Motion till riksdagen
2023/24:254
av Serkan Köse (S)

En konkurrenskraftig och säker taxibransch i Sverige


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska genomföra en granskning av taxibranschen och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa strängare kontroller och regleringar för nya aktörer inom taxibranschen och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att stärka polisens och Transportstyrelsens tillsyn av taxibranschen och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över regelverket för taxiförarlegitimation och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utvärdera och utvidga samarbeten mellan taxinäringen och kommunala samt regionala transporttjänster och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att inkludera taxiförarutbildningen i gymnasiets transportprogram och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att inkludera taxiutbildningen i utbildningsutbudet på folkhögskolor och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Taxibranschen i Sverige står inför flera komplexa och långvariga utmaningar, inklusive otillräcklig lönsamhet, undermåliga arbetsvillkor och en fragmenterad marknadsstruktur. Till detta kommer att avregleringen från 1990-talet inte har haft de förväntade positiva effekterna. Istället har vi sett en negativ utveckling med prispress och försämrade arbetsvillkor.

Parallellt med detta har den teknologiska utvecklingen och framväxten av gig­ekonomin komplicerat situationen. Dessa nya aktörer, ofta i form av digitala platt­formar, har kringgått arbetsrättsliga skyldigheter, vilket har förstärkt de redan osäkra arbetsförhållandena inom branschen.

Samtidigt som taxibranschen kämpar med dessa utmaningar, spelar den också en central roll på den svenska arbetsmarknaden, inte minst som en effektiv plattform för integration. En studie från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) vid Uppsala universitet belyser detta väl. Studien visar att mellan åren 2003 och 2016 lyckades 26 000 personer, i huvudsak med utländsk bakgrund, klara de teoretiska proven för taxiförarlegitimation. Detta understryker branschens betydande potential att bidra till ökad sysselsättning och inkomstförbättringar, särskilt bland människor med utländsk bakgrund.

För att adressera dessa komplexa och sammankopplade utmaningar är det nöd­vändigt att genomföra en genomgripande och multidimensionell granskning av taxi­branschen. Denna analys bör inte enbart fokusera på enstaka områden utan ta ett helhets­grepp som omfattar allt från arbetsvillkor och prissättning till säkerhetskrav samt konkurrensförhållanden. Jag anser att en granskning är nödvändig för att skapa en välfungerande och sund bransch.

För att upprätthålla ordning och reda i branschen är det dessutom av största vikt att nya aktörer, särskilt de inom gigekonomin, följer samma regler och beskattningsstruktur som etablerade taxibolag. Strängare kontroller och regleringar för nya aktörer behöver därför införas. Det finns även ett behov av att stärka polisens och Transportstyrelsens verksamheter för att effektivt kunna övervaka och reglera branschen.

Det råder förarbrist inom taxibranschen som har stora problem med att rekrytera personal samtidigt som efterfrågan på taxitjänster ökar. Jag anser att regelverket för taxiförarlegitimationen behöver ses över med syftet att sänka åldersgränsen från 21 år till 18 år och därmed harmonisera åldersgränsen med liknande yrkesbranscher. För att minska rekryteringsproblemen kan taxiförarutbildningen med fördel inkluderas i gymnasiets transportprogram samt folkhögskolornas utbildningsutbud.

Taxibranschen utgör en viktig del av det offentliga transportnätet där en stor andel utgörs av färdtjänstresor. Jag anser att det finns behov av att utvärdera och utvidga samarbetet mellan taxinäringen och de kommunala samt regionala transporttjänsterna.

Det är dags att verkligen förändra den svenska taxibranschen. Genom en omfattande översyn och välriktade politiska åtgärder kan vi skapa en bransch som är både hållbar och rättvis. Detta kommer inte bara att gynna förarna och taxibolagen utan också sätta konsumenternas behov och säkerhet i fokus.

 

 

Serkan Köse (S)