Motion till riksdagen
2023/24:686
av Katarina Luhr m.fl. (MP)

Bättre tillgång till studentbostäder


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att bygga bort bostadsbristen för studenter och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att möjliggöra nya former av hyreskontrakt och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att verka för att alla hyresvärdar ska kunna erbjuda kompiskontrakt och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att inkomstprövning av bostadsbidraget ska ske med tätare intervall än i dag och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att hyresvärden ska kunna få tillgång till aktuell information som visar om den boende fortfarande studerar, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

bostadsmarknaden för studenter vid högskola eller universitet. Sveriges förenade studentkårers (SFS) senaste studentbostadsrapport 2023 visar samtidigt att priset för att bo i studentbostad ökar samtidigt som att byggandet av studentbostäder minskar kraftfullt. Samlat innebär detta att det är svårt för många studenter att hitta en bostad till en rimlig kostnad. I slutändan kan detta innebära att man tackar nej till den studieplats som man önskar sig.

För att öka antalet studentbostäder behöver fler studentbostäder byggas. Vi vill bygga bort studentbostadsbristen och bättre möjliggöra studentbostadsbyggande. Vi vill vidareutveckla det tidigare investeringsstödet och anser fortsatt att ett investeringsstöd ska kunna bidra till byggandet av fler studentbostäder.

Ett flertal hyresvärdar, ofta allmännyttiga bostadsbolag, har infört möjligheten att teckna kompiskontrakt som är en särskild typ av kontrakt som ger möjlighet att dela lägenhet med en kompis. Båda skriver på kontraktet och får därmed samma villkor. Oftast är kontrakten tidsbegränsade. Vi vill verka för att alla hyresvärdar ska kunna erbjuda kompiskontrakt.

På vissa orter är det just hyrorna som utgör problemet, och inte bristen på bostäder. Bostadsbidrag kan sökas av studerande, men många studenter undviker att söka bostadsbidrag på grund av risken att bli återbetalningsskyldig då inkomsterna räknas på årsbasis. I praktiken innebär detta att studenter som avslutar sin utbildning på våren får andra villkor för bostadsbidrag än de som avslutar utbildningen på hösten. Utredningen om bostadsbidrag och underhållsstöd – minskad skuldsättning och ökad träffsäkerhet (BUMS) har föreslagit ett månadsbaserat system för inkomstprövningen. Man skulle också kunna tänka sig att en halvårsbaserad eller terminsvis inkomstprövning skulle göra skillnad för många studenter. För att öka rättvisan mellan studenter och ge fler möjlighet till bostadsbidrag anser vi att inkomstprövningen ska ske med tätare intervall än årsvis.

Studentbostäder är avsedda för just studenter, men det kan vara svårt för uthyraren att få ut aktuell information om hyresgästen fortsatt studerar. Vi anser att möjligheten att kunna begära ut aktuell information om pågående studier behöver säkerställas för att förvaltare och förmedlare av studentbostäder ska kunna ha korrekt information om sina hyresgäster.

 

 

Katarina Luhr (MP)

 

Camilla Hansén (MP)

Emma Nohrén (MP)

Elin Söderberg (MP)

Annika Hirvonen (MP)