Motion till riksdagen
2023/24:375
av Beatrice Timgren m.fl. (SD)

Hästnäring


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att bevara och utveckla ridsporten och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att omvandla äldre oanvända vägar till säkra ridvägar och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ta till vara gamla hagar och unika platser och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen i sitt arbete bör verka för att främja forskning och utveckling inom foderproduktion och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att inrätta ett nationellt foderlager och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen i sitt arbete bör verka för att främja riskhantering och utbildning för djurägare och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga ekonomiska stödåtgärder vid foderkriser och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att stärka det nordiska samarbetet kring foderproduktion och säkerhet och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att säkerställa kompetensförsörjningen avseende djurskydd inom polisen och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om hur mycket hästar behöver röra sig fritt utomhus och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ridsport är en av Sveriges största sporter, och intresset för denna och för hästar som sällskapsdjur samt för ridning som nöje, rehabilitering och livsglädje bör få större uppmärksamhet. Det finns uppskattningsvis 360 000 hästar i Sverige, vilket engagerar en stor del av den svenska befolkningen både direkt och indirekt. Ridsporten är dessutom en stor sport för personer med en funktionsnedsättning. Hästar har en unik förmåga att möta personer som är i behov av särskild uppmärksamhet. Därför är det viktigt att ridsporten fortsätter att leverera.

Säkra ridvägar och landskap

Hästar hjälper till att hålla landskapet öppet och ökar dess attraktionskraft. Det finns gott om oanvända äldre vägar av kulturhistoriskt värde och banvallar som kan röjas och användas som utgångspunkt för ridstigar och ridleder. Detta skulle även skapa en större säkerhet mellan till exempel hästekipage och motortrafikanter. Att samarbeta med mark­ägare och hänvisa ryttare och körekipage till ridleder minimerar markskador. Den sven­ska kulturhistoriska miljön kan vårdas utmed ridlederna genom att gamla hagar och unika platser tas till vara. Det leder till att värdefulla kulturhistoriska intressen kan tillvaratas, samtidigt som hästekipage flyttas från trafikerade vägar.

Foder

Årliga variationer i temperatur och nederbörd kan innebära stora utmaningar för foder­försörjningen till hästnäringen och hästsporten i Sverige. Vissa år kan exempelvis sommartorka leda till sämre skördar och ökade foderpriser, vilket skapar problem för många djurägare, däribland hästägare. I sådana situationer kan djurägare tvingas att importera foder av lägre kvalitet från utlandet, vilket medför högre transportkostnader och risker för att smittor sprids över gränserna. Dessutom kan långa transportsträckor bidra till ökade utsläpp, vilket är negativt för miljön.

För att säkerställa en stark och konkurrenskraftig hästnäring och hästsport i Sverige är det viktigt att vidta åtgärder för att garantera en hållbar och tillförlitlig foderförsörjning, särskilt under kriser och utmanande väderförhållanden. Genom att ha en väl genomtänkt strategi för att hantera foderkriser och säkerställa tillgången på kvalitetsfoder kan vi minska behovet av import från långväga länder, vilket i sin tur bidrar till att minska miljöbelastningen från transporterna och stärker den inhemska hästnäringen och hästsporten.

För att säkerställa en långsiktig och hållbar foderproduktion vid kris är det viktigt att vidta åtgärder på flera nivåer. En åtgärdsplan bör omfatta stöd till forskning och utveck­ling inom foderproduktion och fodersäkerhet. Detta är grundläggande för att säkerställa en hållbar och effektiv foderproduktion i Sverige samt för att hitta alternativa foderkällor och förbättra foderkonserveringstekniker.

Vidare bör ett nationellt foderlager inrättas för att säkerställa tillgången på foder vid kris. Lagret bör innefatta både inhemska och importerade foderråvaror av hög kvalitet och vara tillgängligt för djurägare vid behov. Kontinuerlig omsättning av fodret säkerställer hållbarheten och kvaliteten på lagret, bidrar till att minska svinnet och försäkrar att foderlagret hålls i god kondition samtidigt som det genererar omsättning i foderindustrin.

