Runt om i världen har förekomsten av en särskild typ av multiresistenta bakterier (LA-MRSA) ökat i grisbesättningar. Sverige tillhör ett av de länder där det inte förekommer, tack vare ett gediget arbete hos våra grisproducenter.
LA-MRSA leder inte vanligtvis till att grisar blir sjuka, men den kan infektera människor. Bakterien kan utgöra ett hot inom sjukvården då personer med nedsatt immunförsvar kan få allvarliga komplikationer som följd.
Idag finns det ingen nationell kontrollstrategi mot LA-MRSA i Sverige. Behovet av en sådan pekades nyligen ut i en doktorandstudie på SLU. I studien konstateras bland annat att det kan vara motiverat att investera i tidig screening för tidig upptäckt och adekvata åtgärder om smitta upptäckts.
Svenska grisproducenters konkurrenskraft skulle kunna stärkas genom en statlig finansierad kontrollstrategi mot MRSA i grisbesättningar och bidra aktivt till det arbete som grisproducenterna redan gör idag för att hålla besättningarna fria från MRSA.
MRSA förekommer idag i vissa köttprodukter i livsmedelsdiskarna. Flera avslöjanden har visat detta. Under 2022 lät World Animal Protection analysföretaget Eurofins testa fläskkött som hämtats från livsmedelsbutikerna. Resultatet visade att det fanns MRSA i fläskkött som importerats till Sverige, men man hittade ingen MRSA i svenskt kött.
MRSA smittar troligtvis inte genom livsmedelshantering, men förekomsten visar samtidigt att multiresistenta bakterier distribueras hem till konsumenternas kök. Enligt min mening bör konsumenterna ges möjlighet att få den informationen i de fall livsmedelsbranschen säljer kött som innehåller MRSA. Livsmedelsbranschen bör därför åläggas att införa en kontrollstrategi med screening för att konsumenterna ska kunna få den information som jag menar att de har rätt att få.
Förekomsten av MRSA indikerar många gånger hög förekomst av antibiotika i produktionsledet, vilket inte alltför sällan beror på bristande djurvälfärd och djurhälsa. Utan att konsumenterna får information om eventuell förekomst av MRSA i kött riskerar konkurrensvillkoren att snedvridas så att de som ger djuren god djurvälfärd missgynnas och de som inte gör det gynnas. Det är enligt Miljöpartiets mening oacceptabelt.
Rebecka Le Moine (MP) |
|