Motion till riksdagen
2023/24:798
av Per-Arne Håkansson och Ewa Pihl Krabbe (båda S)

Strategiskt utvecklingsprogram för besöksnäringen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna för ett strategiskt utvecklingsprogram för besöksnäringen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den 18 oktober 2021 presenterade den förra regeringen sin strategi för hållbar turism och växande besöksnäring. I strategin presenterar den förra regeringen en vision om att Sverige år 2030 är världens mest hållbara och attraktiva resmål byggt på innovation. Man definierar också ett antal strategiska områden för hållbar turism och växande besöksnäring. Dessa är enklare företagande, jobb och kompetens, kunskap och innova­tion, tillgänglighet samt marknadsföring. Till varje område kopplas fyra horisontella perspektiv: hållbarhet, digitalisering, platsutveckling och samverkan.

Besöksnäringen är idag en basnäring och en av Sveriges största exportnäringar. Området spänner över en mängd olika myndigheter och politikområden, och omfattar många engagerande frågor. Det finns stor potential att stärka besöksnäringen som export- och jobbmotor. Framgångsfaktorer för besöksnäringens utveckling är att samverka samt att ta tillvara och sprida kompetens.

Staten kan i samarbete med olika intressenter utforma ett strategiskt utvecklings­program för besöksnäringen. Därför bör besöksnäringens insatser i den internationella marknadsföringen med fördel organiseras i långsiktiga partnerskap för de resmål eller teman som branschen prioriterar. Det kan till exempel handla om fasta marknadskontor utomlands eller återkommande mässor och dylikt. Att staten och näringen tillsammans prioriterar och genomför de gemensamt finansierade aktiviteterna är av stor vikt för fortsatt utveckling och tillväxt.

Pandemiåren bidrog till ett ökat intresse för ”svemester” och att resa inom Sverige. Konkurrensen om såväl de inhemska som de utländska besökarna kommer de närmsta åren att vara väldigt hög eftersom många länder växlat upp marknadsföringen efter åren med restriktioner.

Ökat intresse för exempelvis naturturism och hållbart resande innebär stora möjlig­heter för Sverige att öka sin attraktivitet och konkurrenskraft. Skåne är i ett omvärlds­perspektiv ett av Sveriges mest kända och attraktiva turistmål. Såväl den inhemska svenska turismen som besökare från Tyskland, Danmark, Nederländerna m.fl. länder i Europa skapar tillväxt och utveckling.

Sveriges besöksnäring utgör ett gott exempel på hållbar turism där utvecklings­möjligheterna är många i en bransch som redan uppvisar stort hållbarhetsengagemang. Riktade medel för marknadsföring och destinationsutveckling av en kommun eller region är därför av stor vikt för att upprätthålla intresset hos de svenska resenärerna och fortsatt stå sig i konkurrensen om de utländska besökarna. Fler besökare och hållbart utvecklade besöksmål bidrar till en växande och starkare besöksnäring och skapar i sin tur nya arbetstillfällen, samtidigt som det även kan locka till inflyttning och andra typer av verksamheter att etablera sig. Kommuner som har en stark besöksnäring och turism ses ofta som en attraktiv plats att både bo och verka på.

Besöksnäringen är en del av lösningen för en starkare integration. Hotell, restaurang, camping, konferens- och skidanläggningar, vandrarhem och andra delar av besöks­näringen skapar varje år tusentals jobb till unga, utrikesfödda, lågutbildade och andra människor som har svårt på arbetsmarknaden. Arbete är den enskilt viktigaste faktorn för en bättre integration. Det barn som får se sina föräldrar gå till ett arbete varje dag förstår vikten av att ta ansvar för sin egen tillvaro och framtid. Den som för första gången får ett socialt sammanhang utanför hemmet, får den trygghet som en inkomst innebär och får se betydelsen av sin egen arbetsinsats, underskattar inte betydelsen.

 

 

Per-Arne Håkansson (S)

Ewa Pihl Krabbe (S)