Motion till riksdagen
2023/24:91
av Mathias Bengtsson (KD)

Polisens närvaro i Dalarna


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hur den polisiära närvaron på landsbygden kan öka och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige ska vara ett tryggt land att leva i, oavsett om man bor på landsbygden, i en stad eller i en förort. En av statens viktigaste uppgifter är att genom ett väl fungerande rättsväsende upprätthålla tryggheten i hela landet.

Att polisen kommer när man behöver den och har förmåga att beivra brott och lagföra brottslingar är centralt för att upprätthålla lag och ordning i samhället. Men ett väl fungerande polisväsende betyder mer än så. Att samhället reagerar när en människa utsatts för våldsbrott, rån, sexuella trakasserier eller inbrott i sitt hem är en förutsättning för upprättelse för brottsoffren och för att värna medborgarnas tillit till centrala samhällsfunktioner.

Idag ser vi hur den tilliten hotas när människor utsätts för brott. Som enskild ska man alltid kunna lita på att polisen har de resurser som krävs för att klara av sin uppgift: att förebygga, förhindra och beivra brott. Ett rättsväsende som står upp för de mest utsatta är en förutsättning för ett gott samhälle som håller samman.

Sverige behöver fler poliser i hela landet. När morden och det grova våldet ökat har en del landsbygdsbrott prioriterats ner. Uppklaringsprocenten på exempelvis stöld av jordbruksmaskiner eller diesel är idag mycket låg. Just glesbygdsbor löper också en större risk för inbrott och stölder begångna av internationella ligor, då upptäcktsrisken är mindre och polisen har långt att åka vid larm.

Ett av syftena med polisens omorganisering som inte uppnåtts fullt ut är att få mer resurser till lokalpolisområdena. Trots att arbetet med medborgarlöften och kommunpoliser är på plats innebär det inte per automatik en bättre tillgänglighet för medborgarna till polisen. Särskilt kännbart är det för medborgare på landsbygden.

Storstadsregionerna har idag en högre poliskoncentration än glesbygdsområden. Många poliskontor som förr fanns på mindre orter finns inte längre kvar och polisens verksamhet blir alltmer koncentrerad kring landets storstadsområden.

Polisiär synlig närvaro på landsbygden gör att trygghetskänslan ökar. Dessutom är många välfärdstjänster i kommunerna beroende av en tillgänglig polis. Om polisen inte finns tillgänglig kan socialtjänsten behöva skjuta upp ärenden, räddningstjänsten kan tvingas utföra uppgifter som tillhör polisen och ambulanspersonal kan bli lidande om man hamnar på en plats där det finns våldsamma personer, men polisen är för långt bort.

Regeringens satsningar på polisen och rättsväsendet är därför välkomna steg i rätt riktning. Det är nödvändigt att öka polisnärvaron på landsbygden och se till att resurserna fördelas mer rättvist över hela landet. Detta kommer inte bara att öka tryggheten för invånarna på landsbygden utan också stärka hela Sveriges samhällssäkerhet.

 

 

Mathias Bengtsson (KD)