Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör utreda förutsättningarna för att tillsammans med Region Östergötland skapa långsiktiga förutsättningar för postcovidmottagningen i Linköping och dess funktion som nationellt vård- och resurscentrum och tillkännager detta för regeringen.
Postcovidmottagningen i Linköping är den enda mottagningen i Sverige som enbart arbetar med forskning och rehabilitering av postcovidsjuka barn. Mottagningen är en egen organisation, med egen budget, under Region Östergötland. I andra regioner finns också specialistvård för barn med postcovid, men i dessa fall är verksamheten integrerad i övrig sjukvård på olika barn- och ungdomsmottagningar.
Mottagningen i Linköping har funnits i tre år och har tagit emot barn från Östergötland, Kalmar och Jönköpings län; samtidigt finns det en intention om att barn och ungdomar från hela landet ska kunna vända sig hit för att kunna få hjälp. Det finns alltså möjlighet att utveckla mottagningen till ett nationellt resurs- och kompetensnav på sikt.
På mottagningen menar man att man har samlad kunskap som man byggt upp över tid och som riskerar att gå förlorad vid en nedläggning. Hjälpen kan möjligen gå att få på annat håll, men då kan man behöva vända sig till många olika ställen istället för till denna specialiserade mottagning med just samlad kompetens.
Postcovidmottagningens fortsatta finansiering av Region Östergötland är nu under diskussion och dess framtid är hotad beroende på Region Östergötlands ansträngda ekonomiska situation, då man går med miljardunderskott och tvingas att prioritera.
I april 2023 presenterades ett regeringsuppdrag kring postcovid. I samband med detta fick Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram kunskapsstöd om postcovid samt att utreda förutsättningarna för ett nationellt kunskapscentrum.
Postcovidmottagningen har samlat infektionsläkare, arbetsterapeut, fysioterapeut, kurator, barnpsykolog med flera professioner. I media har anhöriga också uttryckt att mottagningen också kan koppla in andra som det för tillfället visar sig att barnen behöver, såsom hjärtläkare, ögonläkare eller kompetens då patienten kan ha fått neuropsykiatriska problem. Det här gör att vården på en plats har ett samlat helhetsgrepp och det mildrar pressen på föräldrar och anhöriga att själva söka efter utspridd kompetens vid varje unikt tillfälle.
Utöver läkare och medarbetare vid mottagningen, föräldrar och anhöriga samt regionpolitiker så har även intresseorganisationen Svenska Covidföreningen reagerat mot nedläggningshotet och befarat att det skulle påverka kunskapsutvecklingen i hela landet om mottagningen skulle läggas ned, då man fokuserar på att både utreda, behandla, rehabilitera och forska kring postcovid. Mot bakgrund av denna samlade bakgrund, så finns det goda skäl att se över hur man från nationell nivå kan söka samverkan med Region Östergötland för att trygga denna postcovidmottagning, och den resurs av nationellt intresse som den utgör, för framtiden genom gemensamma ansträngningar.
Aron Emilsson (SD) |
|