Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har under en längre tid haft ambitioner att effektivisera all tillsyn och göra den mer datadriven. Från myndigheten har flera förslag till ändringar tagits fram och inlämnats till regeringen. Dessvärre har inte dessa förslag resulterat i förändringar. Det innebär att patientsäkerheten kan hotas. Därutöver leder en felaktig användning av läkemedelssubventionen till att skattemedel missbrukas.
En av de allvarligaste bristerna är att Ivo inte har tillgång till registeruppgifter för att söka efter förskrivare som har ett avvikande förskrivningsmönster och därför skulle kunna utgöra en risk för äventyrad patientsäkerhet, missbruk av läkemedelssubventionen eller ren brottslighet. Det borde vara en självklarhet att Ivo exempelvis skulle kunna göra regelbundna sökningar på läkares förskrivning av narkotikaklassade läkemedel.
Flera exempel finns också där regioner noterat en felaktig användning av läkemedelssubventionen, exempelvis där botox förskrivs för estetiska behandlingar eller där diabetesläkemedel förskrivs för viktminskning. Här måste förändringar göras så att den s.k. arbetsplatskoden, som är grunden för förskrivarens möjlighet att bruka läkemedelssubventionen, lättare kan dras in.
Riksrevisionen påpekar att ett antal ändringar behöver göras. Regeringens svar i skrivelsen vittnar inte om att man inser att förändringar brådskar. Inte minst tveksamheten kring att ge Ivo tillgång till registret Nationella läkemedelslistan är illavarslande.
Det är därför nödvändigt att riksdagen i enlighet med Riksrevisionens observationer och förslag samt våra förslag till riksdagsbeslut ovan tydliggör för regeringen att förändringar snarast måste komma till stånd.
Anders W Jonsson (C) |
|
Christofer Bergenblock (C) |
Martina Johansson (C) |
Mona Smedman (C) |
|