Utbildning och information kring riskhantering bör ges till djurägare, så att de kan förbereda sig inför kriser och agera på ett ansvarsfullt sätt. Detta kan inkludera rådgivning om att ha egna foderreserver och teckna försäkringar för att skydda sig mot plötsliga prisökningar.

Regeringen bör överväga att införa ekonomiska stödåtgärder, såsom subventioner, lånegarantier eller andra former av ekonomiskt stöd, för att underlätta för djurägare att köpa in foder vid kris.

Slutligen bör Sverige verka för att stärka det nordiska samarbetet inom foderproduktion och fodersäkerhet, eftersom länderna i vår närmiljö har liknande förutsättningar, kortare transportsträckor och en mer lik foderproduktion. Genom att samarbeta inom ramen för Nordiska rådet och andra relevanta forum kan länderna i regionen gemensamt utveckla strategier och åtgärder, inklusive utbyte av forskningsresultat, tekniköverföring och sam­ordning av krisberedskapsplaner, för att säkerställa en hållbar och resilient foderförsörj­ning i hela Norden. Ett närmare samarbete mellan nordiska länder kommer att öka kapaciteten att hantera foderkriser och bidra till en mer hållbar och konkurrenskraftig hästnäring och hästsport i hela regionen.

Genom att säkerställa en långsiktig och hållbar tillgång på foder vid kris kommer vi att skapa förutsättningar för en stark och konkurrenskraftig hästnäring och hästsport i Sverige.

Stärkt djurskyddskompetens hos polisen

Kompetens inom djurskydd hos polisen är avgörande för att säkerställa att djurägare, inklusive hästägare, följer lagar och regler som rör djurs välfärd och skydd. Det är viktigt att polisen har tillräcklig kunskap och förståelse för de specifika behov och krav som finns inom hästnäringen och hästsporten för att kunna identifiera och hantera situa­tioner där djurskyddsregler inte efterlevs.

I denna del av motionen betonas vikten av att säkerställa att polisen har tillgång till rätt kompetens och resurser för att upprätthålla en hög nivå av djurskydd inom häst­näringen och hästsporten. Det kan innebära att utbilda befintliga poliser om djurskydds­lagstiftning, specifika krav och bestämmelser för hästar samt att identifiera och ingripa i fall av djurplågeri eller bristande djurhållning. Det kan också innebära att anställa eller samarbeta med experter inom djurskydd och hästnäringen för att ytterligare förstärka polisens kapabilitet att hantera sådana ärenden.

Genom att man investerar i kompetensförsörjning inom djurskydd hos polisen säkerställs att djurs välfärd och skydd värnas och att hästnäringen och hästsporten i Sverige kan fortsätta att utvecklas på ett hållbart och ansvarsfullt sätt.

Utomhusvistelse

Hästar är intelligenta och sociala djur som naturligt behöver röra sig och utforska sin omgivning. I denna motion betonas vikten av att ge hästar tillräckligt med möjligheter att röra sig fritt utomhus, vilket är avgörande för deras välmående och hälsa.

För att upprätthålla en optimal hälsa och välmående behöver hästar regelbundet tillbringa tid utomhus för att utföra naturliga beteenden, såsom att beta, rulla sig och interagera med andra hästar. Detta bidrar till att förhindra stress och beteendestörningar samt att upprätthålla god muskel- och skeletthälsa.

Motionen lyfter fram vikten av att säkerställa att hästhållningen i Sverige uppfyller dessa krav på utomhusaktiviteter för hästar samt att skapa riktlinjer och rekommendationer för hur mycket tid hästar bör tillbringa utomhus. Genom att ställa sig bakom motionen och tillkännage detta för regeringen uppmanar riksdagen regeringen att prioritera hästars behov av att röra sig fritt utomhus och säkerställa att deras välmående och hälsa är i fokus vid reglering och beslutsfattande inom hästnäringen och hästsporten.

 

 

Beatrice Timgren (SD)

 

Martin Kinnunen (SD)

Staffan Eklöf (SD)

Mattias Eriksson Falk (SD)