Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att utveckla en nationell strategi för skärgården och skärgårdskommunerna och tillkännager detta för regeringen.
En levande skärgård i vårt land med åretruntboende och företagare behöver såväl samhällsservice som fungerande person- och godstransporter. Sommartid vistas många människor i skärgården, medan den under resten av året är mer glesbefolkad med försämrade service- och transportmöjligheter som följd. Det behövs även en bostadsförsörjningsplan för skärgården om den ska kunna möjliggöra tillväxt av företag och unga människor. En levande skärgård kräver en fungerande infrastruktur. Fastighetsverket äger centrala delar och behöver få ett tydligt uppdrag i fråga om framtagande av en nationell strategi för skärgården.
Sveriges skärgård är en unik och värdefull resurs, en del av vårt nationella arv och identitet. Skärgårdskommunerna, exempelvis Nynäshamn och Värmdö, utgör nyckelaktörer i att förvalta och tillgängliggöra denna resurs. De är hjärtat av skärgården, inte bara för rekreation och turism, utan också som ekonomiska centra, för biologisk mångfald och som strategiskt viktiga platser vid kusten.
För att möta de komplexa utmaningar som skärgården står inför krävs en nationell strategi som kan samordna insatserna över olika politiska områden. Denna strategi bör inkludera åtgärder för att säkerställa en tillgänglig samhällsservice året runt, förbättra transportmöjligheter för att främja åretruntboende och företagsverksamhet samt utveckla en bostadsförsörjningsplan.
Fastighetsverket, som äger centrala delar av skärgården, bör få ett tydligt uppdrag att aktivt bidra till utformningen av den nationella strategin. Dessutom bör strategin tjäna som en plattform för samverkan mellan olika intressenter, inklusive lokalbefolkning, näringsliv, forskningsinstitutioner och myndigheter.
I ljuset av klimatförändringar och en ökad säkerhetspolitisk betydelse av skärgården måste den nationella strategin också inkludera riktlinjer för att anpassa sig till dessa utmaningar och möjligheter.
Sammanfattningsvis, för att säkerställa en hållbar och dynamisk utveckling av vår skärgård och dess skärgårdskommuner, där dynamisk utveckling innebär både ekonomisk tillväxt och utveckling av samhällsservicen, är det nödvändigt att utarbeta en omfattande och heltäckande nationell strategi som tar hänsyn till skärgårdens komplexa behov och utmaningar. Detta kommer att säkerställa att skärgården förblir en viktig del av Sveriges kulturarv och framtid.
Serkan Köse (S) |
|