är brist på tillräckligt kompetenta sökande och att de inte kan konkurrera lönemässigt med den privata sektorn.184 I intervjuer framkommer att LU har haft svårt att anlita informationssäkerhetskonsulter. Medarbetare med centrala roller har också avslutat sina tjänster efter kort tid.185 Vid KTH har det nyligen anställts en säkerhetschef efter att tjänsten varit vakant en längre period.186 Vid BTH är vissa roller som är centrala för informationssäkerhetsarbetet deltidstjänster.187

4.3Roll- och ansvarsfördelning för informationssäkerhetsarbetet är ofta otydlig

Riksrevisionens granskning visar att det råder oklarheter i forskningsverksamheterna om vem som är ansvarig för informationssäkerheten. Det kan vara en särskild utmaning när ansvaret finns inom såväl förvaltning och verksamhetsstöd som i den akademiska organisationen. Funktionen som ansvarar för att driva och samordna arbetet med informationssäkerhet är ofta placerad på it-avdelningen, vilket kan försvåra möjligheten att arbeta strategiskt eftersom det ingår i rollen att vara granskande och kravställande. Dessutom rapporterar informationssäkerhetsansvariga inte heller alltid regelbundet till rektor eller styrelse.

183Riksrevisionens enkät om informationssäkerhet till 24 lärosäten, del 1.

184Riksrevisionens enkät om informationssäkerhet till 24 lärosäten, del 1.

185Intervjuer LU2; LU24; telefonsamtal med CISO Lunds universitet, 2023-08-08.

186Intervjuer KTH1; KTH5; KTH, ”Så bygger hon KTH:s nya säkerhetsavdelning”, hämtad 2023-06-13.

187Intervjuer BTH1; BTH3.

52 Riksrevisionen

66

Skr. 2023/24:118

Bilaga

4.3.1Informationssäkerhetschef rapporterar inte alltid till rektor eller styrelse

Granskningen visar att det varierar vem informationssäkerhetschef/motsvarande188 rapporterar till. 10 lärosäten uppger att de har en formaliserad återkommande rapportering mellan informationssäkerhetschef och rektor eller styrelse. 4 lärosäten anger att ingen reglerad rapportering från informationssäkerhetschef sker över huvud taget.189

Att ledningen håller sig informerad om informationssäkerhetsarbetet är en förutsättning för att den ska kunna fatta informerade beslut. I regeringens beslut om att se över sammansättningen av lärosätenas styrelser framhålls att säkerhetspolitisk kompetens behöver finnas i styrelsen.190 Riksrevisionen gör ingen bedömning av ändamålsenligheten i regeringens beslut. Vi konstaterar dock att det är avgörande för ett framgångsrikt säkerhetsarbete att erforderlig kompetens och expertis finns i den operativa verksamheten och att kommunikation och samarbete mellan ledningen och säkerhetsansvariga är god.

Enligt MSB behöver informationssäkerhetschefens strategiska funktion vara åtskild från organisationens interna it‑produktion eftersom rollen ska vara kravställande och granskande gentemot denna.191 Av vår enkät framgår att knappt hälften av informationssäkerhetscheferna har sin placering på it-avdelningen. Andra organisatoriska placeringar är rektors kansli, förvaltningschefs stab/motsvarande, säkerhetsavdelningen, enheten för digital utveckling och styrning och avdelningen för infrastruktur. Vid 4 lärosäten innehas rollerna informationssäkerhetschef och it-säkerhetschef av samma person.192

Organisationen vid de tre exempellärosätena visar på variationen i informationssäkerhetschefens ansvar och placering. KTH har en it-säkerhetschef som också ansvarar för att samordna informationssäkerhetsarbetet, med en lång

188Om informationssäkerhetschef inte finns avses istället informationssäkerhetsspecialist, informationssäkerhetssamordnare, informationssäkerhetsstrateg eller motsvarande, se Riksrevisionens enkät om informationssäkerhet till 24 lärosäten, del 1.

189Med reglerad rapportering avses en formaliserad rutin som är regelbundet återkommande. 12 lärosäten uppger i sina enkätsvar att de har en informationssäkerhetschef/motsvarande och 18 att de har en informationssäkerhetssamordnare. 2 lärosäten uppger att inte har någon sådan befattning, men att de har en arbetsgrupp för informationssäkerhet, se Riksrevisionens enkät om informationssäkerhet till 24 lärosäten, del 1.

190Utbildningsdepartementet, ”Pressmeddelande: Nya styrelser för 30 universitet och högskolor”, 2023-04-27, hämtad 2023-09-17.

191MSB:s metodstöd för systematiskt informationssäkerhetsarbete, informationssäkerhet.se, ”Utforma, CISO-rollens organisatoriska placering”, hämtad 2023-09-19.

192Riksrevisionens enkät om informationssäkerhet till 24 lärosäten, del 1.

Riksrevisionen 53

67

Skr. 2023/24:118

Bilaga

bakgrund vid lärosätets it-avdelning.193 Vid LU innehas befattningen Chief Information Security Officer sedan 2019 av en externrekryterad person med bakgrund i näringslivet. Funktionen är placerad vid rektors stab.194 Vid BTH är informationssäkerhetsansvarig placerad under högskoledirektören. Rollen är ett deltidsuppdrag på 40 procent vid sidan av ordinarie tjänst som ekonom. Uppdraget gavs muntligt 2018.195

I den rådgivningstjänst som MSB tillhandahåller sedan 2022 kommer det in frågor från lärosäten bland annat om kategorisering av informationstyper och tekniska säkerhetsåtgärder. Utöver det anger MSB att återkommande frågor från lärosätena handlar om att informationssäkerhetschef/motsvarande önskar stöd för att komma vidare i sitt arbete. Informationssäkerhetschefer vid lärosätena upplever enligt MSB att det är svårt att nå fram till ledningen och få förståelse för informationssäkerhetsarbetet. Det förekommer också att it-chefer kontaktar MSB direkt för stöd att tolka föreskrifter utan att först ha kontaktat informationssäkerhetsansvarig på lärosätet.196

Inom det statliga nätverket för informationssäkerhet (Snits) har det förekommit diskussioner om huruvida lärosätena ska utgöra en egen grupp. MSB uppger att de som deltar i nätverket för lärosätenas räkning snarare arbetar med it-drift än har en informationssäkerhetsfunktion. Det påverkar vilken möjlighet de har att ta sig an rollen som strategisk och samordnande funktion.197

4.3.2Det finns olika uppfattningar om vem som är ansvarig för informationssäkerheten på institutionerna

Granskningen visar att prefekter ser olika på sitt ansvar och att det förekommer olika uppfattningar om vem som är formellt ansvarig för informationssäkerheten på institutionerna. Det kan försvåra implementeringen av ett systematiskt informationssäkerhetsarbete.

Riksrevisionen konstaterar att både akademiska och administrativa högre chefer samt informationssäkerhetsmedarbetare ofta utgår från att prefekter för vidare information till institutionernas forskare om säker hantering av forskningsdata i

193Intervju KTH1.

194Intervjuer LU1; LU2.

195Intervjuer BTH1; BTH3.

196Mejl från företrädare för MSB med svar på kompletterande frågor från Riksrevisionen om informationssäkerhet vid UoH, 2023-06-30.

197Mejl från företrädare för MSB med svar på kompletterande frågor från Riksrevisionen om informationssäkerhet vid UoH, 2023-06-30.

54 Riksrevisionen

68

Skr. 2023/24:118

Bilaga

enlighet med styrdokument.198 Granskningen visar dock att prefekter har varierande kunskap om informationssäkerhet och ser olika på sitt uppdrag och sitt ansvar för informationssäkerhet. Flera prefekter anger att de litar på att forskarna gör rätt och att forskarna själva lyfter informationssäkerhetsfrågor till prefektnivå om och när de uppstår. Prefekter ser sig ofta som ansvariga men framhåller att ett stort ansvar även ligger på medarbetarna, och att relationen bygger på ett förtroende dem emellan.199

Riksrevisionen konstaterar att prefektens uppdrag som tillfälligt och ofta kollegialt tillsatt kan försvåra såväl kontinuitet som viljan att agera som en överordnad, exempelvis vid uppföljning av efterlevnaden av informationssäkerhetsarbetet. Vidare kan uppdragets tidsbegränsning medföra en avsaknad av ägarskap för frågan. Riksrevisionen konstaterar vidare att frågor om informationssäkerhet inte alltid är inkluderade i lärosätenas delegations- och arbetsordningar.200 Dessutom kan det variera vem som anges som informationsägare; ofta anges prefekt, forskningsledare, föreståndare för forskningscentrum eller chef över ett område.201

Vid KTH finns inte informationsägare med som begrepp i anvisningen för informations- och it-säkerhet, men det framgår att ansvaret för informationssäkerheten ligger hos de verksamhetsansvariga, dvs. skolcheferna. Vid varje skola ska det finnas en ansvarig för informationssäkerheten.202 På vissa skolor delegeras detta ansvar till prefekter, som i sin tur kan delegera vidare till forskargrupper. På en annan skola ser skolchefen sig själv som operativt ansvarig. Ytterligare en annan skola har inte utsett formellt ansvariga, utan ansvaret har istället informellt delegerats till prefekter och administrativa chefer.203 Från centralt håll har skolornas administrativa chefer setts som ansvariga på respektive skola,

198Intervjuer BTH1; BTH2; BTH3; KTH2; KTH4; KTH6; KTH14; LU2; LU4; LU26.

199Intervjuer BTH5; BTH8; KTH9; KTH10; KTH13; KTH14; KTH15; LU3; LU13; LU16; LU17; LU25.

200Se Blekinge tekniska högskola, Arbetsordning för Blekinge tekniska högskola, 2022-10-01; Blekinge tekniska högskola, Rektors delegationsordning Blekinge tekniska högskola, 2021-02-10; Lunds universitet, Arbetsordning för Lunds universitet, 2022-10-28 ; Lunds universitet, Föreskrifter om fördelning av beslutsbefogenheter inom universitetsförvaltningen, 2021-05-11; Lunds universitet, Lunds universitets föreskrifter om fördelning av beslutsbefogenheter och rätt att teckna avtal vid Lunds universitet, 2022-06-09. Vid KTH tas informationssäkerhet upp i KTH, Delegationsordning för KTH, gäller från och med 2023-01-01 och i KTH, Arbets- och delegationsordning för verksamhetsstödet vid KTH, ändrad från och med 2023-01-01. I KTH, Arbetsordning vid KTH, senast ändrad från och med 2023-01-01, nämns inte informationssäkerhet specifikt men hänvisning görs till ”KTH:s informationshanteringsplan och andra styrdokument om dokumenthantering”.

201Se t.ex. Umeå universitet, ”Informationssäkerhet”, hämtad 2023-09-08; Högskolan i Borås, Ansvar och roller i ledningssystem för Informationssäkerhet (LIS) vid Högskolan i Borås, 2022-05-04.

202KTH, Anvisning för informations- och IT-säkerhet, 2014-02-01.

203Intervjuer KTH4; KTH6

Riksrevisionen 55

69

Skr. 2023/24:118

Bilaga

men det är inte ett ansvar som de har tilldelats formellt.204 Internrevisionen vid KTH konstaterade 2020 brister i KTH:s informationssäkerhetsarbete, bland annat gällande otydligheter i ledningens ansvar och att nödvändiga befogenheter inte var tilldelade för berörda roller.205

LU använder begreppet informationsriskägare.206 Där är chefer ansvariga för informationssäkerheten inom det egna ansvarsområdet.207 LU:s interna analyser har dock visat att chefer på olika fakulteter har olika uppfattning om vem som är ansvarig, men att det är vanligt att prefekten anses vara det.208 Informationssäkerhetsansvaret nämns dock inte i lärosätesövergripande delegationsordningar eller arbetsordningar.209

På BTH är respektive arbetsenhetschef ansvarig för informationssäkerheten inom sin verksamhet. För institutioner innebär det prefekten.210 Vid intervjuer framkommer att det även finns en uppfattning att det är på den enskilda forskaren som ansvaret vilar.211 Inte heller vid BTH nämns informationssäkerhet i delegations- eller arbetsordningar.212

4.4Medarbetarnas kompetens inom informationssäkerhet med fokus på forskningsdata varierar stort

Granskningen visar att graden av kompetens och kunskap om informationssäkerhet varierar stort inom lärosätena. Det finns otillräcklig kunskap om vad som kan utgöra skyddsvärda data och vilka åtgärder som behövs för att begränsa åtkomsten. De utbildningsinsatser som lärosätena genomför får inte tillräckligt genomslag bland forskarna. Det kan få till följd att skyddsvärda forskningsdata inte hanteras korrekt.

204Intervju KTH1.

205KTH, Internrevisionen, Granskning av KTH:s ledningssystem för informationssäkerhet, Revisionsrapport 1/2020, 2020-10-01.

206Lunds universitet, Ledningssystem för informationssäkerhet vid Lunds universitet, fastställd av rektor 2022-03-24.

207Lunds universitet, Riktlinjer för informationssäkerhet vid Lunds universitet, 2017-06-22.

208Intervju LU2.

209Lunds universitet, Arbetsordning för Lunds universitet, 2022-10-28; Lunds universitet, Föreskrifter om fördelning av beslutsbefogenheter inom universitetsförvaltningen vid Lunds universitet, 2021-05-11; Lunds universitet, Lunds universitets föreskrifter om fördelning av beslutsbefogenheter och rätt att teckna avtal vid Lunds universitet, 2022-06-09.

210Blekinge tekniska högskola, Riktlinjer för informationssäkerhet vid Blekinge Tekniska Högskola, version 1.0, 2012-06-19.

211Intervjuer BTH6; BTH8.

212Blekinge tekniska högskola, Arbetsordning för Blekinge tekniska högskola, 2022-10-01; Blekinge tekniska högskola, Rektors delegationsordning, Blekinge tekniska högskola, 2021-02-10.

56 Riksrevisionen

70

Skr. 2023/24:118

Bilaga

4.4.1Det finns begränsad kunskap om vilken typ av forskningsdata som kan vara skyddsvärd

Det finns överlag en begränsad kunskap om vilken typ av forskningsdata som kan vara skyddsvärd, både bland forskare och andra anställda, liksom att åtkomsten till sådan information kan behöva begränsas från obehöriga. Enligt Säkerhetspolisen har lärosätena bristande kompetens att bedöma vad som är skyddsvärt.213 Även vid lärosätena finns uppfattningen att det saknas tillräcklig kompetens för att göra de bedömningarna.214

16 av 24 lärosäten uppger i vår enkät att de har kartlagt vilka rättsliga krav och andra externa krav som påverkar hanteringen av forskningsdata.215 Det är vanligt att forskare tänker i första hand på personuppgifter som skyddsvärda forskningsdata, men även andra aspekter vägs in vid bedömningen.216 Det kan enligt Riksrevisionen bero på uppmärksamheten kring dataskydd och de rättsliga skärpningarna som följde av införandet av den nya dataskyddsförordningen.

Även om man som forskare kan sitt forskningsfält uppger forskare i våra intervjuer att det kan vara svårt att bedöma skyddsvärden eller möjliga framtida användningsområden för ens forskning.217 Ytterligare en försvårande omständighet är att vissa forskningsdata har låga skyddsbehov separat, men tillsammans med annan information uppstår skyddsvärden och förhöjda skyddsbehov. Exempel på det kan vara vissa dataset som innehåller koordinater, vilket i kombination med andra databaser kan härledas till specifika markägare.218 Det är också något som Myndigheten för digital förvaltning lyfter som en risk vid tillgängliggörande av information som öppna data.219 Även externa förutsättningar, som till exempel hotbilder, kan förändra skyddsbehov under forskningsprojektets gång. I KTH:s och LU:s modeller för informationsklassning finns det ingen vägledning för hur forskningsdatas livscykel ska beaktas.220

213Intervju med företrädare för Säkerhetspolisen, 2023-03-24.

214Intervjuer BTH3; BTH10; LU13; LU25.

215Riksrevisionens enkät om informationssäkerhet till 24 lärosäten, del 1.

216Intervjuer BTH5; BTH6; KTH4; KTH6; KTH9; KTH10; KTH18; LU17; LU19.

217Intervjuer BTH11; KTH9; LU19.

218Intervjuer BTH7; KTH2; KTH5; LU1; LU11.

219Myndigheten för digital förvaltning, ”Vägledning för att tillgängliggöra information”, hämtad 2023-09-15.

220KTH, Anvisning Informationsklassificering för KTH, riktlinje gäller från och med 2015-01-01; Lunds universitet, Riktlinjer för informationssäkerhet vid Lunds universitet, 2017-06-22.

Riksrevisionen har inte tagit del av Blekinge tekniska högskolas informationsklassningsmodell.

Riksrevisionen 57

71

Skr. 2023/24:118

Bilaga

4.4.2Lärosätena tycker att det är svårt att bedöma vad som faller under regelverket om säkerhetsskydd

Det är verksamhetsutövarna, i det här fallet lärosätena, som själva ska utreda behovet av säkerhetsskydd om de till någon del bedriver säkerhetskänslig verksamhet.221 I granskningen framkommer att lärosätena tycker att det kan vara en utmaning att göra den bedömningen. Granskningen visar att lärosätena gör olika bedömningar av likvärdiga verksamheter och information när det gäller säkerhetsskydd. Exempelvis har två lärosäten av liknande storlek och med samma forskningsbredd gjort olika bedömningar. Sammantaget ger våra iakttagelser en bild av att flera lärosäten inte vet om de hanterar säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller inte. Riksrevisionen konstaterar att det kan leda till att sådana uppgifter eller säkerhetskänslig verksamhet i övrigt inte får tillräckligt skydd.

