Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av att revidera den nationella strategin för socialt företagande i syfte att ytterligare öka antalet sociala företag i Sverige och tillkännager detta för regeringen.
I Europa har sociala företag skapat hundratusentals nya arbeten och i Sverige växer antalet arbetstillfällen skapade i sociala företag. Företagsformen har som ändamål att integrera människor som står långt ifrån arbetsmarknaden och skapa delaktighet för medarbetarna genom ägande, genom avtal eller genom att återinvestera överskott i den egna verksamheten. Företagsformen är fristående från offentlig verksamhet men knyter samtidigt ihop entreprenörskap med individers behov av arbete och samhällets behov av arbetstillfällen där medarbetarna och deras förutsättningar står i centrum.
Den socialdemokratiskt ledda regeringen tog fram en nationell strategi för socialt företagande både i syfte att stärka företagsformen som sådan och för att få till stånd ett strukturerat arbete med att etablera fler sociala företag och därmed bredda arbetsmarknaden. Tillväxtverket fick i uppdrag att stimulera tillväxten av sociala företag och öka kunskapen om sociala entreprenörer och sociala företag.
Utmaningarna har varit många – för även om företagsformen är väletablerad i hela Europa sedan lång tid kämpar fortfarande företagen med bankers finansieringsmodeller, upphandlingsregler på arbetsmarknaden och generell okunskap, inte minst i många myndigheter. Tillväxtverket genomförde 2021 en kartläggning (Sociala företag i Sverige – kartläggning och dialog om definition) med tydliga rekommendationer för hur arbetet skulle kunna vidareutvecklas, inte minst när det gäller arbetet för att implementera en gemensam europeisk definition.
Sedan regeringsskiftet har det varit tyst om det sociala företagandet. Detta i en tid då arbetslösheten spås öka och inte minst utmaningarna för de som står längst ifrån arbetsmarknaden riskerar att bli större. Det är därför av stor vikt att den nationella strategin uppdateras och att de åtgärder som Tillväxtverket m.fl. pekar på som prioriterade kommer till stånd.
Tomas Eneroth (S) |
|