Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att förändra formuleringar i skollagen så att inga enstaka inslag medför s.k. obetydliga kostnader för grundskolans elever och tillkännager detta för regeringen.
I Sverige har vi länge varit stolta över avgiftsfriheten inom vår utbildningssektor, särskilt inom grundskolan. Den avgiftsfria grundskolan har möjliggjort för Sverige att bli ett jämlikt land där vi värderar kunskap högt. Det har inneburit att barn till föräldrar som lever i ekonomisk utsatthet har fått samma rättighet att tillgodogöra sig en kvalitativ grundskoleutbildning.
Grundskolan är dock inte fullt ut avgiftsfri. I många fall förekommer det kostnader för fruktstunder, biljetter i kollektivtrafik på skolutflykter eller priset av en smörgås. Barn uppmanas ibland att medtaga mellanmål hemifrån. För många människor är detta kostnader som inte är särskilt betungande, men för många barnfamiljer kan dessa små, ofta återkommande, belopp vara svåra att hantera inom tajta ekonomiska ramar.
I den rådande ekonomiska krisen med ständiga kostnadsökningar på vardagliga varor är det allt fler barnfamiljer som är oroliga över huruvida ekonomin ska gå ihop vid månadens slut. Mycket pekar också på att barn märker av sin familjs utsatta ekonomiska situation och är oroliga över densamma. Barnets utbildning ska då inte behöva vara ytterligare ett orosmoment för både barn och föräldrar.
Den svenska grundskolan ska vara jämlik och tillgänglig för alla barn i hela landet, oavsett föräldrarnas socioekonomiska bakgrund eller storlek på plånbok. För att utöka tillgängligheten är det därför viktigt att den svenska grundskolan görs verkligt avgiftsfri. Principen för grundskolan ska vara sådan att all verksamhet som bedrivs i skolans regi ska vara avgiftsfri, inga så kallade obetydliga kostnader får tas ut av vare sig barn eller föräldrar. För att kunna göra detta till verklighet behöver formuleringar i skollagen förändras.
Jonathan Svensson (S) |
|