2 lärosäten uppger i Riksrevisionens enkät att de inte vet om de hanterar säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter och 4 lärosäten att de inte vet om de bedriver verksamhet som i övrigt behöver ett säkerhetsskydd. 8 av 24 lärosäten uppger att de hanterar säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter. Det är däremot 9 lärosäten som har anmält till sin tillsynsmyndighet att de bedriver verksamhet som faller under säkerhetsskyddslagen. Det är till viss del inte samma lärosäten som svarat ja i enkäten respektive anmält till sin tillsynsmyndighet.222 Endast

4 lärosäten uppger i vår enkät att de har en beslutad säkerhetsskyddsplan, vilket är ett krav om verksamhetsutövaren i säkerhetsskyddsanalysen kommer fram till att den bedriver verksamhet som faller under säkerhetsskyddslagen.223

Om en verksamhet hanterar uppgifter eller bedriver verksamhet som faller under säkerhetsskyddslagen är säkerhetsskyddsåtgärder inte frivilliga. Beroende på vad som framkommer i säkerhetsskyddsanalysen kan det finnas lagkrav på

2212 kap. 1 § säkerhetsskyddslagen (2018:585).

222Riksrevisionen noterar att det är 2 lärosäten som i Riksrevisionens enkät uppger att de hanterar säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter som inte anmält detta till sin tillsynsmyndighet. Omvänt så är det 4 lärosäten som anmält till sin tillsynsmyndighet att de bedriver verksamhet som omfattas av säkerhetsskyddslagen, men som i Riksrevisionens enkät inte uppgav att de hanterar säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter. 13 av 24 lärosäten uppger i Riksrevisionens enkät att de har en säkerhetsskyddschef, vilket är ett krav om verksamheten omfattas av säkerhetsskyddslagen, se 2 kap. 7 § säkerhetsskyddslagen (2018:585); Riksrevisionens enkät om informationssäkerhet till 24 lärosäten, del 2; information som Riksrevisionen har tagit del av via mejl från företrädare för Länsstyrelsen Norrbotten, 2023-09-13; Länsstyrelsen Stockholm, 2023-07-07; Länsstyrelsen Västra Götaland, 2023-06-29; Länsstyrelsen Skåne, 2023-08-31.

2232 kap. 12 § Säkerhetspolisens föreskrifter om säkerhetsskydd (PMFS 2022:1).

58 Riksrevisionen

72

Skr. 2023/24:118

Bilaga

säkerhetsskyddsåtgärder.224 Säkerhetspolisen tillhandahåller vägledning i säkerhetsskydd som stöd i arbetet.225 Enligt länsstyrelserna ses säkerhetsskydd på vissa håll som en fråga man helst inte vill vidröra vid lärosätena. Det beror dels på att det potentiellt kan försvåra ens dagliga verksamhet eftersom det kräver särskilda säkerhetsskyddsåtgärder, dels på att det kan vara känsligt i en verksamhet som vanligtvis präglas av öppenhet och internationalisering.226 Lärosäten har även uttryckt att det behövs mer stöd för att göra bedömningar om antagonister och externa hot.227

Säkerhetspolisen anger att de håller föreläsningar om hot för i första hand lärosätenas säkerhetschefer, men sällan för fakultetsrepresentanter. Länsstyrelserna (Norrbotten, Skåne, Stockholm och Västra Götaland) ansvarar sedan december 2021 för tillsynen av säkerhetsskyddet, och kontakterna med lärosätena beskrivs hittills som begränsade. Några länsstyrelser beskriver att vissa lärosäten har varit svåra att få tag på. Hittills har ingen tillsyn initierats på något lärosäte.228 Däremot kartlägger länsstyrelserna om lärosätena bedriver säkerhetskänslig verksamhet i enlighet med deras kartläggningsuppdrag som tillsynsmyndighet.229

224Säkerhetsskyddslagen (2018:585); säkerhetsskyddsförordningen (2021:955); Säkerhetspolisens föreskrifter om säkerhetsskydd (PMFS 2022:1). Riksrevisionen noterar att 11 lärosäten finns upptagna i säkerhetsskyddförordningens bilaga om myndigheter som beslutar om säkerhetsklass 2 och 3. Det finns dessutom lärosäten som angivit i Riksrevisioners enkät om informationssäkerhet del 2 att de bedriver säkerhetskänslig verksamhet, men som inte är upptagna i bilagan. Ytterligare ett lärosäte, som ej är med i vår granskning, har anmält till sin tillsynsmyndighet men är inte upptagna i förordningens bilaga. Regeringen har fattat beslut om att se över och föreslå förändringar av processen för säkerhetsprövningar, se dir. 2023:91 som ska redovisas senast 2024-08-15. Syftet är bl.a. att ge verksamhetsutövare tydliga förutsättningar för sitt säkerhetsskyddsarbete.

225Se t.ex. Säkerhetspolisen, Vägledningar säkerhetsskydd, hämtad 2023-10-30.

226Intervju med företrädare för Länsstyrelsen Norrbotten, Länsstyrelsen Stockholm, Länsstyrelsen Västra Götaland och Länsstyrelsen Skåne, 2023-06-21.

227Riksrevisionens enkät om informationssäkerhet till 24 lärosäten, del 1; intervju KTH4.

228Alla länsstyrelser med tillsynsuppdrag har inte lärosäten som har anmält att de bedriver säkerhetskänslig verksamhet, se mejl från företrädare för Länsstyrelsen Norrbotten, 2023-09-13; Länsstyrelsen Stockholm, 2023-07-07; Länsstyrelsen Västra Götaland, 2023-06-29; Länsstyrelsen Skåne, 2023-08-31.

229Intervju med företrädare för Länsstyrelsen Norrbotten, Länsstyrelsen Stockholm, Länsstyrelsen Västra Götaland och Länsstyrelsen Skåne, 2023-06-21. Se också 8 kap. 4 § säkerhetsskyddsförordningen (2021:955).

Riksrevisionen 59

73

Skr. 2023/24:118

Bilaga

4.4.3Lärosätena har bristande kunskap om produkter med dubbla användningsområden och exportkontroll

Produkter med dubbla användningsområden (PDA) är produkter som kan användas både civilt och militärt. Vid export av PDA ut ur EU krävs alltid tillstånd. Granskningen visar på bristande rutiner för och kunskap om PDA och exportkontroll på lärosätena. Som en konsekvens läggs stort ansvar ofta på enskilda forskare och prefekter vilket ställer höga krav på att det finns tillräcklig kompetens bland berörda.

10 av 24 lärosätena uppger i sitt enkätsvar att de har en policy eller riktlinjer för exportkontroll.230 Forskare uppger i intervjuer att det kan vara svårt att avgöra om ens forskningsdata kan komma att falla under regelverk för exportkontroll.231 Vid KTH anger stödfunktionen för exportkontroll att fokus ligger på att hitta riskaktiviteter, exempelvis genom att vid förfrågan från forskare påtala riskerna med en viss finansiering i kombination med ett visst universitet och ämne.232

Myndigheten Inspektionen för strategiska produkter (ISP) inledde en särskild tillsyn mot universitet och högskolor 2018. Tillsynen beskrivs av både ISP och lärosäten som ett startskott för att arbeta mer strukturerat med frågor om PDA och exportkontroll.233 ISP gjorde bedömningen att den svenska forskningssektorn bedriver framstående forskning inom känsliga forskningsområden som omfattas av exportkontroll, och sannolikt exporterar och överför exportkontrollerade produkter. Det innebär en reell risk för att känsliga exportkontrollerade produkter sprids för användning som går emot svensk utrikes- och säkerhetspolitik, såsom inom program for att utveckla massförstörelsevapen eller militär slutanvändning hos känsliga aktörer.234

230Riksrevisionens enkät om informationssäkerhet till 24 lärosäten, del 1.

231Intervjuer KTH6; KTH16; LU9; LU26. Några exempel på sådana områden är artificiell intelligens, additiv tillverkning, nanovetenskap och informations- och kommunikationsteknologi. Exempel på PDA är olika slags material, kemikalier eller verktyg. Det är mindre vanligt att forskningsdata omfattas, men exempelvis källkoder samt data om grödor respektive djuphavsområden som samlas in av bildkamerasensorer och forskningsundervattenfarkoster kan utlösa exportkontroller för produkter med dubbla användningsområden. Vidare kräver en publikation exporttillstånd om den innehåller teknik som ska kontrolleras för dubbla användningsområden. Det gäller även eventuellt underlag i form av rådata, se ISP, ”Introduktion till produkter med dubbla användningsområden”, hämtad 2023-08-16. Se också Kommissionens rekommendation (EU) 2021/1700 av den 15 september 2021, avsnitt 2.2, tillägg 1 och tillägg 2.

232Intervju KTH3.

233Intervju med företrädare för ISP, 2022-09-16; intervjuer BTH6; KTH3; LU9.

234ISP, Projektrapport universitetsprojektet, 2022-12-29, s. 3–4.

60 Riksrevisionen

74

Skr. 2023/24:118

Bilaga

ISP beskriver att okunskap och oklarheter rörande vilka produkter som är klassificerade fortfarande är utmaningar för lärosätena, liksom lärosätenas ofta decentraliserade struktur och en ovana att förhålla sig till externa regelverk som kan uppfattas inskränka den akademiska friheten. Det är också en utmaning att i ett tidigt stadium i forskningsprocessen kunna peka ut känsliga samarbeten.235 En försvårande omständighet vid bedömning i exportkontrollärenden är dessutom att en falsk slutanvändare ibland uppges, vilket är svårt för lärosätena att kontrollera.236

4.4.4Lärosätena har svårt att bedöma vad som avses med bakgrundskontroller i MSB:s föreskrifter

Granskningen visar att lärosätena tycker att det är oklart vilka bakgrundskontroller som avses i MSB:s föreskrifter, utöver vanlig referenstagning inför anställning. Oklarheter kan leda till att bakgrundskontrollerna som görs inte uppfyller sitt syfte. Olika tolkningar av samma regelverk inom och mellan lärosäten kan också leda till att åtkomsten till skyddsvärda data inte hanteras likvärdigt.

Av MSB:s föreskrifter om informationssäkerhet för statliga myndigheter framgår att bakgrundskontroller är en av flera säkerhetsåtgärder avseende behandling av information för att säkerställa att personal behandlar information på ett säkert sätt. Myndigheten ska därför ”anpassa bakgrundskontroller av egen och inhyrd personal utifrån vilken information personalen ska få åtkomst till”. Enligt allmänna råd bör bakgrundskontroller ske ”genom intervju, kontakt med referenser samt verifiering av akademiska, yrkesmässiga och övriga kvalifikationer”.237 I bakgrundskontroller inkluderas inte den typ av säkerhetsprövning som görs inom ramen för säkerhetsskyddslagen även om det finns visst överlapp. För både säkerhetsprövning och bakgrundskontroll är syftet att den som anställer ska få en uppfattning om huruvida personen är pålitlig samt vilket behov som finns av utbildning i informationssäkerhet (eller säkerhetsskydd) för att personen i fråga ska kunna utföra sina arbetsuppgifter korrekt.238

Lärosätenas bakgrundskontroller tar sikte på akademiska meriter i samband med nyanställningar och rekrytering av doktorander. Det kan även ske intervjuer på

235Intervju med företrädare för ISP, 2022-09-16; ISP, Projektrapport universitetsprojektet, 2022-12-29, s. 12–17.

236Intervju med företrädare för Säkerhetspolisen, 2022-10-20.

2379 § 1 MSB:s föreskrifter om informationssäkerhet för statliga myndigheter (MSBFS 2020:6) jämte tillhörande allmänna råd.

238Mejl från företrädare för MSB, 2023-09-14. En säkerhetsprövning enligt 3 kap. 2 § säkerhetsskyddslagen (2018:585) syftar även till att klarlägga om en person kan antas vara lojal mot de intressen som skyddas i säkerhetsskyddslagen,

Riksrevisionen 61

75

Skr. 2023/24:118

Bilaga

initiativ av verksamheten när man bedömer att personen kan komma i kontakt med information som är skyddsvärd, uppger en intervjuad vid LU. På ledningsnivå vid LU har man börjat diskutera om de kontroller man hittills gjort kan behöva utökas, men menar att man inte har kompetensen att göra ytterligare bakgrundskontroller och efterlyser kompetens på central lärosätesnivå.239

4.4.5Lärosätena efterlyser stöd vid riskbedömningar i internationella samarbeten

Både forskningsledare och prefekter i vår granskning påtalar behov av tydlig vägledning från såväl lärosätet som regering och ansvariga myndigheter när det gäller vissa internationella samarbeten.240 Frågan har blivit högaktuell i och med de senaste årens säkerhetspolitiska utveckling.

BTH, KTH och LU har en hög grad av internationalisering i sina verksamheter.241 Ett exempel på när mer stöd efterfrågas är det kinesiska stipendieprogrammet China Scholarship Council (CSC), som var aktuellt under tiden för våra intervjuer. Lärosätena som tog emot doktorander från CSC-programmet gjorde olika bedömningar av huruvida de skulle fortsätta, säga upp eller pausa samarbetet efter medias avslöjande om etiska tveksamheter i programmet i januari 2023.242

I Sveriges Kinastrategi lyfts utmaningarna i forsknings- och utbildningssamarbete rörande etik, akademisk frihet, immaterialrättsskydd samt kopplingar till den militära sektorn i Kina. Samtidigt framgår att ansvaret att hantera utmaningarna ligger på lärosätena och det forskningsintensiva näringslivet.243

Vi har i granskningen iakttagit exempel på att lärosäten själva tar initiativ till riktlinjer och checklistor som stöd vid internationella samarbeten.244 Ett pågående regeringsuppdrag syftar också till att stötta lärosätena att göra bedömningar av internationella utbildnings- och forskningssamarbeten, se avsnitt 2.5.245

239Intervjuer BTH2; BTH8; KTH11; LU1; LU6; LU9; LU14; LU21.

240Intervjuer KTH6; KTH8; KTH9; KTH11; KTH14; LU4; LU14.

241Exempelvis är mer än hälften av doktoranderna utländska vid BTH och KTH, se Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning (STINT), ”STINT internationaliseringsindex”, hämtad 2023-09-18.

242Nilsson, ”Kinas hemliga avtal med studenter i Sverige – kräver lojalitet med regimen”, 2023- 01-12; intervjuer BTH10; KTH3; LU27.

243Skr. 2019/20:18, s. 18.

244Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning, Responsible internationalisation: Guidelines for reflection on international academic collaboration, R20:01; Lunds universitet, Sektionen Externa relationer, Checklista för Globalt ansvarsfullt engagemang, mars 2023; intervju LU27; mejl från rektor LTH, 2023-09-14.

245Regeringsbeslut U2023/02127.

62 Riksrevisionen

76

Skr. 2023/24:118

Bilaga

4.4.6Lärosätenas utbildningar i informationssäkerhet får inte tillräckligt genomslag i forskningsverksamheten

Trots att ökad kunskap hos anställda har varit en av lärosätenas prioriteringar de senaste två åren har få medarbetare gått de utbildningar som ges.246 Många universitet och högskolor konstaterar att det fortfarande finns stora behov av kompetenshöjning i informationssäkerhet.247 23 av 24 lärosäten erbjuder sina medarbetare utbildning i informationssäkerhet i form av fysiska eller digitala utbildningar. Som framgår av figur 5 nedan anger hälften av lärosätena att färre än 25 procent av medarbetarna har gått utbildningarna. Nästan tre fjärdedelar av lärosätena anger att färre än 50 procent har gjort det.248

Figur 5 Andel av lärosätets medarbetare som gått utbildning i informationssäkerhet

Mer än 0 till mindre än 25 procent         (11)            
25 till mindre än 50 procent                        
  (5)                
50 till mindre än 75 procent   (1)                    
                     
75 till 100 procent                        
  (1)                    
Vet inte                        
  (4)                    
                         
0 20 40 60 80 100
                      Procent

Källa: Riksrevisionens enkät om informationssäkerhet till 24 lärosäten, del 1.

Anm.: Antal lärosäten inom parentes.

En utmaning för lärosätena är att den kompetens som byggs inom informationssäkerhet bland prefekter och dekaner kontinuerligt försvinner. Chief Information Security Officer vid LU beskriver det som att alla chefer därför måste

246Även införandet av ledningssystem för informationssäkerhet samt inventering, klassning och analys har varit prioriterat, se Riksrevisionens enkät om informationssäkerhet till 24 lärosäten, del 1. De utbildningar som avses här är alltså de som är specifikt riktade till medarbetare vid lärosätena. För en beskrivning av andra typer av kompetenshöjande insatser inom området, se t.ex. Riksrevisionen, Regeringens styrning av samhällets informations- och cybersäkerhet både brådskande och viktig, RiR 2023:8, 2023, s. 39.

247Riksrevisionens enkät om informationssäkerhet till 24 lärosäten, del 1; intervjuer BTH2; BTH5; KTH4; KTH5; KTH6; KTH15; LU3; LU5; LU7; LU20.

248Riksrevisionens enkät om informationssäkerhet till 24 lärosäten, del 1.

Riksrevisionen 63

77

Skr. 2023/24:118

Bilaga

“läras om från början” vart tredje eller fjärde år.249 Riksrevisionen konstaterar att kontinuiteten därmed riskerar att gå förlorad, vilket kan påverka hur framgångsrikt informationssäkerhetsarbetet kan bedrivas.

