Motion till riksdagen
2023/24:2854
av Annika Hirvonen m.fl. (MP)

med anledning av prop. 2023/24:86 Tillfälligt höjt tak för rotavdraget


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen avslår regeringens proposition 2023/24:86 Tillfälligt höjt tak för rotavdraget.

Motivering

I propositionen föreslås det att taket för rotavdrag tillfälligt ska höjas samt att det tillfälligt ska införas separata tak för rot- och rutavdrag. Förslaget innebär att man under 2024 ska få använda sig av rotavdrag för 75 000 kronor per person och rutavdrag för 75 000 kronor per person. Detta innebär alltså att en person kan bli berättigad till rut- och rotavdrag på 150 000 kronor under 2024.

Riksrevisionen publicerade i december 2023 en granskningsrapport om rotavdraget. En viktig slutsats i denna rapport är att det vore kostnadseffektivt att sänka taket för rotavdrag och att självfinansieringsgraden för avdraget är mycket låg. Regeringen gör nu alltså tvärtom och höjer i stället taket.

Riksrevisionens rapport visar även att nyttjandet av rotavdrag är betydligt mer vanligt bland hushåll med höga inkomster. Mer än hälften av det totala avdragsbeloppet användes av de 20 procent av hushållen som hade de högsta inkomsterna. Då en höjning av taket gynnar dem som redan i stor utsträckning använder sig av rotavdrag kommer regeringens föreslagna ändring i mycket hög utsträckning att gynna hushåll med höga inkomster. Regeringens egen konsekvensanalys visar att förslaget framför allt kommer att gynna de tio procent av hushållen som har de högsta inkomsterna. Det är framför allt hushåll i storstadsregionerna Stockholm och Göteborg som gynnas.

Regeringen motiverar förslaget med att byggsektorn behöver stöttas. Som en följd av att en högerbudget röstades igenom av riksdagen vid slutet av 2021 så slopades investeringsstödet för nyproduktion av hyresrätter och studentbostäder. Det har bidragit till att byggandet har störtdykt. Vi i Miljöpartiet anser likt regeringen att byggbranschen behöver stöttas, men det bör ske genom att man stöttar energieffektiviseringsåtgärder och byggande i de kommuner som nu växer snabbt till följd av stora gröna industri­investeringar i stället för via köks- och badrumsrenoveringar för höginkomsttagare.

Rotavdraget borde framöver reformeras i grunden så att det uppmuntrar till åtgärder som leder till ökad energieffektivisering och ett mer hållbart nyttjande av resurser. Att ge stöd till att byta ut fullt fungerande kök är ett dåligt utnyttjande av såväl skattemedel som naturresurser.

Med anledning av det som anförs ovan bör propositionen avslås. Detta bör riksdagen besluta.

 

 

Annika Hirvonen (MP)

 

Janine Alm Ericson (MP)

Rasmus Ling (MP)

Ulrika Westerlund (MP)

Leila Ali Elmi (MP)

Mats Berglund (MP)