Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att underlätta för kommuner att utföra lantmäteriuppgifter och underlätta för inrättandet av fler kommunala lantmäterimyndigheter och tillkännager detta för regeringen.
I Sverige finns 40 kommunala lantmäterimyndigheter (KLM). I övriga kommuner är fastighetsbildningen statlig och bedrivs av den statliga lantmäterimyndighetens (Lantmäteriets) lokalkontor i hela landet.
Fastighetsindelningen används vid till exempel samhällsplanering, miljötillsyn, folkbokföring, fastighetstaxering, fastighetsförvaltning och för administrativa indelningar.
Fastigheter är en förutsättning för handel med fast egendom och för kreditgivning. Fastighetsindelningen kan ändras genom en lantmäteriförrättning.
Kommunala lantmäterimyndigheter är viktiga i en effektiv samhällsbyggnadsprocess för att snabbt få fram alla de bostäder som nu behövs. Täta och bra kontakter mellan planerare och lantmätare genom samhällsbyggnadsprocessens faser är nödvändiga för att förkorta och få ett bra slutresultat. De kommunala lantmäterimyndigheterna fungerar väl i denna process. För att kunna utveckla en mer effektiv samhällsbyggnadsprocess är det viktigt att skapa tydliga möjligheter att inrätta kommunala lantmäterimyndigheter. Det finns ingen motsättning mellan kommunala och statliga lantmäterimyndigheter. Tvärtom är det en styrka att det finns olika möjligheter anpassade till förutsättningarna i de olika kommunerna.
Många aktörer, till exempel Föreningen Sveriges Stadsbyggare, vittnar om att kommunala lantmäterimyndigheter bidrar till att få fram bostäder snabbt och effektivisera bostadsbyggnadsprocessen.
Det innebär möjligheter till enkla och snabba kontakter som lantmäterikompetensen inom en kommunal organisation möjliggör, samt kunskap och kännedom om kommunens lokala förutsättningar. Den lokala förankringen ger effektivitetsvinster och bidrar till en rättssäker förrättningshandläggning och därmed ett snabbare byggande.
Problemen med långa handläggningstider kan lösas effektivt genom att frågorna hanteras inom den egna organisationen, det vill säga inom kommunerna. Det behövs ett tydligt regelverk som styr hur ansöknings- och beviljandeprocessen ska organiseras för kommuner att bilda lantmäteri.
Mot bakgrund av ovanstående hemställs om att riksdagen tillkännager att förenkla möjligheten för fler kommunala lantmäterimyndigheter.
Camilla Brunsberg (M) |
|