75 procent av lärosätena uppger att de erbjuder utbildning i personuppgiftshantering och ungefär hälften erbjuder utbildningar i exempelvis forskningsdatahantering, forskningsetik och sekretess.250 Utbildningarna som tillhandahålls är sällan obligatoriska. Vid LU erbjuds riktade utbildningar om datahanteringsplaner till nystartade forskningsprojekt men dessa är inte ett krav, även om projekten aktivt söks upp av ansvariga för forskningsdatahantering vid fakultetsbiblioteken.251 Även vid KTH görs riktade utskick från biblioteket till forskare som beviljats anslag från externa finansiärer som kräver datahanteringsplaner.252

Det förekommer sällan någon systematisk uppföljning eller krav på att medarbetare ska uppdatera eller bibehålla sin kunskap i informationssäkerhet. Riksrevisionen har inte heller iakttagit att det sker någon systematisk uppföljning rörande medarbetares deltagande i informationssäkerhetsutbildningar.253

4.4.7Lärosätena har initierat flera nätverk och samarbetsgrupper kring säkerhet och informationssäkerhet först på senare år

Riksrevisionen konstaterar att det är först på senare år som lärosätena har tagit initiativ till ökat samarbete inom säkerhets- och informationssäkerhetsområdet. Ett nätverk för säkerhet vid svenska lärosäten bildades 2020.254 Samma år tog Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) initiativ till en säkerhetsutbildning i samarbete med Försvarshögskolan och Säkerhetspolisen. Det skedde efter uppmaningen från dåvarande ministern för högre utbildning och forskning att bedriva ett systematiskt säkerhetsarbete.255 Utbildningen i säkerhets- och verksamhetsanalys fick dock ställas in på grund av bristande intresse. En förklaring till det låga intresset uppges vara att utbildningen vände sig till säkerhetsskyddschefer, vilket många lärosäten inte har. Under 2022 kom flera

249Intervju LU2.

250Riksrevisionens enkät om informationssäkerhet till 24 lärosäten, del 1.

251Intervju LU1.

252Intervju KTH2.

253Intervjuer BTH1; BTH11; BTH13; BTH15; KTH15; KTH16; LU3; LU7; LU17; LU19.

254Skarsgård, ”Nätverk ska förebygga spionage mot lärosäten”, 2020-02-06; Eliasson, ”Ökade hot mot lärosätena: ’Behov att växla upp säkerheten’”, 2021-10-06.

255SUHF, ”Information från SUHF angående säkerhetsutbildning i sektorn”, mejl till universitet och högskolor, 2020-05-07.

64 Riksrevisionen

78

Skr. 2023/24:118

Bilaga

förfrågningar från lärosäten om nya kurstillfällen, men ingen ny utbildning riktad till högskolesektorn planeras. Försvarshögskolan har hänvisat till ordinarie kursverksamhet, men lärosätena har inte varit prioriterade och ofta inte fått plats.256

I oktober 2022 bildade SUHF en arbetsgrupp för informationssäkerhet inklusive it-/cybersäkerhet som en undergrupp till Expertgruppen för fastighets- och säkerhetsfrågor. Gruppen ska identifiera och föreslå åtgärder på informationssäkerhetsområdet, bland annat om strategier, handlingsplaner och regelverk inom sektorn, säker molnlagring samt samarbete kring klassning av informationstillgångar och risk- och sårbarhetsanalyser.257 I oktober 2023 var gruppen i färd med bland annat att bilda ett nätverk för dem som arbetar med informationssäkerhet på lärosätena.258

4.5Lärosätenas stöd för säker forskningsdatahantering är inte tillräckligt ändamålsenligt

Granskningen visar att det finns ett omfattande administrativt stöd för datahantering på olika organisatoriska nivåer, men forskare vet inte alltid vart de ska vända sig för att få stöd. Bristen på samordning mellan stöd för informationssäkerhet och stöd för tillgängliggörande av forskningsdata är ibland ineffektiv. Det finns också brister i det it-stöd som lärosätena erbjuder på central lärosätesnivå eftersom man inte kan tillhandhålla ytor för säker lagring och bevarande av stora mängder forskningsdata.

4.5.1Stödet till forskare för säker datahantering har begränsat genomslag

Forskare och prefekter i vår granskning uppger att de inte alltid vet vem de ska vända sig till vid informationssäkerhetsfrågor som uppstår i det dagliga forskningsarbetet, exempelvis i fråga om forskningsdatabaser, datadelning med andra lärosäten och exportkontroll.259

256Intervju med företrädare för Försvarshögskolan, 2022-06-27; mejl från företrädare för Försvarshögskolan 2023-10-11; intervju med företrädare för Stockholms universitet, 2022-08-25.

257SUHF, ”Arbetsgruppen för informationssäkerhet och it-/cybersäkerhet”, hämtad 2023-10-04.

258Mejl från företrädare för SUHF, 2023-10-11. Sedan tidigare finns också Sveriges universitet och högskolors it-chefsforum som syftar till erfarenhetsutbyte, samarbete och (digital) it-utveckling inom högskolesektorn. Forumet har ett antal nätverksgrupper, bl.a. drift och infrastruktur, it-säkerhet och it-forskningsstöd, se It-chefsforum, ”ITCF i korthet”, hämtad 2023-10-04.

259Intervjuer BTH12; KTH12; KTH14; KTH17; LU17; LU18; LU19.

Riksrevisionen 65

79

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Många lärosäten arbetar med att skapa en enda ingång för forskningsrelaterade frågor på sina webbplatser för att underlätta för anställda.260 Forskare som vi intervjuat i granskningen verkar dock föredra stöd i form av en personlig kontakt. Ofta associerar man stödfunktioner för informationssäkerhet specifikt till it-området.261 I granskningen nämner både forskare och prefekter att de i första hand vänder sig till lokala it-samordnare på institutionerna vid LU262 eller de administrativa cheferna på KTH:s skolor vid olika frågor som relaterar till informationssäkerhet. I granskningen nämndes också stödfunktioner vid förnamn eller refererades till som “it-killen” och “GDPR-ansvarig”.263

Granskningen visar att det inte är tillräckligt att tillhandahålla skriftligt material om informationssäkerhet. Många forskare vet inte om att det finns eller läser det inte. Förståelse och efterlevnad av beslutade arbetssätt kan underlättas av att det finns tillgängliga medarbetare som man kan vända sig till för stöd. Ett exempel är just den utbredda kännedomen om dataskydd på grund av kravet på att utse dataskyddsombud.264

Flera av de vi intervjuat upplever att det kan saknas information om informationssäkerhet på engelska, vilket är ett problem för de många internationella forskare som finns på lärosätena.265 I granskningen nämner också forskare att de söker stöd externt, eller stöd från mer seniora kollegor.266 Vetenskapsrådet beskriver att man får frågor direkt från forskare om områden som

260Se t.ex. KTH, ”Forskningsstöd vid KTH”, hämtad 2023-10-06; LU ”Stöd till forskning vid LU”, hämtad 2023-10-06; Malmö universitet, ”Forskarstöd vid Malmö universitet”, hämtad 2023- 10-06. Informationssäkerhetsfrågor finns sällan med som en egen aspekt, men kan rymmas inom de delar som beskriver datahanteringsplaner.

261Intervjuer KTH13; KTH15; LU16.

262På sikt ska lokala informationssäkerhetssamordnare utses vid behov vid LU och fungera som kontaktpunkt gentemot CISO och lokala experter i operativa frågor, se Lunds universitet, Informationssäkerhetsbloggen, ”Ledningssystem för informationssäkerhet har beslutats av rektor”, hämtad 2023-09-06.

263Intervjuer KTH1; KTH4; KTH9; KTH12, KTH11; LU17.

264Samtliga 24 lärosäten har dataskyddsombud medan 12 har en informationssäkerhetschef, se Riksrevisionens enkät om informationssäkerhet till 24 lärosäten, del 1.

265Intervjuer BTH15; KTH5; KTH11; KTH17; LU11; LU18; LU21. Det saknas också utbildningsmaterial på engelska på nationell nivå, exempelvis de webbutbildningar om informationssäkerhet som kan nås via MSB:s webbplats. MSB har dock påbörjat ett arbete med att tillhandahålla webbutbildningen DISA med engelsk text. Föreskrifterna för informationssäkerhet finns inte heller översatta eftersom MSB inte sett det behovet. Däremot finns vägledningen till stöd för arbetet hos statliga myndigheter med säkerhetsåtgärder i informationssystem (MSBFS 2020:7) översatt till engelska, se mejl från företrädare för MSB, 2023-11-07.

266Intervjuer BTH6; BTH8; BTH12; KTH12; KTH18; LU19; LU29.

66 Riksrevisionen

80

Skr. 2023/24:118

Bilaga

lärosätena själva ska ha kunskap om.267 Det tyder på att det kan finnas behov av förtydliganden hos lärosätena. Risken med att ta hjälp av kollegor är att de ger stöd som inte är i enlighet med lärosätenas centrala riktlinjer och därmed kan felaktig eller bristfällig kunskap spridas i organisationen.

Riksrevisionen har också noterat att forskarna inte alltid sätter sig in i det administrativa stöd som erbjuds och att det kan uppfattas som kostsamt administrativt extraarbete. Som vi tidigare redogjort för finns det exempelvis forskare som tycker att datahanteringsplaner är onödiga. Forskare vi intervjuat vet i många fall om att det finns styrdokument om informationssäkerhet, men inte vad de innehåller eller hur de ska användas i praktiken.268 Vid flera intervjuer letade intervjupersonerna vid sittande bord efter vägledningar på respektive lärosätes intranät och kunde konstatera att det fanns information de inte tagit del av tidigare. I några fall hade intervjupersonerna precis innan vår intervju blivit varse att det fanns ett omfattande stödmaterial, eller blivit informerade av vår kontaktperson på lärosätet om materialet.

4.5.2Stödet i frågor som rör säker datahantering är inte alltid samordnat men det finns initiativ för ökad samverkan

Stödet inom informationssäkerhet respektive hanteringen av forskningsdata har traditionellt varit uppdelat mellan it och bibliotek vilket ställer krav på samordning. 22 av 24 lärosäten i granskningen anger att de har forskningsdatateam eller motsvarande, ofta kallade Data Access Units (DAU:er) som erbjuder stöd till forskare i frågor som rör bland annat tillgängliggörande och bevarande av forskningsdata. Forskningsdatateamen är normalt sett organiserade på biblioteken och kan finnas på olika nivåer i organisationen. Av Riksrevisionens enkät framgår att det oftast saknas någon person med särskild kompetens i informationssäkerhet i forskningsdatateamen. På motsvarande sätt saknar ofta informationssäkerhetsgrupper vid lärosätena särskild kompetens inom forskningsdatahantering.269 Riksrevisionen konstaterar att bristande samordning kan vara ineffektivt och försvåra det dagliga arbetet för forskarna.

267Det handlar exempelvis om vilka typer av data som får göras öppet tillgängliga och vad som gäller för upphovsrättsligt skydd av data samt frågor om datalagring. Intervju med företrädare för Vetenskapsrådet, 2023-05-24; mejl från företrädare för Vetenskapsrådet, 2023-09-13.

268Intervjuer BTH1; BTH3; BTH5; BTH7; KTH2; KTH3; LU5; LU11; LU22; LU23. Se också bl.a. Ander, T., Informationssäkerhetskultur, 2022, s. 89 om vikten av att informationssäkerhetsarbetet inte uppfattas som ännu en pålaga av medarbetarna.

269Riksrevisionens enkät om informationssäkerhet till 24 lärosäten, del 1.

Riksrevisionen 67

81

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Granskningen visar att det vid KTH och LU finns initiativ för att få med informationssäkerhetsaspekten i stödet rörande forskningsdatahantering. LU har forskningsdatastöd på universitetsbiblioteket och på fakultetsbiblioteken. Forskningsdatastödet vid universitetsbiblioteket har kontakt med andra relevanta funktioner, inklusive Chief Information Security Officer.270 Fakulteternas forskningsdatastöd jobbar mer forskarnära, exempelvis med att stötta forskare i upprättandet av datahanteringsplaner.271

Fakultetsbibliotekens forskningsdatastöd vid Naturvetenskapliga fakulteten och Lunds tekniska högskola uttrycker att de har behov av tillgång till ytterligare kompetens eftersom de ofta får frågor rörande it, arkivering och juridik som de inte kan besvara direkt. Forskningsdatastödet vid Naturvetenskapliga fakulteten vid LU har på eget initiativ skapat en arbetsgrupp som inkluderar funktioner från arkiv och it som träffas en gång i månaden. Stödet har också tagit fram en självstudiekurs om hur man upprättar en datahanteringsplan och lät funktionerna it och arkiv granska manus under framtagandet. När kursen var klar erbjöd man de andra fakultetsbiblioteken att använda den, men man vet inte om den faktiskt används.272 Riksrevisionen konstaterar att det kan vara ineffektivt om den här typen av erfarenheter och kunskap inte delas i tillräcklig utsträckning.

KTH inrättade en grupp för forskningsdatastöd kring tillgängliggörande som ett internt utvecklingsprojekt 2019, som därefter permanentats. 2019 inrättades även en tjänst som forskningsdatakoordinator för att koordinera arbetet i gruppen som består av personal från bibliotek, forskarstöd och it-avdelning. 2021 kompletterades denna grupp med ytterligare en arbetsgrupp för forskningsdata med fokus på skydd av forskningsdata som består av forskningsdatakoordinator, it- och informationssäkerhetschef, informationssäkerhetsspecialist och dataskyddsombud. Denna grupp arbetar operativt med ärenden i samarbete med relevanta funktioner som jurister samt i mån av tid med att ta fram anvisningar för informationshanteringen i forskningsverksamheten.273

19 lärosäten uppger i enkäten att de har särskilda informationssäkerhetsgrupper. I dessa grupper ingår sällan personer med särskild kompetens inom forskningsdatahantering.274 Mot bakgrund av våra iakttagelser ovan kan det finnas skäl att även inkludera funktioner inom forskningsdatahantering (vanligtvis

270Intervjuer LU8; LU11; LU12.

271Intervju LU11.

272Intervjuer LU11; LU12.

273Intervjuer KTH2; KTH, Svar på den inkomna rapporten från Riksrevisionen, 2023-10-26.

274Riksrevisionens enkät om informationssäkerhet till 24 lärosäten, del 1.

68 Riksrevisionen

82

Skr. 2023/24:118

Bilaga

organiserade vid biblioteken) i dessa informationssäkerhetsgrupper. Det kan stärka samordningen mellan stödfunktionerna när det gäller forskningsdatahantering.

4.5.3Lärosätena erbjuder inte säkra ytor för lagring och bevarande av forskningsdata

Inget lärosäte erbjuder kompletta tjänster för långsiktigt bevarande av forskningsdata och forskningsresultat. Lärosätena har också utmaningar att tillhandhålla lagring av stora datamängder under pågående forskningsprojekt. Följden blir ad hoc-lösningar beroende på vilka behov enskilda forskningsprojekt har.

Avsaknaden av säkra molntjänster för att hantera till exempel känsliga personuppgifter nämns som problematiskt av flera lärosäten.275 Det finns också begränsningar när det gäller hur stora datamängder som kan lagras till en rimlig kostnad. Forskare beskriver hur stora datamängder därför förvaras på forskares egna servrar eller servrar och beräkningsdatorer på institutionen och säkerhetskopieras på externa hårddiskar som placeras på olika platser.276

Det förekommer också att riktigt stora datamängder har backup hos externa samarbetspartner som SciLifeLab eller Cern i Schweiz eftersom lärosätena inte kan tillhandahålla lagring i den storleksordningen.277

En annan konsekvens av avsaknaden av lärosätesgemensamma lagringslösningar är att enskilda forskningsprojekt själva får vara med och bekosta lagring av forskningsdata under pågående projekt. Resultatet blir att informationssäkerhet vägs mot forskarens kostnad för datalagring och i flera intervjuer har frågan kommit upp vem som ska betala för säkerheten när data lagras.278 Det finns möjlighet att i forskningsansökningar ansöka om medel för att täcka kostnader för lagring av data. Beviljade ansökningar ger dock finansiering för tre till fyra år i normala fall, medan behoven av lagring ofta sträcker sig betydligt längre än så.279

LU är i färd med att införa en lösning på central lärosätesnivå för långtidslagring av forskningsdata. Det är dock oklart hur stora mängder data som kommer att kunna

275Riksrevisionens enkät om informationssäkerhet till 24 lärosäten, del 1.

276Intervjuer KTH18; KTH9; LU19; LU21.

277Intervjuer KTH18; LU11.

278Intervjuer KTH9; KTH18; LU12; LU13; LU18: LU19; LU20; LU21; LU25.

