Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda flera omregleringar av reglerna kring alkoholservering och tillkännager detta för regeringen.
Förenkling av reglerna i krogbranschen är en åtgärd som kan ge betydande fördelar för både företag inom branschen och samhället som helhet.
Kraven på hur lokaler får se ut eller vad som behöver serveras är i dag omfattande och behöver ses över. Det måste vara möjligt för en vinbar att bara sälja vin och för en restaurang som inte kan servera mat att servera alkohol. Att en bar inte får utgöra centrum i lokalerna eller ta upp en viss andel av utrymmet har knappast någon avgörande betydelse för folkhälsa eller allmän ordning.
Det finns inte någon större poäng med begränsade öppettider för krogar. Av allt att döma är längre öppettider något som skulle berika Sveriges uteliv utan att leda till några större effekter på folkhälsan. En regelförenkling som skulle göra stor skillnad för ett mer dynamiskt uteliv är att avskaffa serveringstidsnormen. Detta skulle inte bara gynna företagen utan även förbättra konsumenternas upplevelse.
Behovet är också stort av andra typer av omregleringar vad gäller alkoholservering. När en restaurang serverar alkohol borde det vara upp till restaurangen själv så länge det sker på ett skötsamt sätt. Idag får inte hotell servera champagne till frukost, eller frisörsalonger servera vin under behandlingar, eftersom servering riktad till allmänheten är tillståndspliktig. Detta går inte att motivera med hänsyn till folkhälsan. Att tillåta obetydlig servering till allmänheten utan tillståndsplikt skulle innebära mindre kommunal byråkrati och underlätta för näringsidkare som inte vill gå igenom processen med tillståndsansökan om alkoholen inte utgör merparten av deras verksamhet.
De föreslagna förändringarna skulle öka företagens flexibilitet och minska onödig byråkrati. Det skulle också skapa en mer konkurrenskraftig och mångsidig krogbransch som bättre kan anpassa sig till konsumenternas behov och preferenser.
Genom att anta de föreslagna förändringarna kan vi främja en mer dynamisk, konkurrenskraftig och kundinriktad krogbransch samtidigt som vi minskar onödig byråkrati och främjar entreprenörskap. Det är viktigt att reglering och verklighet harmonierar för att skapa en sund och blomstrande bransch.
Joar Forssell (L) |
|