Motion till riksdagen
2023/24:739
av Boriana Åberg (M)

Beviskravet ”ställt utom rimligt tvivel”


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över tolkningen av beviskravet ”ställt utom rimligt tvivel” och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under de senaste åren har den grova brottsligheten i Sverige eskalerat lavinartat. Från att ha varit ett av de minst utsatta EU-länderna i detta avseende så är till exempel Sverige i dag det land med flesta antal skjutningar med dödlig utgång per capita i hela EU och skillnaden mot vår nordiska grannländer är enorm. Det råder inte längre något tvivel om att den grova brottsligheten nått en nivå där den är direkt systemhotande. En stor del av förklaringen är många år med okontrollerad invandring och totalt dysfunk­tionell integration. Det är också den förklaringsfaktor där vi skiljer oss mest från övriga jämförbara länder. En annan väsentlig förklaring är att rättssystemet inte är anpassat till de nya tiderna, och den karaktär som brottsligheten i dag har.

Det förekommer allt för ofta att åtalade blir friade efter att ha berättat om mycket osannolika händelseförlopp, som domstolen inte anser har kunnat ställas utom rimligt tvivel. Ett par exempel är familjehemsfadern som friades när han förklarade att orsaken till att hans sädesvätska hittades i den placerade flickans underliv var att hon hade torkat sig med papper som han hade använt, och mannen som friades från vapenbrott efter att ha viftat med en Kalasjnikov, som han påstod sig ha hittat på gatan. 

Exemplen som skulle kunna radas upp är åtskilliga. Svenska domstolar tolkar allt oftare ”utom rimligt tvivel” som ”utom varje tvivel”. Denna utvidgade tolkning kan rimligen inte ha varit lagstiftarens intentioner. Konsekvensen blir att många grova brottslingar går fria. Förutom att de inte får sitt rättmätiga straff, och brottsoffren inte får den upprättelse som en fällande dom innebär, finns en påtaglig risk att nya brott begås, och att nya offer drabbas. Och inte minst leder det till att tilltron till vårt rättssystem urholkas, vilket är ytterst allvarligt. Tilliten och sammanhållningen i samhället går förlorad, människor upplever att ”samhällskontraktet” brutits från statens sida, och vi befinner oss i en situation där parallella rättssystem börjar växa fram, där människor tar lagen i egna händer.

Därför är det nödvändigt att få till stånd en säkrare tolkning av begreppet ”ställt utom rimligt tvivel”, som utesluter faran att rättvisans gång avleds. Något som skulle leda till fler fällande domar, och färre grova brottslingar som rör sig fritt i vårt samhälle. 

 

 

Boriana Åberg (M)