279Gängse praxis på många lärosäten är en gallringsfrist på 10 år för forskningsdata och 15 år för medicinska forskningsdata. Det beror bl.a. på att forskningsinformation och forskningsdata ska sparas i minst 10 år för att kunna presenteras vid en prövning om oredlighet, se SUHF, 2022. Vissa forskningsdata ska aldrig gallras, se 67 §§ Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd om gallring av handlingar i statliga myndigheters forskningsverksamhet (RA-FS 1999:1)

Riksrevisionen 69

83

Skr. 2023/24:118

Bilaga

hanteras där. LU uppskattar att det läggs cirka en miljard kronor om året på it. Det finns en förhoppning om att mer centraliserade it-lösningar kommer att bidra till att kostnaderna reduceras. Flera prefekter vid LU framhåller att obligatoriska krav på forskarna från den centrala lärosätesledningen även bör medföra finansiellt stöd från centralt håll.280

På nationell nivå har Sveriges universitetsdatanätverk (Sunet) i uppgift att tillhandahålla datanät för landets universitet och högskolor. Sunet erbjuder också ett antal onlinetjänster för forskning och utbildning.281 Sunet Drive är en tjänst som erbjuds av Sunet för att lagra och dela data. I november 2023 hade tjänsten

18 kunder, varav alla var lärosäten. Det pågår ett arbete för att göra det möjligt att koppla åtkomst till känsliga dokument mot förstärkt inloggning.282 Sunet säger att de har outnyttjad kapacitet men att tjänsterna inte efterfrågas av lärosätena.283

I SUHF:s Färdplan för öppen vetenskap rekommenderas lärosätena att senast 2025 ”erbjuda forskare prisvärda, adekvata och säkra infrastrukturella tjänster – som uppfyller gällande regelverk (framför allt tryckfrihetsförordningen, offentlighet- och sekretesslagen, arkivlagen och GDPR) och FAIR-principerna – för hantering, lagring, tillgängliggörande och bevarande av forskningsdata och forskningsresultat där arkivering och gallring ingår som en integrerad del i forskningsprocessen och arbetet med öppen tillgång”.284 I en enkät om arbetet med att implementera färdplanen framgår att 2 lärosäten under 2023 har ”en heltäckande och behovsanpassad uppsättning av e-infrastrukturtjänster, arbetsprocesser och arbetsflöden samt rådgivning kring god hantering av forskningsdata”. 25 lärosäten har påbörjat arbetet och 3 har inte påbörjat arbetet.285

280Intervju LU3; LU4; LU16.

281Sunet, ”Tjänster”, hämtad 2023-09-29. Utöver 40 universitet och högskolor är 16 myndigheter, 14 muséer, 3 forskningsinfrastrukturer och 18 övriga organisationer anslutna till Sunet, se Sunet, ”Anslutna organisationer”, hämtad 2023-11-12.

282Mejl från företrädare för Sunet, 2023-11-12; Sunet, Protokoll fört vid kommittésammanträdet 2023-06-01.

283Intervju med företrädare för Sunet, 2023-05-29.

284SUHF, Vägledning för implementering av färdplan för öppen vetenskap, 2022-06-30, s. 8.

285SUHF, Vägledning med åtgärdsförslag för implementering av färdplan för öppen vetenskap. Sammanställning enkät 2023. En förklaring till att lärosätena avvaktat med att ta itu med

exempelvis hantering, lagring och arkivering av forskningsdata för övergången till ett system för öppen vetenskap kan vara att de statliga lärosätena inte har regleringar eller uppdrag från regeringen inom digitalisering av forskning eller digital infrastruktur för forskning, se SOU 2021:65, s. 206.

70 Riksrevisionen

84

Skr. 2023/24:118

Bilaga

5 Slutsatser och rekommendationer

Riksrevisionens övergripande slutsats är universitet och högskolor inte bedriver ett effektivt informationssäkerhetsarbete för att skydda forskningsdata. Trots att föreskriftskrav funnits sedan 2008 och bristerna varit kända sedan länge saknas fortfarande väsentliga delar av ett systematiskt informationssäkerhetsarbete. De åtgärder som regering, lärosäten och andra berörda myndigheter hittills vidtagit har inte varit tillräckliga.

5.1Lärosätena arbetar inte effektivt för att identifiera skyddsvärda forskningsdata

En övervägande del av forskningsdata behöver inte skyddas utan kan vara öppen och tillgänglig för alla. Men för att kunna identifiera vilka data som är skyddsvärda behövs kännedom om de forskningsdata som hanteras i verksamheterna.

Riksrevisionen bedömer att lärosätena har otillräcklig kännedom om verksamheternas skyddsvärda forskningsdata, och om dessa data hanteras enligt sina skyddsbehov och gällande regelverk. Det beror bland annat på bristande systematik i inventering och klassning av forskningsdata. Det leder till otillräckliga underlag för såväl riskbedömning som införande av ändamålsenliga säkerhetsåtgärder.

5.1.1Bristande systematik i hur lärosätena identifierar skyddsvärda forskningsdata

Få forskare klassar sina forskningsdata enligt lärosätenas beslutade modeller för informationsklassning. Bristande rutiner för inventering och klassning av forskningsdata riskerar att leda till att vissa skyddsvärda forskningsdata inte identifieras. Att det finns olika rutiner inom samma lärosäte kan också leda till olika bedömningar av vad som är skyddsvärt. Avsaknaden av informationsklassning enligt en lärosätesgemensam modell kan även innebära dubbelarbete och vara tidskrävande.

En konsekvens av att informationsklassningar inte genomförs systematiskt och dokumenteras är att lärosätena får ett bristfälligt underlag för införandet av säkerhetsåtgärder. Det kan till exempel göra det svårare att få en uppfattning om vilka tjänster såsom ytor för datalagring som forskare behöver för att kunna hantera sina data säkert. Vidare visar granskningen att avsaknaden av ändamålsenligt utformade it-tjänster och säkerhetsåtgärder bidrar till att forskare tar fram egna lösningar. Riksrevisionen bedömer att det kan få konsekvensen att

Riksrevisionen 71

85

Skr. 2023/24:118

Bilaga

forskningsdata inte skyddas från obehöriga och att likvärdig information får olika skydd.

Trots bristerna sker viss inventering och värdering av forskningsdata genom diverse arbetsprocesser och av flera olika funktioner inom lärosätena. Det förekommer att hanteringen av forskningsdata regleras genom att finansiärer och externa samarbetspartner ställer krav på datahanteringsplaner där forskningsdata ska klassas. Dessa planer sammanställs dock normalt inte av lärosätena. Det är inte heller alla forskningsprojekt som berörs. Det är också vanligt att forskarna gör egna mindre formaliserade bedömningar av skyddsvärden och skyddsbehov som inte dokumenteras.

Riksrevisionen bedömer att bristerna till stor del beror på att lärosätena inte har prioriterat arbetet med att inventera och klassificera forskningsdata. Lärosätesledningarna har inte i tillräcklig omfattning infört ändamålsenliga lärosätesövergripande arbetssätt för att identifiera skyddsvärd information. De har inte sett till att det finns ett tillräckligt bra stöd till prefekter och forskare för att kunna genomföra arbetet. Den kollegiala styrningen och lärosätenas ofta decentraliserade organisationsstruktur skapar utmaningar i styrning och implementering av ett systematiskt informationssäkerhetsarbete. Den stora andelen extern forskningsfinansiering och de olika krav som följer kan också bidra till att förklara avsaknaden av lärosätegemensamma arbetssätt.

5.1.2Informationssäkerhet för forskningsdata är inte integrerat i lärosätenas riskanalyser

För att kunna göra ändamålsenliga riskbedömningar som inkluderar forskningsdata måste dessa först ha klassats. Riksrevisionen konstaterar att det ofta saknas förutsättningar för att göra sådana bedömningar eftersom forskningsdata inte klassas systematiskt enligt de modeller som lärosätet beslutat om. Granskningen visar att riskbedömningar kring forskningsdata ofta saknas på lärosätesövergripande nivå. Det är också ovanligt att fakulteter och institutioner genomför och dokumenterar bedömningar av informationssäkerhetsrisker överlag. Det kan leda till att informationssäkerhetsrisker för forskningsdata inte identifieras, analyseras och hanteras. Riksrevisionen konstaterar även att informationssäkerhet för forskningsdata inte inkluderas i tillräckligt hög utsträckning i den dialog om risker som förs mellan institutioner, fakulteter och central lärosätesnivå.

72 Riksrevisionen

86

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Granskningen visar vidare att forskare ofta gör löpande riskbedömningar i sitt arbete som inte nödvändigtvis dokumenteras eller kommuniceras, eller dokumenteras i exempelvis en datahanteringsplan eller i avtal med extern samarbetspartner. En förutsättning för ett effektivt riskarbete som tar hänsyn till hela verksamheten, inklusive forskningsdata, är att institutionernas riskbedömningar samlas upp och kommuniceras vidare. Riksrevisionen bedömer att lärosätenas brister i riskhanteringen rörande forskningsdata kan innebära högre risknivåer än vad man är medveten om eller är villig att acceptera.

5.2Lärosätena har otillräcklig kunskap och kompetens att bedöma vad som är skyddsvärt

Riksrevisionen bedömer att kunskap och kompetens i frågor kopplade till informationssäkerhet överlag är bristfälliga hos många medarbetare. Det gäller kunskap såväl om hur man praktiskt ska arbeta för att skydda sin information, som om att klassa sina forskningsdata och förhålla sig till gällande regelverk och externa krav. Utbildningsinsatser når bara en liten del av lärosätenas personal. Lärosätena följer generellt sett heller inte upp genomgången utbildning.

Det saknas samsyn och kunskap både inom och mellan lärosäten om vad som är skyddsvärt och vilka skyddsvärden som finns kopplade till olika regelverk, exempelvis säkerhetsskyddslagen (2018:585). Bedömningen av skyddsvärden och skyddsbehov kräver inte bara förståelse för forskningen och dess värde, utan även kunskap om interna och externa intressenter, antagonister, hotbilder och juridiska krav.

Det räcker dessutom inte alltid att forskare har kännedom om skyddsvärden och risker kopplade till sina egna forskningsdata. Vissa risker uppstår först när data aggregeras, till exempel om en obehörig får tillgång till forskningsdata från olika verksamheter. Utan kunskap om vilka forskningsdata som är skyddsvärda på grund av exempelvis nationell säkerhet eller personlig integritet kan inte säkerhetsåtgärder dimensioneras på ett ändamålsenligt sätt.

Riksrevisionens granskning visar att medarbetare med dessa kompetenser, som till exempel informationssäkerhetschefer, säkerhetschefer och jurister, inte samverkar i tillräcklig utsträckning med forskarna för att bedöma risker relaterade till skyddsvärd information. Det är i sammanhanget en utmaning att dekaner och prefekter byts ut regelbundet eftersom det påverkar kontinuiteten i den kompetens som byggs upp i organisationen. För att upprätthålla kontinuiteten behöver det därför finnas rutiner och arbetssätt som inte är personberoende.

Riksrevisionen 73

87

Skr. 2023/24:118

Bilaga

5.3Lärosätesledningarna har inte styrt och organiserat informationssäkerhetsarbetet på ett effektivt sätt

I granskningen har Riksrevisionen sett exempel på otydligt ansvar, oklara delegationer och otydliga mandat. Det förekommer att lärosätena har informationssäkerhetspolicyer och delegationsordningar som inte är uppdaterade och som anger roller som inte finns i praktiken. Riksrevisionen konstaterar att även om ansvar för informationssäkerhet kan framgå av riktlinjer eller motsvarande kan det vara svårt för medarbetare att veta vad det innebär rent praktiskt.

Granskningen visar att nästan hälften av lärosätena har placerat den som är ansvarig för att samordna informationssäkerhetsarbetet på it-avdelningen. Det kan vara en konsekvens av att informationssäkerhetsarbetet av tradition har bedrivits med fokus på it-säkerhet. Riksrevisionen bedömer att placeringen kan utgöra ett hinder för att arbeta strategiskt på lärosätesövergripande nivå. Dessutom försvåras möjligheten att verka oberoende och kravställande i förhållande till it-organisationen. Den informationssäkerhetsansvariga rapporterar inte alltid heller regelbundet till styrelse eller rektor.

Prefekterna innehar en nyckelroll som verksamhetsansvariga på institutionerna. Det är ofta via prefekterna som forskarnas behov av informationssäkerhetsåtgärder kan fångas upp och föras vidare. Men granskningen visar att såväl prefekter som forskare på institutioner vid samma lärosäte har olika uppfattning om sitt ansvar. Otydligheter om vem som är informationsägare och vad det ansvaret innebär leder till oklarheter i fråga om vem som ytterst ansvarar för att ändamålsenliga säkerhetsåtgärder införs och att forskningsdata skyddas i enlighet med gällande regelverk.

Att forskare inte vet vart de ska vända sig för stöd när det gäller hantering av forskningsdata kan bero på att stödet inte är lättillgängligt och verksamhetsanpassat. Men det kan också bero på att forskarna inte har förstått att det finns beslutade arbetssätt som alla förväntas jobba utefter. Riksrevisionens bedömning är att lärosätesledningarna inte gjort tillräckligt för att se till att beslutade riktlinjer implementeras i hela organisationen.

Riksrevisionen har inte gjort en bedömning av huruvida avsatta resurser för informationssäkerhet är tillräckliga men konstaterar att de varierar stort mellan lärosätena. En förklaring till det kan förstås vara skillnader i lärosätenas storlek och inriktning. Det är dock få lärosäten som kan ange hur mycket resurser som avsätts för informationssäkerhet på central lärosätesnivå, bland annat därför att arbetet är utspritt på många funktioner. Flera lärosäten uppger att de har svårt att rekrytera

74 Riksrevisionen

88

Skr. 2023/24:118

Bilaga

och behålla den kompetens de behöver för att kunna bedriva ett systematiskt informationssäkerhetsarbete.

Riksrevisionen har iakttagit att flera lärosäten brottas med liknande utmaningar när det gäller frågor om informationssäkerhet. Det gäller framför allt behovet av att höja den allmänna kunskapsnivån i informationssäkerhet bland forskande och undervisande personal, att kunna erbjuda tekniska lösningar för överföring, bearbetning och lagring av forskningsdata, samt utmaningen i att navigera i olika regelverk kring forskningsdata. Lärosätena har genom Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) tagit vissa initiativ till kompetenshöjning i sektorn, exempelvis genom samarbete med Försvarshögskolan och bildandet av särskilda expert- och arbetsgrupper inom informationssäkerhet och säkerhet. På enskilda lärosäten förekommer också kompetenshöjande aktiviteter och organisationsförändringar i syfte att förbättra informationssäkerhetsarbetet. Riksrevisionen ser positivt på dessa initiativ men bedömer att de har kommit för sent och varit otillräckliga. Sammantaget bedömer Riksrevisionen att lärosätesledningarna inte gett arbetet med informationssäkerhet tillräcklig prioritet.

5.4Regeringens och myndigheternas åtgärder för att stärka informationssäkerhetsarbetet vid lärosätena har varit otillräckliga

Riksrevisionen konstaterar att regeringen varit senfärdig i sin uppföljning av informationssäkerheten vid lärosätena, trots att kunskap funnits om att den är bristfällig. Säkerhetsfrågor började tas upp i Regeringskansliets myndighetsdialoger med lärosätena först 2019. Regeringen har beslutat om flera uppdrag till lärosätena i form av bland annat återrapporteringskrav om informationssäkerhet 2022 och 2023. Det är för tidigt att uttala sig om effekterna av dessa uppdrag.

Regeringen har även gett uppdrag till MSB som en del av sin övergripande styrning av informationssäkerheten vid myndigheter. Riksrevisionen bedömer att dessa uppdrag och åtgärder varit otillräckliga för att stärka informationssäkerheten vid lärosätena. Genom verktyget Infosäkkollen, som MSB utvecklat, finns en begränsad möjlighet för regeringen att återkommande följa upp det systematiska informationssäkerhetsarbetet i offentlig sektor. Det beror bland annat på att Infosäkkollen är frivillig och i första hand framtagen för att organisationerna själva ska kunna utveckla sitt informationssäkerhetsarbete. I Infosäkkollen 2021 medverkade dessutom bara 15 lärosäten.

Riksrevisionen 75

89

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Sedan slutet av 2022 erbjuder MSB en rådgivningstjänst där myndigheter kan boka individuell rådgivning, utöver att skicka in frågor. De frågor som kommer in från lärosätena visar bland annat att förståelsen för informationssäkerhetschefens strategiska roll brister. Riksrevisionen bedömer att det är bra att Infosäkkollen och rådgivningstjänsten finns men att de inte utnyttjas i tillräckligt hög utsträckning som kompetenshöjande och rådgivande verktyg för lärosätena.

MSB har inte riktat några särskilda insatser till universitets- och högskolesektorn. Granskningen visar att lärosätena har särskilda förutsättningar exempelvis i fråga om stora och diversifierade datamängder med krav på öppenhet och tillgängliggörande. De är också decentraliserade organisationer med inslag av kollegial styrning där akademiska chefer regelbundet byts ut. Samtidigt är det tydligt i såväl MSB:s föreskrifter som MSB:s metodstöd att utformningen av informationssäkerhetsarbetet ska anpassas efter respektive verksamhets aktuella behov.

Myndigheter som Säkerhetspolisen och Inspektionen för strategiska produkter har genomfört vissa utbildningsinsatser vid lärosätena, men dessa har inte fått tillräckligt genomslag. Sedan december 2021 har de fyra länsstyrelserna Norrbotten, Skåne, Stockholm och Västra Götaland tillsynsansvar för säkerhetsskydd för lärosätena men ingen tillsyn har hittills genomförts.

5.5Rekommendationer

Riksrevisionen bedömer att informationssäkerhetsarbetet vid universitet och högskolor gällande forskningsdata under lång tid överlag har varit eftersatt. Riksrevisionen lämnar därför nedanstående rekommendationer till regeringen och universitet och högskolor i syfte att snabbt få ett systematiskt informationssäkerhetsarbete på plats.

Till regeringen

Ge uppdrag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att genomföra kompetenshöjande insatser till ledningarna för universitet och högskolor. Insatserna bör anpassas efter lärosätenas behov.

