Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att nu öppna för gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker och tillkännager detta för regeringen.
Den utredning som skulle klarlägga gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker avlämnade sitt betänkande den 8 december 2021. Den visade att gårdsförsäljning inte hotar Systembolaget och kan genomföras inom ramen för EU-bestämmelser. Betänkandet remitterades och svarstiden sattes till den 10 juni 2022. Mer än ett år har gått sedan remisstiden gick ut och ännu har ingen proposition avlämnats av regeringen. Fortfarande bereds betänkandet inom Regeringskansliet.
Utredningen fick ett bredare men inte tillräckligt brett mandat gentemot tidigare utredningar.
Det är uppenbart för alla att oviljan oavsett regering är stor. Det är uppenbart att de möjligheter som t ex EU-landet Finland sett med gårdsförsäljning har svårt att få stöd i Sverige. Samtidigt har många av våra mikrobryggerier och mikrotillverkare av alkohol drabbats hårt av coronapandemin. Även om en återhämtning sker så kvarstår risken för att vi får se en utslagning som drabbar vår attraktionskraft som besöksland, besöksnäringen och även landsbygden. Utredningen pekar på en ökning av sysselsättningen med upp till 19 % och att det ökade intresset även skulle stärka Systembolagets efterfrågan på lokalproducerade produkter. Det är uppenbart att det nu finns starka skäl att omedelbart öppna för gårdsförsäljning. Det kan ske så som utredningen visat i ett första skede.
I grunden bör marknaden för gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker öppnas i Sverige så som den gjorts i våra nordiska grannländer. Idag ser försäljningen helt annorlunda ut än före tiden med hemkörning från Systembolaget för att kunna konkurrera med internetförsäljningen. Att i detta läge hävda att fler utspridda och mindre säljställen skulle leda till ökad konsumtion eller att Systembolaget hotas är ett påstående vars hållbarhet måste testas i verkligheten.
Finland har som EU-medlem inte bara kunnat ge tillstånd till gårdsförsäljning utan också utökat den. Även detta talar för möjligheterna för Sverige att införa rätt till gårdsförsäljning utan att påverka de EU-rättsliga förutsättningarna
Kerstin Lundgren (C) |
|