Motion till riksdagen
2023/24:916
av Beatrice Timgren (SD)

Åtgärder för att bekämpa barnfetma


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda hur fetma ska kunna destigmatiseras inom vården och om att förbättra kommunikationen med patienter och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hur näringsundervisningen i skolor kan leda till bättre hälsa och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att verka för att reglera reklam för näringsfattig mat som riktas mot barn och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda om och hur stadsplaneringen kan bidra till ökad fysisk aktivitet för barn och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att främja hälsosam teknologianvändning för barn för att motverka för mycket stillasittande och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Övervikt och fetma har blivit ett alltmer påtagligt problem, inte bara globalt men särskilt inom västvärlden, inklusive Sverige. I vårt land har barnfetma varit ett ökande problem under de senaste årtiondena, även om det finns variationer över tid och regioner. Det är oroväckande att 10 % av barnen redan i förskoleåldern lider av övervikt, varav en del har fetma. Denna ålder är en där barnen har mycket liten möjlighet att påverka sitt matintag och sina rörelsemönster. Men det är barnet som i slutändan riskerar att lida av de negativa fysiska och psykiska konsekvenser som övervikten eller fetman kan medföra.

Föräldrar har oftast barnens bästa intresse i åtanke, men samhället har också en roll i att ge stöd och rådgivning. Det råder ett stigma kring att diskutera övervikt, särskilt när det gäller barn, trots att dessa barn ofta är medvetna om sitt tillstånd. Om vi inte agerar tidigt, kan problemet bli större.

Vårt nuvarande samhälle, med obegränsad tillgång till energirik mat, kan jämföras med en kaktus som har placerats i en regnskog. Med detta i åtanke bör en tidig inter­vention introduceras. Genom att införa information om riskerna med övervikt under mödravården kan blivande föräldrar rustas med kunskap för att ge sina barn en hälsosam start.

Utbildning och destigmatisering av fetma är avgörande. Vårdpersonal behöver mer utbildning om hur man empatiskt kan kommunicera risker och råd. Det är nödvändigt att bryta ner det befintliga stigmat kring fetma och skapa en öppen dialog mellan vård­personal, föräldrar och barn.

Skolan kan också spela en nyckelroll i detta genom förstärkt näringsundervisning och ökade möjligheter till fysisk aktivitet. Dessutom bör vi granska den reklam som barn utsätts för, särskilt den som främjar osunda livsmedel, och överväga striktare reglering.

Föräldrautbildning bör prioriteras för att ge föräldrar verktyg och kunskap för att främja hälsosamma vanor hemma. Medan information om rätt mat ofta inte räcker, kan rätt stöd och rådgivning hjälpa familjer att införa förändringar utan konflikt.

I ett samhälle där teknologin spelar en så stor roll i våra liv kan den också användas för att främja en hälsosam livsstil. Lösningar som spel och appar kan uppmuntra till rörelse, vilket integrerar modern teknik på ett positivt sätt.

 

 

Beatrice Timgren (SD)