Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Ekopark Omberg ska omvandlas till nationalpark och tillkännager detta för regeringen.
Idag befinner vi oss i en allvarlig naturkris som hotar det ekosystem vi människor är beroende av för att överleva. Även om man bara ser till Sverige är cirka 10 procent av de arter som är bedömda och ingår i vår biologiska mångfald utrotningshotade eller utdöda, och med dagens utveckling riskerar en mycket stor mängd arter samma öde. För att ändra den här trenden krävs det att vi agerar för att skydda den biologiska mångfalden vi har i Sverige. Det vore inte bara att göra en spontan tjänst gentemot naturen utan också bidra till framgångar inom de miljömål som ingår i flera av de avtal och åtaganden som Sverige har ingått i. Nämnbara exempel på dessa avtal och åtaganden är främst de globala målen som är aktuella idag och som önskats uppnås redan år 2030, där punkt 15 syftar till att bland annat ”hejda markförstöringen och förlusten av biologisk mångfald”. Vi har tidigare misslyckats att uppnå Nagoymålen och av Sveriges egna miljömål har vi hittills endast uppnått ett av totalt 16 stycken. Genom att skydda naturen visar vi även att vi respekterar svenskarnas intresse eftersom en majoritet av den svenska befolkningen vill skydda vår natur och vistas mycket i den. Därför vill vi utveckla fler nationalparker inom landet eftersom det är ett mycket effektivt alternativ för att bevara vårt natur- och kulturarv. Nationalpark är det starkaste skyddet ett naturområde kan få eftersom varje enskild nationalpark förses med särskilda regler som är anpassade efter de behov som är nödvändiga för att skydda det specifika området.
Omberg ekopark är belägen i Östergötlands län vid Vätterns östra strand och området har en storlek på ungefär 1 700 hektar. Området är mycket välbesökt och uppskattat med den unika naturmiljön och artrikedomen. I området finns bland annat en stor mängd jätteekar, men även ädellövskogar, granskogar och lövsumpskogar. Det finns även ängsmarker och kalkärr där det växer mängder av olika sorters blommor under vår och sommar. De våtmarker som finns i området har en otroligt viktig funktion eftersom de möjliggör fortlevnaden för en avgörande del arter. Våtmarkernas framtid är hotad och det krävs att människor aktivt hjälper till med återskapandet av dem för att möjliggöra en frodig biologisk mångfald i framtiden. Förutom den vackra naturen och djurrikedomen i Omberg ekopark finns dessutom ett rikt kulturarv i form av fornlämningar som exempelvis Alvastra klosterruin från år 1143. Det faktum att området är såpass uppskattat och välbesökt gör det än mer viktigt att området får ett starkt skydd. Därför bör Omberg ekopark omvandlas till nationalpark, så att miljön i området blir optimal för såväl växtligheten som djuren och besökande människor.
Rebecka Le Moine (MP) |
Emma Berginger (MP) |