Motion till riksdagen
2023/24:799
av Serkan Köse (S)

Förstärkning av undervisningen i konsument- och privatekonomi i skolan


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om konsument- och privatekonomi i skolan och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I dagens samhälle, som är präglat av ökad ekonomisk komplexitet och osäkerhet, är det av yttersta vikt att ungdomar är väl rustade med kunskaper i privatekonomi. Högre inflation och stigande räntor har medfört ökade utmaningar för individer, särskilt unga, som ofta befinner sig i en sårbar position.

Redan 2021 rapporterade Statistiska centralbyrån att nästan var fjärde person mellan 16 och 29 år inte skulle kunna hantera en oförutsedd kostnad på 13 000 kr. Kronofog­dens statistik understryker även det växande problemet med skuldsättning bland unga. Denna oroande trend behöver omedelbart adresseras, och skolan har en avgörande roll i denna process.

Det är avgörande med kunskap om privatekonomi för att kunna fatta kloka ekonomiska beslut. Genom att säkerställa att alla har tillgång till kunskap om sparande, investeringar och räntor kan vi bidra till ett mer jämlikt samhälle. Dessvärre är tillgången till privatekonomisk utbildning ofta en klassfråga, då inte alla får med sig denna kunskap hemifrån. Att förstå vikten av ränta-på-ränta-effekten, vikten av att spara före konsumtion och att ha rätt försäkringar är fundamentala komponenter. Ju tidigare dessa insikter förvärvas, desto större positiv inverkan har de på individens liv.

För närvarande är undervisningen i privatekonomi inom skolan otillräcklig. Ämnet behandlas inom ramen för hemkunskap på högstadiet och samhällskunskap på gymnasiet, men innehållet styrs ofta av den enskilda läraren, vilket gör ämnet sårbart. För många lärare begränsas privatekonomi till diskussioner om inkomster och utgifter, men det omfattar så mycket mer. Unga behöver kunskap om pensionssparande, lån, försäkringar, aktier och fonder. Om inte skolan tar ansvar för att förmedla dessa kunskaper, vem gör det då?

Genom att stärka skolans arbete med konsument- och privatekonomi kan vi minska klasskillnaderna och erbjuda alla ungdomar en jämlik start i vuxenlivet.

 

 

Serkan Köse (S)