Ge uppdrag till universitet och högskolor att i samverkan inrätta en gemensam stödfunktion för informationssäkerhet. Etableringen bör ske i samråd med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och andra relevanta myndigheter. Dessa myndigheter bör även ge råd och stöd efter att funktionen etablerats. Stödfunktionen ska kunna bistå universitet och högskolor med bland annat följande:

76 Riksrevisionen

90

Skr. 2023/24:118

Bilaga

orådgivning till dem som leder och samordnar informationssäkerhetsarbetet om bland annat utformning av informationssäkerhetsarbetet, analys, säkerhetsåtgärder samt tolkning och efterlevnad av regelverk om till exempel säkerhetsskydd och exportkontroll

obehovsanpassade utbildningar och kurser i informationssäkerhet för samtliga medarbetare vid lärosätena

ostöd för att analysera och bedöma sektorsgemensamma risker och externa hot till relevanta funktioner på lärosätena.

Stödfunktionen kan med fördel dra nytta av kunskap och erfarenheter från bland annat pågående lärosätesgemensamma samarbeten och nätverk inom informationssäkerhetsområdet.

Till de 24 universitet och högskolor som ingår i granskningen

Se till att roller och ansvarsfördelning är tydliga från ledningsnivå till enskilda medarbetare, så att varje medarbetare vet sitt ansvar när det gäller att hantera forskningsdata korrekt.

Se till att de som leder det strategiska informationssäkerhetsarbetet har mandat att ställa krav och granska informationssäkerhetsarbetet samt att de regelbundet rapporterar till lärosätesledning och styrelse.

Se till att arbetssätten för informationsklassning av forskningsdata är enhetliga.

Se till att det finns kompetens att analysera informationssäkerhetsrisker kopplade till forskningsdata.

Se till att det finns ett samordnat stöd för medarbetare att hantera forskningsdata korrekt under hela livscykeln.

Riksrevisionen 77

91

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Ordlista286

Chief Information Security Officer (CISO)

Roll med ansvar för att leda och samordna arbetet med informationssäkerhet i en organisation. CISO är informationssäkerhetssamordnare på högsta organisatoriska nivå. Se också avsnitt 2.4, Roller och funktioner på lärosäten.

Forskningsdata

Forskningsdata avser data som samlas in eller framställs inom ramen för vetenskaplig forskningsverksamhet. Det kan till exempel vara digitala texter, bilder, audiovisuella material, 3D-skanningar, observationsdata, resultat från experiment och andra typer av digitala objekt.287 Statliga universitet och högskolor ansvarar för arkivbildning av sina allmänna handlingar. Här ingår forskningsinformation och forskningsdata.288

Forskningsämnesområde

Den högsta nivån i standarden för svensk indelning i forskningsämnen omfattar sex forskningsämnesområden: naturvetenskap, teknik, medicin och hälsovetenskap, lantbruksvetenskap och veterinärmedicin, samhällsvetenskap samt humaniora och konst. Under vart och ett av dessa sex forskningsämnesområden finns det på nästa nivå fem till elva forskningsämnesgrupper.289

Informationsklassning

Att klassa sin information avseende konfidentialitet, riktighet och tillgänglighet i olika nivåer utifrån vilka konsekvenser ett bristande skydd kan få.290

Informationsmängd

En gruppering av information, exempelvis i form av dokument, en databas eller liknande, som innehåller flera informationstyper.

Informationssäkerhet

Bevarande av konfidentialitet, riktighet och tillgänglighet hos information.291 Informationssäkerhet innefattar både organisatorisk säkerhet och teknisk säkerhet (se vidare Säkerhetsåtgärder).

286Alla definitioner är från MSB, Termbanken för informationssäkerhet”, om inte annat anges.

287Vetenskapsrådet, Indikatorer för öppen tillgång till forskningsdata, 1 mars 2023, s. 4.

288SUHF, Rekommendation om tillämpning av regelverk angående gallring och bevarande av forskningsinformation. Antagen av SUHF:s styrelse 2022-04-26.

289SCB, ”Standard för svensk indelning av forskningsämnen”, hämtad 2022-11-09.

2906 § 1 MSB:s föreskrifter om informationssäkerhet för statliga myndigheter (MSBFS 2020:6).

2913 § MSB:s föreskrifter om informationssäkerhet för statliga myndigheter (MSBFS 2020:6).

78 Riksrevisionen

92

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Informationssäkerhetsincident

Enskild eller flera oönskade eller oväntade informationssäkerhetshändelser som har negativa konsekvenser för verksamheten och dess informationssäkerhet. Informationssäkerhetsincidenter kan samtidigt vara andra typer av incidenter såsom personuppgiftsincidenter.

Informationssäkerhetskultur

Gemensamma tanke-, beteende- och värderingsmönster som uppstår och utvecklas i ett socialt kollektiv genom kommunikativa processer, baserade på inre och yttre krav. Informationssäkerhetskulturen överförs till nya medlemmar och kan vara såväl bra som dålig eftersom begreppet inte är normativt.292

Informationstillgång

Information och informationsbehandlande resurser som är av värde för en organisation.

Informationstyp

En informationstyp är ett visst slag av information. En informationstyp kan finnas lokalt i en verksamhet eller vara spridd över hela organisationen, som exempelvis personuppgifter.293

Informationsägare

Befattningar som är ansvariga för att säkerställa att information skyddas på avsett sätt.294

Kollegialitet

Kollegialitet lägger stor vikt vid att ta tillvara medarbetarnas kunskap, erfarenhet och yrkesetik. Kollegialitet brukar därför förknippas med begreppet profession och är inte unikt för akademin. I en renodlad kollegial organisation inom akademin är kollegialt beslutsfattande och kollegiala ledarval (att kollegorna väljer sina ledare) viktiga grundprinciper, och de som inkluderas i kollegiet är de vetenskapligt kompetenta.295

Konfidentialitet

Konfidentialitet är egenskap hos informationstillgång som innebär att den inte tillgängliggörs eller avslöjas för obehöriga individer, objekt eller processer.

292Hallberg m.fl., Informationssäkerhet och organisationskultur, 2017, s. 19–20.

293MSB, ”Vägledning, Klassning av information”, hämtad 2023-10-30.

2945 § MSB:s föreskrifter om informationssäkerhet för statliga myndigheter (MSBFS 2020:6) jämte tillhörande allmänna råd.

295SOU 2015:92, s. 127 ff.

Riksrevisionen 79

93

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Ledningssystem för informationssäkerhet

Del av myndighetens övergripande ledningssystem, baserat på en metodik för verksamhetsrisk, som syftar till att upprätta, införa, driva, övervaka, granska, underhålla och utveckla organisationens informationssäkerhet.296 Ledningssystemet omfattar organisationsstruktur, policyer, planeringsaktiviteter, ansvar, praxis, rutiner, processer och resurser.

Livscykelbedömning

Informationens värde och riskerna kan variera under hela informationens livscykel, från det att informationen skapas till att den gallras (eller långsiktigt bevaras). Informationssäkerheten blir därför i viss utsträckning viktig i alla stadier.297

Riktighet

Egenskap hos informationstillgång som innebär att den skyddas mot oönskad förändring.

Riskanalys

Process för att förstå riskens natur och för att avgöra risknivån.

Riskbedömning

Övergripande process som innefattar delprocesserna riskidentifiering, riskanalys och riskutvärdering.

Skyddsvärda data

Med skyddsvärda forskningsdata avses i den här granskningen i första hand sådana data som behöver skyddas på grund av sekretess eller dataskyddsreglering eller annan specialreglering. Det kan exempelvis röra stora mängder eller känsliga personuppgifter, företagshemligheter eller säkerhetskänslig verksamhet.298

Spårbarhet

Entydig härledning av utförda aktiviteter till en identifierad användare.

2963 § MSB:s föreskrifter om informationssäkerhet för statliga myndigheter (MSBFS 2020:6).

297Svenska institutet för standarder, Svensk standard SS-ISO/IEC 27002:2022, Informationsteknik

Säkerhetstekniker Riktlinjer för informationssäkerhetsåtgärder (ISO/IEC 27002:2022, IDT), utgåva 3, s. viii.

298Riksrevisionens definition, se även avsnitt 1.1.

80 Riksrevisionen

94

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Säkerhetskänslig verksamhet

Säkerhetskänslig verksamhet är sådan verksamhet som är av betydelse för Sveriges säkerhet eller som omfattas av ett för Sverige förpliktande internationellt åtagande om säkerhetsskydd. Uttrycket Sveriges säkerhet tar sikte på sådant som är av grundläggande betydelse för Sverige, som försvaret, det demokratiska statsskicket, rättsväsendet och samhällsviktig verksamhet som är av betydelse ur ett nationellt perspektiv.299

Säkerhetsskydd

Säkerhetsskydd handlar om att skydda den information och de verksamheter som är av betydelse för Sveriges säkerhet mot spioneri, sabotage, terroristbrott och vissa andra hot. Det handlar även om att skydda verksamhet som omfattas av ett för Sverige förpliktigande internationellt åtagande om säkerhetsskydd. Utöver att skydda verksamhet och säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter handlar säkerhetsskydd även om att skydda anläggningar, objekt, system, egendom och andra tillgångar som kan vara skyddsvärden av betydelse för Sveriges säkerhet. Med säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter avses uppgifter som rör säkerhetskänslig verksamhet och som därför omfattas av sekretess enligt offentlighets- och sekretesslagen, eller som skulle ha omfattats av den lagen om den varit tillämplig i den aktuella verksamheten.300

Säkerhetsskyddsåtgärder

Arbetet med säkerhetsskydd börjar med en säkerhetsskyddsanalys. I den utreder verksamheten vad som ska skyddas, mot vad och vilka åtgärder som behöver göras. Säkerhetsskyddsåtgärder kan delas in i tre huvudområden: personalsäkerhet, fysisk säkerhet och informationssäkerhet.301

Säkerhetsåtgärder

För att skydda information krävs säkerhetsåtgärder, det vill säga åtgärder för att möta en organisations risker. Säkerhetsåtgärder för informationssäkerhet omfattar åtgärder inom det organisatoriska, personrelaterade, tekniska och fysiska säkerhetsområdet. Åtgärderna kan verka förebyggande, upptäckande eller korrigerande. Inom det organisatoriska området återfinns exempelvis policyer och riktlinjer, interna rutiner och instruktioner, roll- och ansvarsfördelning, ledningens ansvar samt hantering av informationssäkerhetsincidenter. Personrelaterade åtgärder inbegriper bland annat bakgrundskontroll samt medvetenhet och utbildning inom

299Säkerhetspolisen, ”Om säkerhetsskydd”, hämtad 2023-11-12.

300Säkerhetspolisen, mejl med synpunkter på rapportutkast från Riksrevisionen, 2023-10-26.

301Säkerhetspolisen, ”Säkerhetsskyddsåtgärder”, hämtad 2023-11-12.

Riksrevisionen 81

95

Skr. 2023/24:118

Bilaga

informationssäkerhet. Tekniska säkerhetsåtgärder avser bland annat åtkomsträttigheter, säkerhetskopiering av information, inloggning, brandväggar, kryptering och antivirusskydd. Med fysiska säkerhetsåtgärder avses exempelvis fysiskt skalskydd och tillträde, arbete i säkrade utrymmen och placering och skydd av utrustning.302

Tillgänglighet

Innebär i informationssäkerhetssammanhang att en informationstillgång är åtkomlig och användbar inom förväntad tid och omfattning.

302Svenska institutet för standarder, Svensk standard SS-ISO/IEC 27002:2022, Informationsteknik Säkerhetstekniker Riktlinjer för informationssäkerhetsåtgärder (ISO/IEC 27002:2022, IDT), utgåva 3.

82 Riksrevisionen

96

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Referenslista

Litteratur

Ander, T., Informationssäkerhetskultur. Hur du bygger en säkrare organisation i en digital tidsålder, Pug förlag, 2022.

Esaiasson, P., Gilljam, M., Oskarsson, H. och Wängnerud, L, Metodpraktikan, 3 uppl., Norstedts Juridik, 2010.

Hallberg, J. m.fl. (red), Informationssäkerhet och organisationskultur, Studentlitteratur, 2017.

Norén, K. och Wallin, M., Akademisk chef – hur fungerar det?, 2 uppl., Studentlitteratur, 2022.

Artiklar

Eliasson, P-O., ”Ökade hot mot lärosätena: ’Behov att växla upp säkerheten’”, Universitetsläraren, 2021-10-06, https://universitetslararen.se/2021/06/10/okade- hot-mot-larosatena-behov-att-vaxla-upp- sakerheten/#:~:text=S%C3%A4po%20varnade%20nyligen%20f%C3%B6r%20ett,at t%20m%C3%B6ta%20de%20nya%20hoten, hämtad 2022-05-23.

Hellerstedt, L., ”Spioneriet mot svenska lärosäten fortsätter öka”, 2023-03-09, Universitetsläraren”, https://universitetslararen.se/2023/03/09/spioneriet-mot- svenska-larosaten-fortsatter-oka/, hämtad 2023-10-11.

Mannberg-Zackari, C., ”Fler citeringar med återbruk av data”, Curie, 2012-08-20, https://www.tidningencurie.se/nyheter/fler-citeringar-med-aterbruk-av-data, hämtad 2023-11-14.

Nilsson, J., ”Kinas hemliga avtal med studenter i Sverige – kräver lojalitet med regimen”, Dagens Nyheter, 2023-01-12.

Olsson, J., ”Cyberattacker mot universitet ökar”, Lunds universitet, 2021-10-07, https://www.lu.se/artikel/cyberattacker-mot-universitet-okar, hämtad 2022-05-23.

Skarsgård, K., ”Nätverk ska förebygga spionage mot lärosäten”, Universitetsläraren, 2020-02-06, https://universitetslararen.se/2020/02/06/natverk-ska-forebygga- spionage-mot-larosaten/, hämtad 2022-05-23.

Sveriges television, ”Attacker mot svenska universitets hemsidor”, Sveriges television, https://www.svt.se/nyheter/inrikes/storningar-pa-svenska-universitets- hemsidor, 2023-02-11, hämtad 2023-10-11.

TT, ”Säpo: Underrättelsehoten mot lärosäten ökar”, Dagens Nyheter, 2021-05-21.

Riksrevisionen 83

97

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Utredningar och rapporter m.m.

Blekinge tekniska högskola, Riskhantering vid BTH, verksamhetsanalys och riskkostnadsberäkning avseende 2021/2022, BTH-1.2.4-140-2022.

Blekinge tekniska högskola, Årsredovisning 2022, 2023.

Ernst & Young, Granskning av informationssäkerhet på KTH, juni 2004.

Inspektionen för strategiska produkter, Projektrapport universitetsprojektet, dnr 2022-6.1-0001, 2022-12-29.

Kungl. Tekniska högskolan, Internrevisionen, Arbetet med informationssäkerhet vid KTH, Internrevisionsrapport 1/2014, 2014-10-17.

Kungl. Tekniska högskolan, Internrevisionen, Granskning av KTH:s ledningssystem för informationssäkerhet, Revisionsrapport 1/2020, 2020-10-01.

Kungl. Tekniska högskolan, KTH:s risker 2022, riskanalys 2021, dnr. V-2021-088, 2022-01-17.

Kungl. Tekniska högskolan, KTH:s riskanalys 2022 intern styrning och kontroll, dnr. V-2022-0763, 2023-01-18.

Kungl. Tekniska högskolan, Årsredovisning 2022, 2023. Lunds universitet, Riskarbetet 2022, dnr STYR 2022/1659.

Lunds universitet, Internrevisionen, Årsrapport från internrevisionen år 2003, dnr. I 6 690/2004, 2004-02-06.

Lunds universitet, Förvaltningschefen, Kommentar till årsrapport från internrevisionen 2003, dnr. I 6 690/2004, 2004-02-11.

Lunds universitet, Svar på revisionsrapport 2010-01-22 granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Lunds universitet, 2010-04-21.

Lunds universitet, Internrevisionen, Styrning av informationssäkerhet, dnr STYR 2014/574, 2014-06-19.

Lunds universitet, Internrevisionen, Granskning av cyber- och informationssäkerhet, dnr STYR 2019/2167, 2019-12-13.

Lunds universitet, Internrevisionen, Granskning av fysisk säkerhet i IT-utrymmen, dnr STYR 2022/2678, 2022-12-20.

Lunds universitet, Årsredovisning 2022, 2023.

Malmö universitet, Internrevisionen, Granskning av IT-säkerhetskultur vid Malmö universitet, dnr LED 2022/1178, 2022-12-01.

84 Riksrevisionen

98

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Konsekvensutredning för föreskrift om krav på informationssäkerhet, 2009-11-24.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Ledningens roll inom informationssäkerhet. Stöd för dig med en ledande funktion. Ledningens genomgång, 2021.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, När kriget kom nära. Årsrapport it-incidentrapportering 2022, 2022a.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Det systematiska informationssäkerhetsarbetet i den offentliga förvaltningen, Resultatredovisning Infosäkkollen 2021, 2022b.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Riksarkivet, Vägledning för processorienterad informationskartläggning, 2012.

PwC, Luleå tekniska universitet, Internrevision 2021, Informationssäkerhet, 2021-04-21. PwC, Stockholms universitet, Granskning av informationssäkerhet, november 2020.

Riksrevisionen, Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Blekinge tekniska högskola 2009, 2010-01-26.

Riksrevisionen, Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Lunds universitet 2009, 2010-01-22.

Riksrevisionen, Regeringens styrning av samhällets informations- och cybersäkerhet − både brådskande och viktig, (RiR 2023:8), 2023.

SOU 2015:92, Utvecklad ledning av universitet och högskolor, Betänkande av Ledningsutredningen.

SOU 2018:3, En strategisk agenda för internationalisering. Delbetänkande av Utredningen om ökad internationalisering av universitet och högskolor.

