Motion till riksdagen
2023/24:941
av Dzenan Cisija (S)

Återskapande av förtroendet mellan polis och minoritetsgrupper


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ge i uppdrag till regeringen att återskapa förtroendet mellan polisen och minoritetsgrupper i utsatta områden och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Förtroendet mellan polisen och minoritetsgrupper, särskilt de i utsatta förorter, har eroderats, enligt en landrapport från en oberoende expertgrupp utsedd av FN:s råd för mänskliga rättigheter. Rapporten ”A/HRC/54/CRP.1: International Independent Expert Mechanism to Advance Racial Justice and Equality in the Context of Law Enforcement - Visit to Sweden” belyser en markant skillnad mellan polisens egen uppfattning om invånarnas förtroende för polisen och den noterade uppfattningen inom minoritets­grupper, särskilt med afrikansk bakgrund, som bor i miljonområden. Många inom dessa grupper upplever sig som övervakade och måltavlor på grund av sin etnicitet. Denna klyfta i förtroende är oroande och kräver omedelbara åtgärder.

För att adressera detta akuta problem är det av yttersta vikt att riksdagen ger regeringen i uppdrag att verka för att återställa förtroendet mellan polisen och dessa grupper. Det krävs mod att agera, men tiden är inne att agera nu. Åtgärderna kan inkludera obligatorisk utbildning i kulturell kompetens och antirasism, för att öka polisens förståelse för olika kulturer och erfarenheter samt bryta ner fördomar och stärka relationerna med minoritetsgrupperna.

Stärkt tillsyn inom poliskåren, öppen dialog mellan polisen och minoritetsgrupperna och en satsning på att öka mångfalden inom poliskåren är andra viktiga steg. Att upp­muntra individer från olika bakgrunder att söka sig till polisyrket och säkerställa en inkluderande arbetsmiljö är essentiellt för att spegla det mångkulturella samhälle vi lever i.

Genom att agera beslutsamt och implementera dessa åtgärder kan vi arbeta för att bygga broar, stärka förtroendet och säkerställa att Sverige fortsätter att vara ett land där alla medborgare, oavsett ursprung eller bostadsort, känner sig trygga och respekterade av de institutioner som har i uppdrag att skydda dem. Det är vår demokratiska skyldig­het att säkerställa att alla medborgares rättigheter upprätthålls och att ingen känner sig utsatt på grund av sitt etniska eller nationella ursprung, sin hudfärg eller något annat liknande förhållande.

 

 

Dzenan Cisija (S)