Centerpartiet delar flera av Havs- och vattenmyndighetens synpunkter kring utredarens och regeringens förslag kring dricksvattendirektivet. Regeringens arbete kring dricksvattendirektivet har avgränsats till att utreda och lämna förslag på vad som behöver göras för att genomföra det nya dricksvattendirektivet i svensk rätt. Det finns emellertid några frågor som vi bedömer vara viktiga för att det nya dricksvattendirektivet ska kunna genomföras på ett effektivt sätt och därmed medverka till att syftet med direktivet säkerställs. Det gäller frågor kring vattenförvaltningens organisation, klimatförändringarnas påverkan på dricksvattenförsörjningen och flera andra aspekter. Eftersom det nya dricksvattendirektivet har nära kopplingar till vattendirektivet och därmed vattenförvaltningen är det än mer viktigt att beslut fattas om hur vattenförvaltningen ska utvecklas i Sverige.
Just vattenförvaltningens organisation har Vattenförvaltningsutredningen, SOU 2019:66, utrett. Där föreslås, vilket är en bild Centerpartiet delar, att vattenmyndigheterna bör läggas ned och deras arbetsuppgifter fördelas ut på Havs- och vattenmyndigheten, SGU och samtliga länsstyrelser.
Ansvaret för vattenförvaltningen är i dag alltför utspritt och det har blivit tydligt i arbetet med omprövningarna av vattenkraftens miljötillstånd och den nationella planen för vattenkraft att vattenmyndigheterna inte klarat av att balansera de olika intressen som framhållits i den proposition som riksdagen beslutat om.
Att i detta läge ge ytterligare ansvar till vattenmyndigheterna är därför inte något som Centerpartiet kan ställa sig bakom. Regeringen bör i stället återkomma med ett förslag om hur dessa arbetsuppgifter ska fördelas i stället. Regeringen bör också återkomma med förslag på hur vattenmyndigheterna ska avvecklas och deras ansvar fördelas ut i enlighet med vattenutredningens förslag.
Stina Larsson (C) |
|
Daniel Bäckström (C) |
Rickard Nordin (C) |
Anders Karlsson (C) |
|