Motion till riksdagen
2023/24:2747
av Jonny Cato m.fl. (C)

med anledning av prop. 2023/24:18 Vissa skärpta villkor för anhöriginvandring och begränsade möjligheter till uppehållstillstånd av humanitära skäl


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i utlänningslagen (2005:716) i de delar det avser 5 kap. 3 d och 6 §§.

Motivering

Centerpartiet står för en reglerad invandring där medmänsklighet kombineras med ordning och reda. Vi vill att Sverige tar ett gemensamt ansvar för människor på flykt tillsammans med andra EU-länder. Det kräver att Sverige har en lagstiftning i linje med andra EU-länder, men också att vi har en human lagstiftning som skapar goda förut­sättningar för att människor som kommer hit integreras och att de personer som inte har rätt att bo i Sverige återvänder.

 

Rätten till familjeåterförening för människor som flytt till Sverige

Utgångspunkten generellt när det gäller anhöriginvandring är att den anhörige i Sverige ska kunna försörja den person som ska flytta hit. Det finns flera skäl till att det är bra att försörjningskrav är utgångspunkten, dels att många andra medlemsländer ställer krav på försörjning vid anhöriginvandring, dels att det är bättre för integrationen om den som den anhörige flyttar till i Sverige är etablerad på arbetsmarknaden.

Det finns dock nödvändiga undantag från försörjningskravet för personer som får asyl för att förhindra att familjer splittras. Den som får asyl i Sverige får antingen status som flykting eller alternativt skyddsbehövande. Den som får en flyktingstatus har, enligt gällande EU-rätt, rätt att återförenas med sin familj under de tre första månaderna efter beviljat uppehållstillstånd utan försörjningskrav. Denna rättighet går inte att inskränka enligt EU-rätten. Undantaget från försörjningskravet gör familjeåterförening i praktiken möjlig eftersom det är ovanligt att den som fått asyl får ett arbete direkt efter beviljat uppehållstillstånd och kan nå upp tillförsörjningskravet.

Den som får asyl och i stället beviljas en alternativ skyddsstatus föreslås inte längre ha rätt till undantag från försörjningskravet under de tre första månaderna, vilket i prak­tiken innebär att familjer kommer att hållas separerade, i många fall under lång tid. Detta är inte bra för integrationen eller humant mot de familjer som hålls splittrade. Även om familjeåterföreningsdirektivet inte gäller för alternativt skyddsbehövande, och det är möjligt enligt EU-rätten att ta bort undantaget, har kommissionen i sina riktlinjer uttalat att personer som beviljats alternativ skyddsstatus har samma behov av inter­nationellt skydd som flyktingar, och uppmanar därför medlemsstaterna att ge samma rättigheter till flyktingar och alternativt skyddsbehövande. Centerpartiet anser därför att undantaget från försörjningskravet för alternativt skyddsbehövande under de tre första månaderna bör finans kvar.

 

En bred humanitär grund för att skydda utsatta människor

Sverige har i likhet med många andra EU-länder en möjlighet att bevilja barn och vuxna uppehållstillstånd på grund av humanitära skäl. Det tycker vi i Centerpartiet är bra. Vi står bakom den lagstiftning som infördes 2021 som innebär att vuxna har rätt till uppe­hållstillstånd på grund av humanitära skäl om det finns synnerligen ömmande omständig­heter och att barn har större rätt till uppehållstillstånd och kan få stanna om det finns särskilt ömmande skäl. Vi står också bakom den reglering som infördes 2021 som innebär att vuxna som har en särskild anknytning till Sverige kan beviljas uppehålls­tillstånd om det finns särskilt ömmande skäl. Denna lagstiftning ger mycket utsatta barn, exempelvis sjuka barn eller barn som är födda och uppvuxna i Sverige, större möjlighet att få stanna. Den ger också vuxna personer som bott i Sverige under mycket lång tid, som har ett arbete och som har integrerats möjlighet att beviljas uppehållstillstånd.

Före 2014 såg regleringen annorlunda ut och möjligheten att få uppehållstillstånd på grund av humanitära skäl var mer begränsad. Barn och vuxna kunde beviljas uppe­hållstillstånd om det fanns synnerligen ömmande skäl med möjlighet att bevilja barn uppehållstillstånd även om omständigheterna inte hade samma allvar och tyngd som för vuxna. Regeringen föreslår nu en återgång till denna reglering. Den innebär att möjlig­heten för barn att beviljas uppehållstillstånd på grund av humanitära skäl begränsas och kommer att leda till att mycket utsatta barn inte kommer att få stanna i Sverige. Begränsningen innebär också att möjligheten för vuxna med särskild anknytning till Sverige att stanna kvar försvinner. Centerpartiet anser därför inte att den begränsning av den humanitära grunden som regeringen föreslår ska genomföras. 

 

 

 

Jonny Cato (C)

 

Martina Johansson (C)

Anders W Jonsson (C)