Motion till riksdagen
2023/24:323
av Lina Nordquist (L)

Ett stopp för varghybrider


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att svenska regelverk bättre behöver motverka betydande inslag av varg i sällskapsdjur och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Varghybrid är populärbenämningen på en korsning mellan ett tamdjur och ett vilt djur – en sällskapshund och en varg – ofta med vargens känslighet och vilja att klättra i rang, dess svårighet att läsa människor, starka flockkänsla och potentiella aggression mot icke-flock. Genom årtusenden har människan avlat fram hunddjur som är orädda och betydligt mindre skygga än en ursprunglig varg – om de egenskaperna förs in i en varg­hybrid kan varghybriden till och med bli farligare än varg eller hund var och en för sig.

Varghybriden är olämplig som sällskapsdjur. Enligt Jordbruksverket räknas ett djur som otillåten från första till fjärde led efter första korsning mellan varg och hund. Korsningar med tamhund ska då ”späda ut” varg-DNA:t, så att bara några få procent återstår.

En lucka i paragraferna gör dock att hybrider kan paras med varandra, så att tillåtna sällskapsdjur kan ha betydligt mer varg i sig än vad en olaglig generation har – Jordbruks­verkets regler utgår ju efter generation, inte faktisk genetik. Idag finns varghybrider med betydligt över 50 % varg-DNA hemma hos privatpersoner.

Dessutom: när en uppfödare lagligt föder upp varghybridvalpar med stor andel varg-DNA får de inte berätta om släktskapet med varg för potentiella köpare.

Det måste bli ett stopp för vacker tass mellan varghybrider och regelverk. Sverige måste bättre motverka påtagliga inslag av varg i sällskapsdjur. Ett förbud behövs mot import, innehav och överlåtelse av varghybrider med högt varg-DNA från andra länder, oavsett om generationskravet uppfyllts. Det bör heller inte vara möjligt att para varg­hybrider med varandra och räkna detta som en ny generation, eller att äga och överlåta sådana djur som sällskapsdjur.

 

 

Lina Nordquist (L)