SOU 2021:65, Stärkt fokus på framtidens forskningsinfrastruktur. Slutbetänkande av utredningen om organisation, styrning och finansiering av forskningsinfrastruktur.

SOU 2021:97, Säker och kostnadseffektiv it-drift förslag till varaktiga former för samordnad statlig it-drift. Slutbetänkande av It-driftsutredningen. SE/RA/326692/volym 19. Enkätsvar från 12 lärosäten.

Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning, Responsible internationalisation: Guidelines for reflection on international academic collaboration, R20:01.

Sveriges universitets- och högskoleförbund, Reviderad rekommendation för datahanteringsplan, REK 2018:1 REV, dnr. 0005-17, 2019-06-26.

Riksrevisionen 85

99

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Sveriges universitets- och högskoleförbund, Rekommendation om tillämpning av regelverk angående gallring och bevarande av forskningsinformation. Antagen av SUHF:s styrelse den 2022-04-26.

Sveriges universitets- och högskoleförbund, Vägledning med åtgärdsförslag för implementering av färdplan för öppen vetenskap. Sammanställning enkät 2023, SUHF, Forskningsdatagruppen, 2023.

Sveriges universitets- och högskoleförbund, Vägledning för implementering av färdplan för öppen vetenskap, dnr SU-850-0005-17, 2022-06-30.

Säkerhetspolisen, Säkerhetspolisen 2020, 2021.

Universitetskanslersämbetet, Universitet och högskolor. Årsrapport 2023, 2023.

Uppsala universitet, Internrevisionsrapport, Informationssäkerhetsarbete, UFV 2021/1794, 2021-12-14.

Vetenskapsrådet, Vägledning för implementering av kriterier för FAIR forskningsdata, 2021.

Vetenskapsrådet, Vägledning till mallen för datahanteringsplaner, 2022. Vetenskapsrådet, Indikatorer för öppen tillgång till forskningsdata, 1 mars 2023.

Vetenskapsrådet, Öppen tillgång till forskningsdata 2023. En kartläggning, analys och bedömning, 2023.

Riksdagstryck

Prop. 2001/02:158, Samhällets säkerhet och beredskap, bet. 2001/02:FÖU10, rskr. 2001/02:261.

Prop. 2009/10:149, En akademi i tiden ökad frihet för universitet och högskolor.

Prop. 2011/12:1, Budgetpropositionen för 2012, utg.omr. 16, bet. 2011/12:UbU1, rskr. 2011/12:98.

Prop. 2012/12:30, Forskning och innovation, bet. 2012/13:UbU3, rskr. 2012/13:51.

Prop. 2016/17:50, Kunskap i samverkan för samhällets utmaningar och stärkt konkurrenskraft, bet. 2016/17:UbU12, rskr. 2016/17:208.

Prop. 2020/21:1, Budgetpropositionen för 2021, utg.omr. 2, bet. 2020/21:FiU2, rskr. 2020/21:150

Prop. 2020/21:60, Forskning, frihet, framtid kunskap och innovation för Sverige, bet. 2020/21:UbU16, rskr. 2020/21:254.

86 Riksrevisionen

100

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Prop. 2022/23:1, Budgetpropositionen för 2023, utg.omr. 16

Prop. 2023/24:1, Budgetpropositionen för 2024, utg.omr. 16.

Regeringsbeslut m.m.

Dir. 2019:50, Justitiedepartementet, Ett system för granskningar av direktinvesteringar inom skyddsvärda områden.

Dir. 2020:52, Utbildningsdepartementet, Organisation, styrning och finansiering av forskningsinfrastruktur.

Dir. 2023:91, Justitiedepartementet, En förbättrad process för säkerhetsprövningar.

Regeringsbeslut U2018/04692, U2019/02262 (delvis), U2019/03982 (delvis) m.fl.,

Regleringsbrev för budgetåret 2022 avseende Kungl. Tekniska högskolan

Regeringsbeslut U2019/02262 (delvis), U2020/03817 (delvis), U2021/04172 m.fl.,

Regleringsbrev för budgetåret 2022 avseende Lunds universitet

Regeringsbeslut Ju2019/03057/SSK, Uppdrag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att genomföra riktade utbildningsinsatser på informationssäkerhetsområdet till offentlig sektor.

Regeringsbeslut Ju2019/03058/SSK, Ju2019/02421/SSK, Uppdrag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att ta fram en struktur för uppföljning av det systematiska informationssäkerhetsarbetet i den offentliga förvaltningen.

Regeringsbeslut U2021/04264, U2021/04851 (delvis), U2021/04907, Regleringsbrev för budgetåret 2022 avseende Blekinge tekniska högskola

Regeringsbeslut U2021/04851 (delvis), U2021/04891, Regleringsbrev för budgetåret 2022 avseende universitet och högskolor.

Regeringsbeslut U2022/02763, U2022/02805, U2022/02810 m.fl., Regleringsbrev för budgetåret 2023 avseende universitet och högskolor.

Regeringsbeslut U2023/02127, Uppdrag att främja ansvarsfull internationalisering vid utbildnings-, forsknings- och innovationssamarbeten.

Regeringskansliet, Näringsdepartementet, Nationell inriktning för artificiell intelligens, N2018.14.

Regeringskansliet, Utbildningsdepartementet, Ministern för högre utbildning och forskning, Vikten av ett systematiskt säkerhetsarbete, U2020/03059/UH, 2020-05-06.

Riksrevisionen 87

101

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Regeringskansliet, Utbildningsdepartementet, Uppdrag att ta fram förslag om hur universitets och högskolors kompetens i säkerhetsfrågor kan öka, U2023/02485, 2023-08-31.

Regeringskansliet, Utbildningsdepartementet, Inbjudan till myndighetsdialog med

Utbildningsdepartementet, U2020/03392/UH, 2020-05-19.

Regeringskansliet, Utbildningsdepartementet, Dagordning för myndighetsdialog med Blekinge tekniska högskola onsdagen den 21 april kl. 10.30-12.00, U2021/00877, 2021-04-20.

Regeringskansliet, Utbildningsdepartementet, Dagordning för myndighetsdialog med Blekinge tekniska högskola onsdagen den 18 maj kl.10.00-11.30, U2022/, 2022-05-18.

Regeringskansliet, Utbildningsdepartementet, Dagordning för myndighetsdialog med Kungl. Tekniska högskolan tisdagen den 27 april kl.15.30-17.00, U2021/00877, 2021-02-22.

Regeringskansliet, Utbildningsdepartementet, Dagordning för myndighetsdialog med Kungl. Tekniska högskolan måndagen den 30 maj kl. 13.1514.45, 2022-05-23.

Regeringskansliet, Utbildningsdepartementet, Dagordning för myndighetsdialog med Lunds universitet måndagen den 29 april kl 15.00-16.30, U2019/00361/UH, 2019-04-29.

Regeringskansliet, Utbildningsdepartementet, Dagordning för myndighetsdialog med Lunds universitet onsdagen den 2 juni kl. 09.00-10.30, U2021/00877, 2021-04-13.

Regeringskansliet, Utbildningsdepartementet, Dagordning för myndighetsdialog med Lunds universitet måndagen den 11 april kl.14.00-15.30, 2022-04-11.

Skr. 2017/18:259, Utbildningsdepartementet, En strategi för svensk rymdverksamhet.

Skr. 2019/20:18, Utrikesdepartementet, Arbete i frågor som rör Kina.

Författningar m.m.

Arkivförordning (1991:446). Arkivlag (1990:782).

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/679 av den 27 april 2016 om skydd för fysiska personer med avseende på behandling av personuppgifter och om det fria flödet av sådana uppgifter och om upphävande av direktiv 95/46/EG (allmän dataskyddsförordning.

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/821 av den 20 maj 2021 om upprättande av en unionsordning för kontroll av export, förmedling, transitering och överföring av samt tekniskt bistånd för produkter med dubbla användningsområden (omarbetning) (OJ L 206 11.06.2021).

88 Riksrevisionen

102

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Förordning (1993:221) för Sveriges lantbruksuniversitet.

Förordning (2000:1217) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd.

Förordning (2007:1164) för Försvarshögskolan.

Förordning (2008:1002) med instruktion för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Förordning (2009:975) med instruktion för Vetenskapsrådet.

Förordning (2015:1052) om krisberedskap och bevakningsansvariga myndigheters åtgärder vid höjd beredskap.

Förordning (2022:524) om statliga myndigheters beredskap. Högskoleförordning (1993:100).

Högskolelag (1992:1434). Internrevisionsförordning (2006:1228).

Kommissionens rekommendation (EU) 2021/1700 av den 15 september 2021 om interna efterlevnadsprogram för kontroll av forskning om produkter med dubbla användningsområden enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU)

2021/821 om upprättande av en unionsordning för kontroll av export, förmedling, transitering och överföring av samt tekniskt bistånd för produkter med dubbla användningsområden.

Lag (2000:1064) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd.

Lag (2010:566) om vidareutnyttjande av handlingar från den offentliga förvaltningen.

Lag (2018:218) med kompletterande bestämmelser till EU:s dataskyddsförordning. Lag (2022:818) om den offentliga sektorns tillgängliggörande av data. Myndighetsförordning (2007:515).

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om statliga myndigheters informationssäkerhet (MSBFS 2009:10).

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om statliga myndigheters informationssäkerhet (MSBFS 2016:1).

Riksrevisionen 89

103

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om informationssäkerhet för statliga myndigheter (MSBFS 2020:6).

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om säkerhetsåtgärder i informationssystem för statliga myndigheter (MSBFS 2020:7).

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om rapportering av itincidenter för statliga myndigheter (MSBFS 2020:8).

Offentlighets- och sekretesslag (2009:400).

Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd om gallring av handlingar i statliga myndigheters forskningsverksamhet (RA-FS 1999:1).

Säkerhetspolisens föreskrifter om säkerhetsskydd (PMFS 2022:1). Säkerhetsskyddsförordning (2021:955).

Säkerhetsskyddslag (2018:585). Tryckfrihetsförordning (1949:105).

Verket för förvaltningsutvecklings föreskrift om statliga myndigheters arbete med säkert elektroniskt informationsutbyte (VERVAFS 2007:2).

Webbsidor

Inspektionen för strategiska produkter, Introduktion till produkter med dubbla användningsområden, https://isp.se/pda/introduktion-till-pda/, hämtad 2023-08-16.

IT-chefsforum, ”ITCF i korthet”, http://itcf.se/, hämtad 2023-10-04.

Karolinska institutet, ”Datahanteringsplaner”, https://medarbetare.ki.se/datahanteringsplaner, hämtad 2023-09-17.

KTH, ”Avtalshantering”, https://intra.kth.se/forskning/overgripande- stod/avtalshantering-1.617388, hämtad 2023-09-05.

KTH, ”Forskningsstöd vid KTH”, https://intra.kth.se/styrning/kthsorganisation/vs/rso/forskningsstod- 1.876021#:~:text=Forskningsst%C3%B6d%20%28RSO%29%20erbjuder%20st%C3 %B6d%20till%20KTH%3As%20forskare%2C%20ledning,p%C3%A5%20KTH%20 och%20i%20samverkan%20med%20externa%20partner, hämtad 2023-10-06.

KTH, ”KTH:s organisation”, https://www.kth.se/om/organisation, hämtad 2023-10-02.

90 Riksrevisionen

104

Skr. 2023/24:118

Bilaga

KTH, ”Lediga jobb, CISO – informationssäkerhetsspecialist till KTH”, https://www.kth.se/om/work-at-kth/lediga- jobb/what:job/jobID:654035/type:job/where:4/apply:1, hämtad 2023-09-10.

KTH, ”Så bygger hon KTH:s nya säkerhetsavdelning”, https://intra.kth.se/aktuellt/nyheter/sa-bygger-hon-kth-s-nya-sakerhetsavdelning- 1.1258475, hämtad 2023-08-27.

KTH, ”KTH:s verksamhetsstöd (VS)”, https://www.kth.se/om/organisation/vs- 1.887371, hämtad 2023-10-02.

Lunds universitet, ”Informationssäkerhetsbloggen, Ledningssystem för informationssäkerhet har beslutats av rektor”, https://infosak.blogg.lu.se/ledningssystem-for-informationssakerhet-har-beslutats- av-rektor/, hämtad 2023-09-06.

Lunds universitet, ”Ledning och organisation”, https://www.lu.se/sites/www.lu.se/files/2021-07/organisationsschema-lunds- universitet-juli-2021.jpg, hämtad 2023-10-02.

Lunds universitet, ”Stöd till forskning vid LU” https://www.medarbetarwebben.lu.se/forska-och-utbilda/stod-till- forskning#:~:text=Hos%20Forskningsservice%20kan%20forskare%20och%20forsk argrupper%20f%C3%A5%20st%C3%B6d,universitet%20kan%20ans%C3%B6ka% 20om%20fakulteternas%20rese-%20och%20forskningsbidrag, hämtad 2023-09-10.

Lunds universitet, ”Universitetets förvaltning”, https://www.lu.se/om- universitetet/ledning-och-organisation/universitetets-forvaltning, hämtad 2023-10-02.

Malmö universitet, ”Forskarstöd vid Malmö universitet”, https://medarbetare.mau.se/for-ditt-arbete/forskarstod/, hämtad 2023-10-06.

Myndigheten för digital förvaltning, ”Vägledning för att tillgängliggöra information”, https://www.digg.se/kunskap-och-stod/oppna-och-delade- data/offentliga-aktorer/vagledning-for-att-tillgangliggora-information, hämtad 2023-09-15.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ”Infosäkkollen”, https://www.msb.se/sv/amnesomraden/informationssakerhet-cybersakerhet-och- sakra-kommunikationer/systematiskt-informationssakerhetsarbete/infosakkollen/, hämtad 2023-10-09.

Riksrevisionen 91

105

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps metodstöd för systematiskt informationssäkerhetsarbete, informationssäkerhet.se, ”Klassningsmodell”, https://www.informationssakerhet.se/siteassets/metodstod-for-lis/1.-om- metodstodet/vagledning-utforma-klassningsmodell_kommentarsperiod.pdf, hämtad 2023-05-05.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps metodstöd för systematiskt informationssäkerhetsarbete, informationssäkerhet.se, ”Metodstöd”, https://www.informationssakerhet.se/metodstodet/metodstodet/#:~:text=A%3A%2 0Metodst%C3%B6det%20f%C3%B6r%20systematiskt%20informationss%C3%A4k erhetsarbete%20%C3%A4r%20en%20samling,f%C3%B6rutom%20v%C3%A4gled ningar%20och%20verktyg%2C%20r%C3%A5d%2C%20tips%20och%20mallar, hämtad 2023-03-21.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps metodstöd för systematiskt informationssäkerhetsarbete, informationssäkerhet.se, ”Nätverk för offentliganställda”, https://www.informationssakerhet.se/kompetensutveckling/natverk-for- offentliganstallda/#:~:text=F%C3%B6r%20myndigheter- %20Snits.%20Snits%20%C3%A4r%20det%20statliga%20n%C3%A4tverket,erfaren hetsutbyte%2C%20kompetensutveckling%2C%20informationsspridning%20och% 20diskussioner%20om%20systematiskt%20, hämtad 2023-10-03.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ”Rådgivningstjänst för systematiskt informationssäkerhetsarbete”, https://www.msb.se/sv/verktyg-- tjanster/radgivningstjanst-for-systematiskt-informationssakerhetsarbete/, hämtad 2023-09-18.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, “Termbanken för informationssäkerhet”, https://termbanken.informationssakerhet.se/, hämtad 2022-11-09, 2023-02-10, 2023-09-14, 2023-09-19.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps metodstöd för systematiskt informationssäkerhetsarbete, informationssäkerhet.se, ”Utforma, CISO-rollen, Mandat som CISO”, https://www.informationssakerhet.se/metodstodet/utforma/#mandat-som-ciso, hämtad 2023-10-30.

MSB:s metodstöd för systematiskt informationssäkerhetsarbete, informationssäkerhet.se, ”Utforma, CISO-rollens organisatoriska placering”, https://www.informationssakerhet.se/metodstodet/utforma/#mandat-som-ciso, hämtad 2023-09-19.

92 Riksrevisionen

106

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps metodstöd för systematiskt informationssäkerhetsarbete, informationssäkerhet.se, ”Vägledning, Klassning av information”, https://www.informationssakerhet.se/metodstodet/anvanda/#klassning-av- information, hämtad 2023-10-30.

Statistiska centralbyrån, ”Standard för svensk indelning av forskningsämnen”, https://www.scb.se/dokumentation/klassifikationer-och-standarder/standard-for- svensk-indelning-av- forskningsamnen/#:~:text=Forsknings%C3%A4mnena%20i%20OECD%3As%20kl assifikation,samh%C3%A4llsvetenskap%20samt%20humaniora%20och%20kons, hämtad 2022-11-09.

Statistiska centralbyrån, ”Totala utgifter för egen FoU-verksamhet efter sektor, typ av utgift och år, 2022”, https://www.statistikdatabasen.scb.se/pxweb/sv/ssd/START UF UF0301 UF0 301A/FoUuSvutg/table/tableViewLayout1/, hämtad 2023-11-14.

Statistiska centralbyrån, ”Universitets- och högskolesektorns utgifter för egen FoU efter lärosäte, typ av utgift och forskningsämnesområde. Mnkr, vartannat år 1993–2021, https://www.statistikdatabasen.scb.se/pxweb/sv/ssd/START UF UF0301 UF030 1U/UoHUtgLaroAmne/, hämtad 2022-11-01 och 2023- 05-25.

