Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ett tilläggsdirektiv till kommittén Ett helt eller delvis statligt huvudmannaskap för hälso- och sjukvården som inkluderar analys och förslag för att säkra svenskt ägande av sjukvård i Sverige samt att det bör vara patientens behov och inte dess försäkringsstatus som avgör vilken vård som ges, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
Regeringen har beslutat att tillsätta en parlamentarisk kommitté för att analysera huvudmannaskapet för den hälso- och sjukvård som bedrivs inom regionerna. Den parlamentariska kommittén ska ta fram beslutsunderlag som möjliggör ett stegvis och långsiktigt införande av ett helt eller delvis statligt huvudmannaskap för hälso- och sjukvården.
Socialdemokraterna värnar en allmän och jämlik vård i hela Sverige. Idag finns det problem att tillgodose behovet av vård för alla medborgare där vårdmarknaden skapar tillgång i en del områden som i praktiken bekostas av att andra områden får lida brist på vård. Det är av stor betydelse att vården som finansieras gemensamt styrs av principen att vård ska ges efter behov och inte beroende på vilken typ av privat försäkring patienten har eller inte har. Vidare finns det ett behov av att säkra kontrollen av vården. Det ligger i allmänhetens intresse att rådigheten över den vård som finns i riket också har Sveriges bästa i sitt intresse. Båda dessa delar behöver analyseras. Därför är det skäligt att frågan om vård för oförsäkrade kontra försäkrade patienter samt ägarfrågan när det gäller vårdbolag i Sverige ingår i den utredning som den parlamentariskt sammansatta kommittén genomför.
Björn Wiechel (S) |
|