Motion till riksdagen
2023/24:2866
av Mikael Eskilandersson m.fl. (SD)

med anledning av prop. 2023/24:124 Nya regler om hållbarhetsrapportering


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att genomföra en konsekvensanalys av hur anpassningarna i svensk rätt av direktiven påverkar små och medelstora företag i Sverige och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen tydligt bör agera på EU-nivå mot de ökade rapporteringskraven för hållbarhet respektive könsfördelning i bolagsstyrelser och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Regeringen föreslår regler för att genomföra två nya EU-direktiv som rör företagens redovisning. Det gäller anpassningar av svensk rätt för genomförande av EU-direktivet om företagens hållbarhetsrapportering respektive rapportering om kön på ledamöter i bolagsstyrelser.

De nya kraven på utökad redovisning av hållbarhet är omfattande och detaljerade. Det kommer att innebära stora kostnader och ökad administrativ börda för bolag som omfattas av direktivet. Det kommer också att kräva mer av små och medelstora företag som ingår i en leveranskedja med de bolag som omfattas av hållbarhetsdirektivet. Det förväntas att de mindre företagen visar att aktiviteterna ligger i linje med EU:s riktlinjer. De ökade rapporteringskraven och förväntningarna medför konkurrensnackdelar för mindre företag och riskerar att bli tillväxthämmande för dem, därmed försvåra om­ställningen till minskade utsläpp.

I propositionen föreslås också anpassningar till ett EU-direktiv om skyldighet för företagen att lämna uppgifter om könsfördelningen inom företagens ledning. Detta på så sätt att ett börsnoterat aktiebolag som uppfyller storleksvillkoren för att vara ett stort företag ska upplysa även om vilken förändring som har skett i fördelningen mellan kvinnor och män bland styrelseledamöterna sedan året innan.

Hur företag arbetar med mångfald ska inte avgöras av EU utan måste vara en fråga för företagens egen beslutanderätt. Enskilda företag i Sverige ska inte behöva redovisa könstillhörighet på styrelseledamöter i bolag. Vi i Sverigedemokraterna är för fri före­tagsamhet och menar att regeringen behöver agera på EU-nivå mot tvånget som detta EU-direktiv innebär när det gäller rapportering om förändring av fördelningen mellan kvinnor och män bland styrelseledamöterna. Kön är i Sverige inte en fast parameter utan kan mer eller mindre fritt bytas. Även av denna anledning bör lagstiftningen inte kräva en registrering.

 

 

Mikael Eskilandersson (SD)

 

Roger Hedlund (SD)

Martin Westmont (SD)

Björn Tidland (SD)

Angelica Lundberg (SD)