Statistiska centralbyrån, Statistiknyhet från SCB 2023-07-13, ”Ökad FoU- verksamhet i Sverige under 2022”, https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter- amne/utbildning-och-forskning/forskning/forskning-och-utveckling-i- sverige/pong/statistiknyhet/forskning-och-utveckling-i-sverige-2022---preliminar- statistik/, hämtad 2023-11-13.

Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning “STINT- internationaliseringsindex”,

https://www.stint.se/stint- internationaliseringsindex/#:~:text=STINT%20internationaliseringsindex%20visar %20hur%20internationella%20svenska%20l%C3%A4ros%C3%A4ten%20%C3%A 4r,som%20har%20substantiell%20forskningsvolym%20och%20det%20uppdateras %20%C3%A5rligen, hämtad 2023-09-18.

Sveriges universitetsdatanätverk, ”Anslutna organisationer”, https://www.sunet.se/om-sunet/anslutna-organisationer, hämtad 2023-11-12.

Sveriges universitetsdatanätverk, ”Datahanteringsplan”, https://www.sunet.se/services/molnbaserade-tjanster/sunet-datahanteringsplan, hämtad 2023-11-15.

Riksrevisionen 93

107

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Sveriges universitetsdatanätverk, ”Tjänster”, https://www.sunet.se/services, hämtad 2023-09-29.

Sveriges universitets- och högskoleförbund, ”Arbetsgruppen för informationssäkerhet och IT-/cybersäkerhet”, https://suhf.se/arbetsgrupper/arbetsgrupp-informationssakerhet-it-cybersakerhet/, hämtad 2023-10-04.

Säkerhetspolisen, ”Om säkerhetsskydd”, https://sakerhetspolisen.se/verksamheten/sakerhetsskydd/omsakerhetsskydd.html#:~:text=S%C3%A4kerhetsk%C3%A4nslig%20verksamhet%2 0%C3%A4r%20s%C3%A5dan%20verksamhet,f%C3%B6rpliktande%20internation ellt%20%C3%A5tagande%20om%20s%C3%A4kerhetsskydd, hämtad 2023-11-12.

Säkerhetspolisen, ”Säkerhetsskyddsåtgärder”, https://sakerhetspolisen.se/verksamheten/sakerhetsskydd/sakerhetsskyddsatgarde r.html, hämtad 2023-11-12.

Säkerhetspolisen, ”Vägledningar säkerhetsskydd”, https://sakerhetspolisen.se/verksamheten/sakerhetsskydd/vagledningarsakerhetsskydd.html, hämtad 2023-10-30.

Umeå universitet, ”Informationssäkerhet”, https://www.aurora.umu.se/stod-och- service/rad-och-riktlinjer/sakerhet/informationssakerhet/, hämtad 2023-09-08.

Universitetskanslersämbetet, ”Så styrs högskolesektorn”, https://www.uka.se/sa- fungerar-hogskolan/sa-styrs-hogskolesektorn, hämtad 2023-09-05.

Uppsala universitet, ”Datahanteringsplan (DHP)”,

https://mp.uu.se/sv/web/info/forska/forskningsdata/planera/datahanteringsplan, hämtad 2023-09-05.

Utbildningsdepartementet, ”Pressmeddelande Nya styrelser för 30 universitet och högskolor”, 2023-04-27, https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2023/04/nya-styrelser-for-30- universitet-och-hogskolor/, hämtad 2023-09-17.

Vetenskapsrådet, ”Tillgängliggörande av forskningsdata och FAIR-kriterier”, https://www.vr.se/uppdrag/oppen-vetenskap/oppen-tillgang-till- forskningsdata/praktiskt-stod/tillgangliggorande-av-forskningsdata-och-fair- kriterier.html, hämtad 2023-09-05.

94 Riksrevisionen

108

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Vetenskapsrådet, ”Datahanteringsplaner”, https://www.vr.se/uppdrag/oppen- vetenskap/oppen-tillgang-till-forskningsdata/datahanteringsplaner.html, hämtad 2023-05-24.

Vetenskapsrådet, ”Mall för datahanteringsplaner”, https://www.vr.se/soka- finansiering/krav-och-villkor/ta-fram-en-datahanteringsplan/mall-for- datahanteringsplaner.html, hämtad 2023-04-25.

Vetenskapsrådet, ”Ta fram en datahanteringsplan”, https://www.vr.se/soka- finansiering/krav-och-villkor/ta-fram-en-datahanteringsplan.html, hämtad 2023-04-25.

Övrigt

Blekinge tekniska högskola, Arbetsordning för Blekinge tekniska högskola, dnr. BTH- 1.1.3-0234-2022, 2022-10-01.

Blekinge tekniska högskola, Information med anledning av Riksrevisionens rapport ”Granskning av intern styrning och kontroll av informationssäkerheten vid Blekinge tekniska högskola 2009”, 2010-03-01.

Blekinge tekniska högskola, Rektors delegationsordning, Blekinge tekniska högskola, dnr BTH-1.1.2-0039-2021, 2021-02-10.

Blekinge tekniska högskola, Riktlinjer för informationssäkerhet vid Blekinge Tekniska Högskola, version 1.0, dnr 130-0951-2012, 2012-06-19.

European Commission, Horizon Europe (HORIZON) Programme Guide, Version 3.0, 1 April 2023.

Högskolan i Borås, Ansvar och roller i ledningssystem för Informationssäkerhet (LIS) vid Högskolan i Borås, dnr 151-22, 2022-05-04.

It-säkerhetsnätverket, Sektorsgemensam återkoppling Vägledning säkerhetsåtgärder i informationssystem v. 0.2, 2022-04-13.

KTH, Arbetsordning vid KTH, Förskrift beslutad av universitetsstyrelsen, dnr V- 2019-0561, senast ändrad genom V-2022-0691, gäller från och med 2019-07-01, senast ändrad från och med 2023-01-01.

KTH, Arbets- och delegationsordning för verksamhetsstödet vid KTH, beslutsfattare universitetsdirektören, dnr V-2021-0484, ändrad genom V-2022-0780, gäller från och med 2021-06-21, ändrad från och med 2023-01-01.

KTH, Anvisning för informations- och IT-säkerhet, 2014-02-01.

KTH, Anvisning Informationsklassificering för KTH, Riktlinje gäller från och med 2015-01-01

Riksrevisionen 95

109

Skr. 2023/24:118

Bilaga

KTH, Delegationsordning för KTH, gäller från och med 2023-01-01.

KTH, KTH:s remissvar Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om informationssäkerhet och föreskrifter om it-säkerhet för statliga myndigheter, 2019-14545/2019-14546, V-2019-1176, 2020-02-11.

Lunds universitet, Arbetsordning för Lunds universitet, fastställd av universitetsstyrelsen 2018-12-14, § 12, reviderad av universitetsstyrelsen 2022-10-28

§11, dnr. STYR 2018/1859, STYR 2019/907, STYR 2019/1903, STYR 2020/2283, STYR 2021/2702, STYR 2022/1481, 2022-10-28.

Lunds universitet, Föreskrifter om fördelning av beslutsbefogenheter inom universitetsförvaltningen vid Lunds universitet, dnr STYR 2021/726, 2021-05-11.

Lunds universitet, Ledningssystem för informationssäkerhet vid Lunds universitet, dnr

STYR 2022/587, fastställd av rektor 2022-03-24.

Lunds universitet, Lunds universitets föreskrifter om fördelning av beslutsbefogenheter och rätt att teckna avtal vid Lunds universitet, dnr STYR 2022/1382, 2022-06-09.

Lunds universitet, Riktlinjer för informationssäkerhet vid Lunds universitet, dnr STYR 2017/947, rektors beslut, 2017-06-22.

Lunds universitet, Sektionen Externa relationer, Checklista för Globalt ansvarsfullt engagemang, mars 2023.

Lunds universitet, Uppföljning av Yttrande över Internrevisionens rapport Styrning av informationssäkerhet, 2019-10-11.

Svensk nationell datatjänst, Checklista för datahanteringsplan, Version 12, 2021-01-26.

Svenska institutet för standarder, Svensk standard SS-EN ISO/IEC 27000:2020 Informationsteknik Säkerhetstekniker Ledningssystem för informationssäkerhet Översikt och terminologi (ISO/IEC 27000:2018), utgåva 2.

Svenska institutet för standarder, Svensk standard SS-ISO/IEC 27002:2022, Informationsteknik Säkerhetstekniker Riktlinjer för informationssäkerhetsåtgärder (ISO/IEC 27002:2022, IDT), utgåva 3.

Sveriges universitetsdatanätverk, Protokoll fört vid kommittésammanträdet 2023-06-01.

Sveriges universitets- och högskoleförbund, ”Information från SUHF angående säkerhetsutbildning i sektorn”, mejl till universitet och högskolor, 2020-05-07.

96 Riksrevisionen

110

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Bilaga 1. Granskningsdesign och metod

För att svara på den övergripande revisionsfrågan med underliggande delfrågor har

vianvänt en kombination av intervjuer, dokumentstudier och en enkätundersökning. Vi har även gått igenom relevant rättspraxis och diverse rapporter inom ämnet. Nedan redogör vi för de metoder för datainsamling och analys som vi använt och de urval vi gjort i granskningen.

Urval

24 lärosäten med naturvetenskaplig och teknisk forskning

Granskningen är avgränsad till de 24 statliga lärosäten som år 2021 bedrev forskning inom forskningsämnesområdena naturvetenskap och/eller teknik. Urvalet baseras på Statistiska centralbyråns (SCB) statistik över universitets- och högskolesektorns utgifter för egen FoU efter lärosäte, typ av utgift och forskningsämnesområde.303 År 2021 hade 26 svenska lärosäten utgifter inom forskningsämnesområdena naturvetenskap och teknik. Två av dessa, Stiftelsen högskolan i Jönköping och Chalmers tekniska högskola Aktiebolag, är inte inkluderade i urvalet eftersom de inte är statliga lärosäten.

Tabell 1 Universitets- och högskolesektorns utgifter för egen FoU efter lärosäte och forskningsämnesområde, miljoner kronor, 2021. Sorterat efter totala utgifter för naturvetenskap och teknik (högst till lägst).

Lärosäte Utgifter Utgifter Utgifter
  naturvetenskap teknik naturvetenskap
      och teknik
       
Kungl. Tekniska högskolan 1 012 2 331 3 343
Lunds universitet 1 881 926 2 807
Uppsala universitet 1 605 323 1 928
Stockholms universitet 1 920 0 1 920
Linköpings universitet 958 483 1 442
Göteborgs universitet 933 21 953
Luleå tekniska universitet 124 692 816
Umeå universitet 726 61 787

303SCB, Statistikdatabasen, ”Universitets- och högskolesektorns utgifter för egen FoU efter lärosäte, typ av utgift och forskningsämnesområde. Mnkr, vartannat år 1993–2021”, hämtad 2022-11-01.

Riksrevisionen 97

111

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Lärosäte Utgifter Utgifter Utgifter
  naturvetenskap teknik naturvetenskap
      och teknik
Linnéuniversitetet 174 72 246
Mälardalens universitet 129 85 214
Mittuniversitetet 85 126 212
Örebro universitet 184 12 196
Karlstads universitet 126 49 175
Blekinge tekniska högskola 79 69 148
Högskolan Väst 2 137 140
Högskolan i Skövde 68 49 117
Högskolan i Gävle 17 81 98
Högskolan i Halmstad 45 38 83
Högskolan i Borås 25 53 78
Malmö universitet 61 10 71
Södertörns högskola 41 0 41
Högskolan Dalarna 13 23 36
Högskolan Kristianstad 20 4 24
Försvarshögskolan 0 12 12

Anm.: Stiftelsen högskolan i Jönköping och Chalmers tekniska högskola Aktiebolag har uteslutits från tabellen.

Vi har gjort en ämnesmässig avgränsning till forskningsämnesområdena naturvetenskap och teknik av flera anledningar. För det första är det två breda områden där flera olika skyddsvärden är aktuella. Det kan exempelvis handla om skyddsvärden relaterade till Sveriges säkerhet eller svensk innovation och konkurrenskraft. Det förekommer även skyddsvärden kopplade till samhällsviktig infrastruktur, personlig integritet och individuell säkerhet inom dessa forskningsämnesområden. Sverige är en forskningsnation i framkant i flera naturvetenskapliga och tekniska forskningsämnen och det finns ett betydande intresse för denna forskning från externa aktörer.304

304Intervju med företrädare för Säkerhetspolisen, 2022-10-20.

98Riksrevisionen

112

Skr. 2023/24:118

Bilaga

För det andra fick vi under granskningens förberedande fas indikationer på att informationssäkerheten generellt är mer utvecklad inom medicin och hälsovetenskap än inom naturvetenskap och teknik. En förklaring till det kan vara att det medicinska området har mer erfarenhet av att skydda känsliga personuppgifter i form av exempelvis patientdata. Av den anledningen avgränsade vi bort medicin och hälsovetenskap.

Sammantaget har vi bedömt det som mer angeläget att fokusera på informationssäkerheten inom naturvetenskap och teknik även om granskningens resultat är av relevans för samtliga forskningsämnesområden vid svenska lärosäten.

Tre exempellärosäten för intervjuer och dokumentstudier

Vi har genomfört fördjupade undersökningar av informationssäkerheten vid tre lärosäten: Blekinge tekniska högskola (BTH), Kungl. Tekniska högskolan (KTH) och Lunds universitet (LU). Inom de naturvetenskapliga och tekniska fakulteterna (eller motsvarande) på dessa tre lärosäten har vi även gjort ett urval av institutioner och forskare/forskargrupper. Djupare undersökningar på dessa tre lärosäten ger oss en bättre förståelse för hur informationssäkerhetsarbetet utformas och genomförs i praktiken på olika typer av lärosäten. Det gör det också möjligt att synliggöra de olika mekanismer som påverkar informationssäkerhetsarbetet och hanteringen av skyddsvärda forskningsdata. Syftet med urvalet är inte bara att uttala oss om de tre enskilda lärosätena vi granskar, utan att genom iakttagelser från dem kunna dra slutsatser som är relevanta för hela sektorn.

De tre lärosätena ska inte ses som ett representativt urval av de 24 lärosätena i populationen, och generaliseringar från urvalet bör därför inte göras. Vi bedömer att det finns för många okända faktorer i lärosätenas informationssäkerhetsarbete för att vi ska kunna göra tillräckligt säkra antaganden om typiska fall.305 Lärosätena i vårt urval ska ses som exempel på hur olika typer av lärosäten kan arbeta med informationssäkerhet, och tjänar även syftet att hjälpa oss kartlägga orsaker till brister.

En avgörande princip i vårt urval av lärosäten, institutioner och forskare har således varit att fånga in så mycket variation som möjligt. Vi har därför valt tre exempellärosäten som skiljer sig åt bland annat gällande typ av lärosäte, organisationsstorlek och storlek på anslag. Vi har dessutom utgått ifrån att variationen inte bara finns mellan lärosäten utan även inom de enskilda lärosätena, givet deras decentraliserade organisation och verksamhet. Till exempel kan det även i mindre decentraliserade organisationer förekomma olikheter mellan fakulteter och

305Se t.ex. Esaiasson m.fl., Metodpraktikan, 2010, s. 165166 om typiska fall.

Riksrevisionen 99

113

Skr. 2023/24:118

Bilaga

institutioner i exempelvis organisation, kultur, prioriteringar och budget. Vårt urval av flera institutioner från samma lärosäte bidrar med variation bland annat gällande institutionsstorlek och ämnesområden. Därmed finns en variation även gällande olika skyddsvärden och tillämpliga lagstiftningar. På så vis får vi många och breda exempel på hur informationssäkerhetsarbete bedrivs vid lärosäten.

Från inledande intervjuer under granskningens förberedande fas fick vi indikationer även på andra faktorer som kan ha betydelse för hur informationssäkerhetsarbetet bedrivs. Det gäller till exempel kunskap bland personal, ansvarsfördelning mellan olika organisationsnivåer och funktioner, omfattning och typ av internationella samarbeten, olika finansieringsformer (till exempel grad av extern finansiering) och resurser som läggs på informationssäkerhetsarbete. Även andra faktorer kom fram, såsom varierande incitamentsstrukturer för forskare att skydda sin data, att regelverk upplevs som krångliga och inte anpassade för lärosätenas verksamhet, bristande tydlighet i styrning på olika nivåer och målkonflikter mellan öppen vetenskap och skydd av forskningsdata. Vårt urval av tre lärosäten har tillåtit oss att undersöka många av dessa faktorer och kontexter, likväl som andra inledningsvis okända faktorer.

Givet variationen i vårt urval finns det god anledning att anta att våra slutsatser är generellt relevanta och intressanta även för andra lärosäten, även om iakttagelserna från våra tre exempellärosäten alltså inte är direkt generaliserbara.

Totalt ingick 3 lärosäten, 9 fakulteter och 21 institutioner i vårt urval i den fördjupade undersökningen. Institutionerna täcker in områden som exempelvis biologi, bioteknologi, datavetenskap, energiteknik, energivetenskap, fysik, hållbar utveckling, kemiteknik, maskinteknik, materialvetenskap och teknisk mekanik.

Tabell 2 Lärosäten och fakulteter som ingår i Riksrevisionens fördjupade undersökning

Blekinge tekniska högskola Fakulteten för datavetenskaper
  Fakulteten för teknikvetenskaper
     
Kungl. Tekniska högskolan Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad
  Skolan för elektroteknik och datavetenskap
  Skolan för industriell teknik och management
  Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa
  Skolan för teknikvetenskap
     
Lunds universitet306 Lunds tekniska högskola
  Naturvetenskapliga fakulteten
     
     

306Några institutioner vid Lunds universitet är organiserade under båda fakulteterna.

