I ljuset av de pågående positiva ekonomiska och industriella utvecklingarna i Västsverige är det av största vikt att säkerställa en robust och hållbar energiinfrastruktur i regionen. Med betydande företagsetableringar, som batterifabrikerna i Göteborg och Mariestad samt det växande life science-klustret i Mölndal, och en rekordlåg arbetslöshet står regionen inför en blomstrande framtid. Den gröna omställningen är en central del av denna framgång, där tillgången på fossilfri el blir en avgörande faktor.
För att möta det kraftigt ökande behovet av elkraft i Västsverige, där eltillgången behöver fördubblas inom sex år, är snabb etablering av storskalig havsbaserad vindkraft nödvändig. Kompletterat med landbaserad vindkraft, solkraft och potentiellt ny kärnkraft bör en ny havsbaserad vindkraftsproduktion om minst 500 MW vara ansluten till det västsvenska elnätet senast 2030. Effektivisering och utveckling av ny lagringsteknik kommer även att vara centralt för att klara den fortsatta fördubblingen av elbehovet fram till 2045.
För att säkerställa att denna kritiska utveckling inte försenas är det avgörande att Svenska kraftnät ökar kapaciteten i stam- och regionnät till Göteborg i takt med utbyggnaden av vindkraften. En ökning om minst 470 MW i överföringskapacitet till Göteborg och Västsverige (särskilt till Stenungsund och Mariestad) bör vara genomförd till 2030, givet det ökade effektuttag som industrins omställning medför.
Dessutom måste kraftvärmens viktiga roll som effektreserv i det västsvenska elsystemet inte underskattas. Ett långsiktigt avtal med Rya Kraftvärmeverk i Göteborg och ekonomisk ersättning för kraftvärmens systemnytta är nödvändigt för att stärka dess långsiktiga roll i regionens energisystem.
Genom att påskynda etableringen av havsbaserad vindkraft, öka nätverkskapaciteten och stärka kraftvärmens roll som effektreserv kan vi säkerställa att Västsverige fortsätter att vara en konkurrenskraftig och hållbar region, väl positionerad för framtiden.
Dzenan Cisija (S) |
|