Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att se över och förändra systemet för älgförvaltning innan en rödlistning blir verklighet eller älgens utrotning riskeras och tillkännager detta för regeringen.
Älgen är en nationalsymbol för Sverige och är den svenska skogens största djur. Den har historiskt varit viktig som bytesdjur för de nordliga folken i tusentals år. Dess roll har inte enbart begränsats till föda, skinn och mångsidigt arbetsmaterial, utan älgens betydelse har också utsträckt sig bortom det värdsliga. Detta är särskilt tydligt i nordliga hällristningar där älgen är det överlägset mest avbildade djuret. Älgen är därför inte bara förknippad med jakt utan också med svensk natur, vildmark och turism och har kommit att bli en av de viktigaste symbolerna för Sverige som turistland.
Jakten spelar en stor roll i många människors liv, särskilt på landsbygden. Jakten stärker sociala relationer, ger möjlighet till friluftsliv och klimatsmart mat. Ansvaret för att nå målen med älgförvaltningen är delat mellan skogsägare, jägare och myndigheter.
Dagens älgförvaltningssystem infördes 2012, med målsättningen att minska både betesskadorna på ungskog och trafikolyckorna med älg. Landet delades då in i 149 älgförvaltningsområden.
Älgstammen har dock minskat rejält, under de senaste tio åren har den minskat med ungefär en tredjedel. SLU (Statens lantbruksuniversitet) larmar nu att älgen riskerar att rödlistas vid nästa bedömning om två år, om stammen fortsätter minska på samma sätt som den har gjort de senaste tio åren.
Systemet för älgförvaltning bör därför ses över och förändras innan en rödlistning blir verklighet eller älgens utrotning riskeras.
Crister Carlsson (M) |
Malin Höglund (M) |