Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en utredning av möjligheten att ta tillbaka sålda produkter för att kunna säljas på nytt och tillkännager detta för regeringen.
Sänkt moms som underlättar och uppmuntrar hållbara affärsmodeller påskyndar den gröna omställningen. För att nå de svenska klimatmålen behövs marknadsekonomiska lösningar som inte snedvrider den europeiska konkurrensen på EU:s inre marknad.
Förvaltarskapsprincipen, som pekar på människans personliga ansvar för sig själv, sina medmänniskor, efterkommande generationer samt den fysiska livsmiljön, måste få vara vägledande. Att förvalta de ekonomiska tillgångar som finns tillgängliga på ett långsiktigt och klokt sätt är grunden för god samhällsekonomi och god privatekonomi.
Att förvalta innebär inte något passivt bevarande utan handlar om att på ett ansvarsfullt sätt ta hand om och förädla de tillgångar vi har. All form av kortsiktigt överutnyttjande av miljön och andra resurser försämrar möjligheterna till långsiktig tillväxt och en hållbar ekonomisk utveckling.
Momsen på donationer bör ses över så att det blir förmånligt för t ex handelsföretag att donera osålda varor och produkter till den ideella sektorn. Det är viktigt att punktskatter faller rätt och inte blir symbolhandlingar utan verkan. Platspåseskatten är ett sådant exempel på symbolpolitik. Miljöskatter måste användas klokt och uppmuntra till bra miljöval för att få en positiv effekt.
Avfall har en enorm potential att vara en resurs i ett cirkulärt samhälle. Krav på att öka mängden produkter som återbrukas och öka inblandningen av återvunnet material i nya produkter är samhällsekonomiskt bra och en sänkt moms skulle underlätta för företagen och marknaden att skynda på utan att snedvrida konkurrensen. Det saknas dock en modern lagstiftning för återbruk. Den som producerar avfallet bör också äga rätten att bestämma över det. Ska vi klara hållbarhetsutmaningen måste företagen äga förutsättningarna för återvinning och återbrukande.
Larry Söder (KD) |
|