Motion till riksdagen
2023/24:589
av Johanna Rantsi (M)

Skärpta straff för sexualbrott


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ta bort preskriptionstiden för sexualbrott och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att öka skadestånden till de som har utsatts för sexualbrott, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skärpa minimistraffet för våldtäkt och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En nationell studie från år 2022 gjord av Stiftelsen Allmänna Barnhuset som kartlade sexuella övergrepp bland unga visar att en av fyra av de tillfrågade ungdomarna någon gång under sin uppväxt har utsatts för någon form av sexuellt övergrepp. En av fyra (Stiftelsen Allmänna Barnhuset, 2022). De sexuella övergreppen bland unga ökar och vuxenvärlden bör göra allt vi kan för att motverka och minska den trenden. Samtidigt som sexualbrotten ökar leder endast fem av 100 anmälda våldtäkter till fällande dom. Det är skrämmande siffror och riskerar att urholka tilltron såväl till rättsväsendet som till övriga samhällets institutioner.

För att fler sexualbrott och våldtäkter ska klaras upp behöver preskriptionstiden för sexualbrott tas bort. Detta är synnerligen viktigt att det görs när det gäller sexualbrott mot barn och unga. Ingen gärningsperson ska kunna hålla sig undan tills preskriptionstider löpt ut, och brottsoffers behov av upprättelse ska särskilt beaktas.

För att ytterligare stärka brottsoffers upprättelse för det lidande som de utstått vid sexuella övergrepp bör riksdagen inte bara slopa preskriptionstiden för sexualbrott utan även stärka den kränkningsersättning som brottsoffer kan få rätt till. Skadestånden för de som utsatts för ett sexualbrott bör minst fördubblas.

Gärningspersoner bör få kännbara straff för alla former av sexualbrott. Den ökade trenden med sexualbrott mot barn och unga, en av fyra unga som utsatts för sexuella övergrepp, är skrämmande. Samhället ska stötta brottsoffer men behöver också leverera kännbara konsekvenser för dem som begår brottshandlingarna som ett led i att ge upp­rättelse åt brottsoffer och straffa gärningspersoner.

Riksdagen bör ställa sig bakom det som anförs i motionen om att stärka brottsoffers upprättelse efter utsatthet för sexualbrott och om högre straff för sexualbrott.

 

 

Johanna Rantsi (M)