100Riksrevisionen

114

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Metoder

Intervjuer och dokumentstudier vid tre lärosäten

Vi har genomfört sammanlagt 65 semistrukturerade intervjuer vid BTH, KTH och LU. Totalt intervjuades 119 personer i dessa intervjuer.307 Vi intervjuade forskare, anställda inom förvaltning och verksamhetsstöd samt akademiska ledare och chefer inom förvaltningen. Se tabell 3 nedan för en sammanställning av de roller och funktioner som vi intervjuade vid de tre lärosätena.

De flesta intervjuer genomfördes med en eller två personer åt gången. Vid några intervjutillfällen deltog upp till tiotalet personer. Urvalet av intervjupersoner började med att vi genom en kartläggning identifierade nyckelpersoner i lärosätenas informationssäkerhetsarbete. Denna kartläggning kompletterades vid behov av lärosätena. De forskare vi intervjuat valdes ut dels av oss, dels på förslag av lärosätena. I urvalet av forskare strävade vi efter en spridning utifrån forskningsämne, typer av externa samarbeten och finansieringskällor samt olika skyddsvärden för de data som hanteras.

Intervjuerna genomfördes i huvudsak under första halvåret av 2023 på plats på respektive lärosäte. Ett fåtal intervjuer genomfördes digitalt via Teams eller Skiffer. Intervjuerna var semistrukturerade och vägleddes av intervjuguider som anpassades efter den anställdas roll och arbetsuppgifter. Intervjuguiderna var likadana för samma typ av roller vid de olika lärosätena. Som regel intervjuade vi inte anställda tillsammans med deras chefer, med ett fåtal undantag när det var nödvändigt för att få en förståelse för frågeställningarna. De flesta intervjuerna varade mellan 60 och 90 minuter.

De flesta intervjuer som genomfördes på plats spelade vi in med diktafon och skrev utifrån dem intervjuanteckningar. Intervjuerna kodades och analyserades sedan utifrån dels de teman vi frågade om i intervjuerna, dels andra teman som identifierades i vår analys av materialet.

307Denna siffra är lägre än summan av antalet personer i bilaga 2 eftersom vissa personer deltog i flera intervjuer.

Riksrevisionen 101

115

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Tabell 3 Intervjuade vid Blekinge tekniska högskola, Kungl. Tekniska högskolan och Lunds universitet efter roll/funktion

Roll/funktion Blekinge Kungl. Lunds
  tekniska Tekniska universitet
  högskola högskolan  
       
Förvaltningschef 1 1* 1
       
Dekan 2 5** 2
       
Prefekt 4 10 6
       
Forskare, inkl. doktorander 5 (1***) 4 (2***) 11 (2***)
       
Chief Information Security Officer - 1 1
       
Informationssäkerhetssamordnare 1 - 1
       
Dataskyddsombud/dataskyddssamordnare 1 1 1
       
It-chef 1 1 1
       
It, övrigt (t.ex. it-säkerhetschef, it-arkitekt, 1 3 6
it-specialist)      
       
Säkerhetschef - - 1
       
Jurist - 2 2
       
Bibliotek (t.ex. rådgivare/koordinator för 2 2 8
forskningsdata)      
       
Internrevision - 3 -
       
Övrigt, förvaltning och verksamhetsstöd 5 7 5
(övrig säkerhetspersonal,      
internationaliseringsrådgivare, rådgivare      
exportkontroll/PDA, exportrådgivare,      
forskningsrådgivare, innovationsrådgivare,      
administrativa chefer, utvecklingsstrateg,      
LUNARC308)      
       
Övrigt, akademi (vicerektor, vice skolchef, - 3 4
proprefekt, prorektor, vice dekan)      
       

*biträdande förvaltningschef

**skolchef

***forskare som intervjuades med fokus på it-säkerhet

Anm.: Anställda inom verksamhetsstödet som innehade flera av de specificerade rollerna har räknats en gång per roll som specificerats. Prefekter och andra akademiska ledare och chefer har inte räknats in i kategorin ”forskare”.

308Centrum för tekniska och vetenskapliga beräkningar vid Lunds universitet.

102Riksrevisionen

116

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Utöver intervjuer har vi granskat olika styrdokument, interna analyser och rapporter, policyer och annan relevant dokumentation. Det gäller exempelvis delegations- och arbetsordningar, informationssäkerhetspolicyer, riskanalyser och internrevisionsrapporter. Syftet var att komplettera bilden från intervjuerna av hur informationssäkerhetsarbetet har utformats, genomförts och följts upp på lärosätena.

Enkät till 24 lärosäten

I april 2023 skickade vi ut en enkät till de 24 lärosäten som omfattas av granskningen. Enkäten bestod av två delar: en webbenkät i enkätverktyget Webropol och en kortare postenkät om säkerhetsskydd. Alla 24 lärosäten besvarade enkäten, även om vissa lärosäten lämnade några frågor obesvarade. Enkätens båda delar finns i bilaga 4.

Del 1, webbenkäten, innehöll 37 frågor om lärosätenas informationssäkerhetsarbete. Frågorna handlade om roller och styrdokument i informationssäkerhetsarbetet, inventering och klassning av information, riskbedömning och analys, informationssäkerhetsincidenter, resurser, utbildning av medarbetare samt kurser inom informationssäkerhet. Utöver det fanns det även fritextfrågor om lärosätenas prioriteringar i informationssäkerhetsarbete de senaste två åren, vad de bedömer som mest angeläget att förbättra, utmaningar samt vad de tycker fungerar bra. Del 2 av enkäten innehöll 9 frågor, med fokus på säkerhetsskydd och rutiner för skyddsvärda informationstillgångar och säkerhetskänslig verksamhet.

Innan vi skickade ut enkäten stämde vi av den vid ett möte med informationssäkerhetsstrategen och säkerhetschefen vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Syftet var att öka relevansen och försäkra oss om att frågorna var förståeliga. Inför utskick stämde vi också av enkäten med Riksrevisionens ämnessakkunniga i enkätmetodik.

Det huvudsakliga syftet med enkäten var att få en bred bild av hur lärosätena som bedriver naturvetenskaplig och teknisk forskning arbetar med informationssäkerhet. Enkätens frågeområden beslutades efter att vi vid besök och intervjuer vid BTH, KTH och LU ringat in centrala aspekter och problem i lärosätenas informationssäkerhetsarbeten. Delar av enkäten utgår även från Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om informationssäkerhet för statliga myndigheter (MSBFS 2020:6).

Riksrevisionen 103

117

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Övriga intervjuer, aktiviteter och dokumentstudier

I oktober 2022 gjorde vi ett två dagars besök vid Malmö universitet där vi intervjuade en rad funktioner. Vi besökte även RISE Research Institutes of Sweden AB i Göteborg och SLU i Uppsala i november respektive december 2022. Syftet var att öka förförståelsen för hur ett lärosäte och en forskningsorganisation arbetar med informationssäkerhet och vilka utmaningar som finns.

Vi har även tagit del av underlag från MSB:s verktyg Infosäkkollen309 samt 2021 och 2022 års myndighetsdialoger för BTH, KTH och LU. Utöver det har vi genomfört intervjuer med företrädare för Säkerhetspolisen, MSB, Vetenskapsrådet, Länsstyrelserna Norrbotten, Skåne, Stockholm och Västra Götaland, Patent- och registreringsverket, Sveriges universitets- och högskoleförbund, Svensk nationell datatjänst, Jernkontoret och SSAB. Vi har även haft möten och intervjuer med ytterligare forskare och yrkesverksamma på lärosäten och i andra organisationer som har relevant kunskap om informationssäkerhet.

309Se MSB, ”Infosäkkollen”, hämtad 2023-10-09.

104Riksrevisionen

118

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Bilaga 2. Intervjuer vid de tre exempellärosätena

Tabell 4 Intervjuer vid Blekinge tekniska högskola (BTH), Kungl. Tekniska högskolan (KTH) och Lunds universitet (LU), sorterade i datumordning

Referens i Funktion/roll310 Datum  
fotnot        
BTH1 It-chef, informationssäkerhetsansvarig, dataskyddsombud 2023-01-03
KTH1 Avdelningschef/bitr. universitetsdirektör, koordinator för 2023-01-10
  forskningsdata, it-säkerhetschef tillika Chief Information    
  Security Officer, systemspecialist, dataskyddsombud    
KTH2 Koordinator för forskningsdata och rådgivare/handläggare 2023-01-11
  forskningsdata    
KTH3 Vicerektor internationella relationer, rådgivare forskningsetik 2023-01-13
  och exportkontroll, koordinator för forskningsdata    
KTH4 Skolchef samt administrativ chef för Skolan för industriell 2023-01-16
  teknik och management, tf skolchef samt administrativ chef    
  för Skolan för kemi, bioteknik, hälsa, skolchef samt    
  administrativ chef för Skolan för arkitektur och    
  samhällsbyggnad, koordinator för forskningsdata,    
  it-säkerhetschef tillika Chief Information Security Officer    
KTH5 It-chef, it-säkerhetschef tillika Chief Information Security 2023-01-16
  Officer    
KTH6 Skolchef, vice skolchef, administrativ chef och representant 2023-01-16
  från it vid Skolan för teknikvetenskap, proprefekt och prefekt,    
  institutioner vid Skolan för teknikvetenskap, skolchef och    
  administrativ chef för Skolan för elektroteknik och    
  datavetenskap, koordinator för forskningsdata,    
  it-säkerhetschef tillika Chief Information Officer    
KTH7 Internrevisionschef och internrevisorer 2023-01-17
     
KTH8 Gruppchef affärsjuridik, funktionsansvarig 2023-01-17
  förvaltningsjuridik, koordinator för forskningsdata,    
  it-säkerhetschef tillika Chief Information Officer    
BTH2 Högskoledirektör 2023-01-23
BTH3 Informationssäkerhetsansvarig 2023-01-23
     
BTH4 Forskningsrådgivare och innovationsrådgivare 2023-01-23
BTH5 Prefekter, institutioner vid fakulteten för datavetenskaper 2023-01-23
BTH6 Dekan, fakulteten för datavetenskaper och dekan, fakulteten 2023-01-23
  för teknikvetenskaper    
         
310 Avser den funktion/roll som personen hade vid intervjutillfället.    
    Riksrevisionen 105

119

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Referens i Funktion/roll310 Datum
fotnot    
BTH7 Rådgivare forskningsdatastöd 2023-01-24
BTH8 Prefekter, institutioner vid fakulteten för teknikvetenskaper 2023-01-24
BTH9 It-arkitekt 2023-01-24
BTH10 Internationaliseringsansvarig och exportrådgivare 2023-01-24
BTH11 Forskare, institution vid fakulteten för teknikvetenskaper 2023-01-25
BTH12 Forskare, institution vid fakulteten för datavetenskaper 2023-01-25
BTH13 Forskare, institution vid fakulteten för datavetenskaper 2023-01-25
BTH14 Forskare, institution vid fakulteten för teknikvetenskaper 2023-01-25
LU1 Utvecklingsstrateg vid universitetsledningens stab för 2023-02-01
  utveckling, chefsjurist, dataskyddssamordnare,  
  utvecklingsstrateg, säkerhetschef/säkerhetshetsskyddschef,  
  bibliotekschef för naturvetenskapliga fakulteten,  
  säkerhetssamordnare, Chief Information Security Officer,  
  it-direktör, avdelningschef universitetsbiblioteket,  
  överbibliotekarie, avdelningschef på ledningsstöd  
BTH15 Forskare, institution vid fakulteten för datavetenskaper 2023-02-07
KTH9 Prefekter, institutioner vid Skolan för teknikvetenskap 2023-02-16
KTH10 Prefekter, institutioner vid Skolan för elektroteknik och 2023-02-20
  datavetenskap  
KTH11 Prefekt, institution vid Skolan för kemi, bioteknologi och 2023-02-21
  hälsa  
KTH12 Forskare, institution vid Skolan för teknikvetenskap 2023-02-22
     
KTH13 Prefekt, institution vid Skolan för kemi, bioteknologi och 2023-02-27
  hälsa  
KTH14 Prefekter, institutioner vid Skolan för industriell teknik och 2023-02-27
  management  
KTH15 Prefekt/avdelningschef och prefekt vid institutioner vid 2023-02-28
  Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad  
LU2 Chief Information Security Officer 2023-03-07
     
LU3 It-säkerhetsmedarbetare, LDC 2023-03-07
LU4 Vice rektor för forskningsinfrastruktur, digitalisering och 2023-03-08
  forskarutbildning  
LU5 Medarbetare, universitetsbiblioteket, Open science 2023-03-08
     
LU6 Vice rektor för samverkan och internationella relationer 2023-03-08
     
LU7 Förvaltningschef 2023-03-08
     
LU8 Avdelningschef, universitetsbiblioteket 2023-03-08
     
LU9 Säkerhetschef/säkerhetsskyddschef och säkerhetssamordnare 2023-03-08
     

106 Riksrevisionen

120

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Referens i Funktion/roll310 Datum
fotnot    
LU10 Chefsjurist och jurist, Lunds tekniska högskola och 2023-03-08
  Naturvetenskapliga fakulteten  
LU11 Medarbetare, biblioteket Naturvetenskapliga fakulteten 2023-03-08
     
LU12 Medarbetare, biblioteket Lunds tekniska högskola 2023-03-08
LU13 It-medarbetare, Lunds tekniska högskola och 2023-03-08
  Naturvetenskapliga fakulteten  
LU14 Vice dekan, Naturvetenskapliga fakulteten 2023-03-09
     
LU15 Prorektor, Lunds tekniska högskola 2023-03-09
     
LU16 Prefekter och biträdande prefekt, institutioner vid 2023-03-09
  Naturvetenskapliga fakulteten  
LU17 Prefekter, institutioner vid Lunds tekniska högskola 2023-03-09
     
LU18 Forskare, institution vid Naturvetenskapliga fakulteten 2023-03-09
     
LU19 Forskare och doktorand, institution vid Lunds tekniska 2023-03-09
  högskola  
LU20 Forskare, institution vid Lunds tekniska högskola 2023-03-09
     
LU21 Forskare, institutioner vid Lunds tekniska högskola och 2023-03-09
  Naturvetenskapliga fakulteten  
LU22 Forskare, institutioner vid Lunds tekniska högskola och 2023-03-09
  Naturvetenskapliga fakulteten  
LU23 Medarbetare, Centrum för tekniska och vetenskapliga 2023-03-09
  beräkningar vid Lunds universitet (LUNARC)  
LU24 Dataskyddsamordnare, informationssäkerhetssamordnare 2023-03-09
     
LU25 Chief Information Security Officer och utvecklingsstrateg vid 2023-03-10
  universitetsledningens stab för utveckling  
KTH16 Forskare, institution vid Skolan för teknikvetenskap 2023-03-16
     
LU26 Dekan, Naturvetenskapliga fakulteten 2023-03-21
     
KTH17 Forskare, institution vid Skolan för elektroteknik och 2023-03-22
  datavetenskap  
KTH18 Forskare, institution vid Skolan för elektroteknik och 2023-03-22
  datavetenskap  
LU27 Rektor, Lunds tekniska högskola 2023-03-27
KTH19 Forskare, institution vid Skolan för teknikvetenskap 2023-05-04
KTH20 Forskare, institution vid Skolan för elektroteknik och 2023-05-11
  datavetenskap  
BTH16 Doktorand, institution vid fakulteten för teknikvetenskaper 2023-05-30
LU28 Forskare, centrum vid Naturvetenskapliga fakulteten 2023-06-27
LU29 Doktorand, institution vid Medicinska fakulteten 2023-08-10
     
Riksrevisionen 107

121

Skr. 2023/24:118

Bilaga

Viss forskning behöver skyddas för att inte skada exempelvis individers

integritet, Sveriges konkurrenskraft eller samhällets säkerhet. Antalet högskolorcyberattackerhar intensifieratshar ökat ochunderunderrättelseverksamhetensenare år. Behovet av attmotlärosätenauniversitbedrivert och ett effektivt informationssäkerhetsarbete för att skydda forskningsdata har

därmed ökat.

systematisktRiksrevis oneninformationssäkerhetsarbetebedömer att det fortfarandepå lärosätena,saknas väsentligatrots attdelarföreskriftsav ett- krav funnits sedan 2008 och bristerna varit kända sedan länge. De åtgärder

som regering, lärosäten och andra berörda myndigheter hittills vidtagit har inte varit tillräckliga.

biståRiksrevisionenlärosätenarekommenderarmed mer stöddärföri syfteregeringenatt förbättraatt informationssäkerhetsgenom lika uppdrag- systematiskaarbetet. Lärosätesledningarnainformationssäkerhetsarbetetrekommend rasfinnsatt seplatstill . att alla delar i det

Riksrevisionen

S:t Eriksgatan 117

Box 6181, 102 33 Stockholm 08-5171 40 00 www.riksrevisionen.se

122

Skr. 2023/24:118

Utbildningsdepartementet

Utdrag ur protokoll vid regeringssammanträde den 27 mars 2024

Närvarande: statsminister Kristersson, ordförande, och statsråden Busch, Billström, Svantesson, Ankarberg Johansson, Edholm, J Pehrson, Jonson, Strömmer, Roswall, Forssmed, Forssell, Slottner, Wykman, Malmer Stenergard, Kullgren, Liljestrand, Brandberg, Bohlin, Carlson, Pourmokhtari

Föredragande: statsrådet Edholm

Regeringen beslutar skrivelse Riksrevisionens rapport om informationssäkerhet vid universitet och högskolor – hanteringen av skyddsvärda forskningsdata

123