Motion till riksdagen
2023/24:273
av Cecilia Engström (KD)

Ekonomi på schemat


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra en översyn av ämnet hem- och konsumentkunskap för att möjliggöra att tillräcklig del utgörs av utbildning om privatekonomi och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ekonomi borde ingå i alla barns medvetande. Kontanter har minskat och därmed många barns uppfattning om pengar och deras värde. Om man köper en liter mjölk eller en hel vagn med mat är det ändå oftast bara ett kort som blippas och barnen ser ingen skillnad i kostnad.

För att undvika att hamna i skuldsättning krävs kunskap om budget, tillgångar och skulder. Det är ett föräldraansvar att lära sina barn ekonomi, men för de barn som saknar möjligheten att tillgodogöra sig kunskapen i hemmet, spelar skolan en viktig roll. Risken är att den dåliga ekonomin går i arv eftersom föräldrar som har dålig kontroll över sin egen ekonomi kanske inte lär sina barn en sund inställning till inkomster och utgifter.

Skolan ska ofta vara kompensatorisk där alla barn får samma möjligheter. Ämnet hem- och konsumentkunskap för årskurs 7–9 är ett skolämne som ska innehålla mycket viktigt inför det kommande vuxenlivet. Där ingår även hushållsekonomi. Det ska ge verktyg för att skapa en fungerande vardag och kunna göra medvetna val som konsument med hänsyn till ekonomi, miljö, hälsa och jämställdhet.

Skolinspektionens granskning från 2019 visar att undervisningen i ämnet behöver utvecklas, och att det finns brister i delarna kring privatekonomi. Skolverket har lagt fram förslag för en utökad timplan inom hem- och konsumentkunskap. Det är positivt att eleverna får mer tid i ämnet och de behöver då framför allt fokusera på ekonomi och inte matlagning.

Skolan kan också samverka med andra aktörer, så som Kronofogdemyndigheten, kommunens konsumentvägledare, banker eller kreditinstitut. Genom att de föreläser i skolan kan de öka ekonomikunskapen hos ungdomar. Undervisning behöver också innehålla kunskap om att handla över internet, att låna pengar, att spara i till exempel fonder, att handla på kredit eller avbetalning och att teckna abonnemang. Det kan även handla om att beräkna kostnaden för boende, konsumtion, resor och krediter. Ett ytterligare exempel på innehåll i undervisningen som eleverna behöver är reklamens och mediernas påverkan på individers och gruppers konsumtionsvanor.

Att förstå ekonomi är också en bra kunskap om man ska bli egenföretagare. Inkomster, utgifter och en budget borde därför ingå i alla barns undervisning. Jag yrkar därför att det bör göras en översyn av ämnet hem- och konsumentkunskap för att möjliggöra att tillräcklig del utgörs av utbildning om privatekonomi.

 

 

Cecilia Engström (KD)